Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 10 /15:34

I.Šimonytė pasikalbėjo su LSDP: atsakė, ar ilgins alkoholio pardavimo laiką ir kur prapuolė žmogaus teisių klausimai

Paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė tęsia susitikimų seriją su Seimo frakcijomis. Ketvirtadienį ji lankėsi pas opozicionierius socialdemokratus. Pastarieji teiravosi, kur Vyriausybės programoje prapuolė žmogaus teisių klausimai, o I.Šimonytė atkirto, kad kai kurie jų bus sprendžiami Seime. Taip esą sutarė ir koalicija.
Algirdas Sysas, Ingrida Šimonytė
Algirdas Sysas, Ingrida Šimonytė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) susitikimas su I.Šimonyte prasidėjo nuo pasisveikinimo.

„Pagarba?“ – klustelėjo socialdemokratų frakcijos seniūnas A.Sysas.

„Pagarba“, – atsakė I.Šimonytė.

Žodį taręs LSDP lyderis Gintautas Paluckas premjerę pirmiausia paragino peržvelgti jų sukurtą alternatyvią Vyriausybės programą ir galbūt kai ką įtraukti į Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių planą.

„Tai leistų pasiekti bendresnį sutarimą ir supratimą siūlant teisės aktų projektus ar palaikant Vyriausybės iniciatyvas iš opozicijos pusės“, – kalbėjo politikas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Jis pasiteiravo, kodėl Vyriausybės programoje nėra tikslų dekriminalizuoti psichoaktyvių medžiagų nedidelio kiekio turėjimą, įteisinti tos pačios lyties asmenų partnerystę ar asmenvardžių rašybą nelietuviškomis raidėmis.

Premjerė atsakė, jog koalicijos narių nuomonės šiais klausimais išsiskiria, dėl to nutarta viską spręsti Seime. O čia esą reikės plataus palaikymo.

„Buvo labai aiškiai deklaruota, kad tie klausimai, kuriais mes neturim visiškai vienodo požiūrio, o visi klausimai, kuriuos jūs išvardijot, yra tokie <...>, ir kuriems reikės platesnio politinių jėgų palaikymo Seime, iš karto iškelti į Seimo darbotvarkę. Ir tas yra padaryta visiškai sąmoningai“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Pasak jos, kiekvienam iš minėtų klausimų reikės telkti skirtingų politinių jėgų paramą.

Socialdemokratas Julius Sabatauskas Vyriausybės programoje pasigedo siekio ratifikuoti Stambulo konvenciją.

I.Šimonytė atkirto, kad tai irgi bus sprendžiama Seime, kai Seimas šį klausimą įtrauks į posėdžių darbotvarkę.

„Stovės tribūnoje užsienio reikalų ministras ir pristatys prezidento dekretą, čia nėra problemos. Dokumentai yra Seime, nebereikia jų teikti“, – dėstė premjerė.

Kitam socialdemokratui – Linui Jonauskui – parūpo, ar naujasis ministrų kabinetas sieks keisti „valstiečių“ inicijuotus sprendimus ir ilginti alkoholio pardavimo laiką, ypač atliepiant į COVID-19 pandemiją.

Politikas taip pat klausė, kuris iš būsimo kabineto ministrų yra silpniausias ir kompetencijų turi mažiausiai.

Vertinti savų ministrų I.Šimonytė nenorėjo.

Jeigu tai yra žmonės, su kuriais kartu aš einu į žvalgybą, aš jų nevertinsiu.

„Jeigu tai yra žmonės, su kuriais kartu aš einu į žvalgybą, aš jų nevertinsiu. Aš galiu turėtų pastabų vieno ar kito žmogaus kompetencijai, bet lygiai taip pat ir man galima turėti daug pastabų“, – dėstė ji ir ministrams pažadėjo savo pagalbą.

Ilginti alkoholio pardavimo laiko naujoji Vyriausybė, pasak I.Šimonytės, neketina.

„Kai kuriose šalyse alkoholio pardavimams įvesti papildomai draudimai tam, kad būtų sumažintos paskatos žmonėms rinktis namuose didesniais būriais buitinio vartojimo tikslais“, – pažymėjo premjerė ir teigė, kad kai kurie „valstiečių“ įvesti alkoholio prekybos ribojimai yra geri, bet juos visus esą reikėtų įvertinti.

„Bet dabar, aš nemanau, kad čia būtų labai gera mintis skubos tvarka keisti alkoholio prekybos taisykles“, – pridūrė I.Šimonytė.

Aš nemanau, kad čia būtų labai gera mintis skubos tvarka keisti alkoholio prekybos taisykles.

„Nuraminot mus“, – pajuokavo A.Sysas.

Jis pasidomėjo, kiek I.Šimonytės Vyriausybė per kadenciją žada padidinti biudžeto perskirstymą. I.Šimonytė pabandė tai pamodeliuoti.

„Kiek padarysiu, negaliu pasakyti, bet kiek norėčiau, galiu pasakyti. Būtų gerai, bet nežinau ar per kadenciją [pavyks] <...>, mums tikrai trūktų mažiausiu laikotarpiu mažiausiai kokių 1,5 proc. ar 2 proc. socialinei apsaugai, maždaug 1 proc. punkto – sveikatos apsaugai, ir dar 1 proc. punkto, kurio reikėtų dalimis krašto apsaugai, kultūrai ir galbūt iš dalies švietimui pačiai pradžiai“, – kalbėjo ji.

I.Šimonytės vadovaujamos centro dešiniųjų Vyriausybės programos tvirtinimas Seime įvyks penktadienį.

Naujoji Vyriausybė įgaliojimus gaus Seimui patvirtinus jos programą bei prisiekus naujiesiems ministrams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius