Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 03 26 /10:27

Ingrida Šimonytė įspėja: kaukės lauke gali sugrįžti

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad dabar svarbiausia pasiekti, kad trečioji koronaviruso banga nesmogtų taip smarkiai. Vyriausybė netolimoje ateityje ketina spręsti, ar Velykų laikotarpiui reikės papildomų priemonių, kad žmonės nesibūriuotų parduotuvėse, ar pakaks susitarimo, jog prekybininkai skrupulingai laikytųsi dabar galiojančių ribojimų. Anot jos, ateityje gali sugrįžti privalomas kaukių dėvėjimas lauke – bent jau kai kur.

„Veiklų uždaryti nesiūlome, karantinas pratęstas, bet jis pratęstas dabartinėmis sąlygomis“, – kalbėjo premjerė po Vyriausybės posėdžio, kurio metu karantinas pratęstas iki gegužės ir patvirtinta plataus masto privalomo testavimo tvarka.

„Labai norėčiau, kad mes išnaudotume šitą švenčių laikotarpį šiokiam tokiam stabtelėjimui ir tuo būdu padėtume patys sau sumažinti trečios bangos aukštį. Kadangi tos bangos pasekmės vėl bus ligoninės lovos, kurių reikės vis daugiau atiduoti kovido gydymui, ypatingai galimai reanimacijos lovų, kurių skaičių papildyti labai sunku“, – po Vyriausybės posėdžio penktadienį kalbėjo premjerė.

Ji pabrėžė, kad poveikį reikia sumažinti, nes „nenorime komendanto valandų, nenorime verslų uždarymų ir atidarymų, nenorime amerikietiškų kalnelių su veiklos pradžia, pabaiga, įjungimu, išjungimu“.

„Galiausiai prašau visų talkos, nes viso to tikslas yra mūsų tėvų ir senelių gyvybės“, – kalbėjo ji.

Kaukės lauke gali sugrįžti

Premjerė penktadienį sutiko, kad matyti akivaizdžių dabar galiojančios tvarkos pažeidimų – žmonės būriuojasi, stovėdami arti vienas kito nedėvi kaukių, nors privaloma.

„Nesinori nustatyti visiems privalomo reikalavimo kaukes dėvėti lauke, bet jeigu matysime, kad kito sprendimo nėra, šis sprendimas gali būti grąžintas bent jau kai kur“, – žadėjo premjerė.

Rekomenduoja likti savo savivaldybėje

Penktadienį Vyriausybė Velykų laikotarpiui sugrąžino judėjimo ribojimus visoje Lietuvoje.

Anot premjerės, judėjimų kontrolė atrodys taip pat, kaip atrodė anksčiau.

„Policija, šauliai, ar kitos pajėgos klaus žmonių, judančių iš vienos savivaldybės į kitą, kokia judėjimo priežastis. Ir jei priežastis svarbi, judėti bus leidžiama, tačiau tiems, kurie svarbių priežasčių neturi, rekomenduočiau likti savo namų savivaldybėje“, – sakė ji.

Svarstys, ar reikia papildomų ribojimų Velykoms

Vyriausybės posėdyje premjerė užsiminė, kad bus svarstoma, kaip Velykų laikotarpiu apriboti žmonių, kurie vyks į parduotuves, srautus.

„Visi suprantame, kaip atrodo šventiniai laikotarpiai, turbūt ne kartą matėme, kaip žmonės vienu metu nori būti toje pačioje vietoje, plotai riboti, reikalavimų laikomasi, manau, kad įvairiai (...) Reikės tartis ir kalbėti, ar reikia papildomų reikalavimų, ar galima susitarti, kad esamų reikalavimų būtų skrupulingai laikomasi“, – kalbėjo premjerė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys spaudos konferencijoje pabrėžė, kad dabar nuspręsta iš naujo neuždarinėti to, kas buvo atidaryta.

„Mes matome, kad tiek verslas, tiek kitos veiklos, kurios buvo atveriamos, daug investavo į saugumą. Ir mes matome, kad kažkokių židinių ar protrūkių tose vietose nėra pastebima. Todėl tolimesni žingsniai turi būti susieti su kuo spartesniu vakcinavimu ir testavimo plėtra“, – kalbėjo ministras.

Jo duomenimis, šią savaitę 30 proc. mažėjo susikaupusios „AstraZeneca“ vakcinų atsargos.

„Ši savaitė, panašu, bus išskirtinė, jau dabar esame paskiepiję virš 50 tūkst. asmenų“, – kalbėjo ministras. Jo teigimu, skiepijimas vyks ir savaitgaliais, todėl gali būti, kad bus pasiektas ir 70 tūkst. asmenų suskiepijimas per šią savaitę.

Pripažino, kad tikslo pasiekti nepavyko

Ministras pripažino, kad nepavyko per kovo mėnesį paskiepyti bent 70 proc. vyriausiųjų žmonių. dėl to jis kaltina susvyravusią „AstraZeneca“ reputaciją.

„Mums jo pasiekti nepavyko, labai panašu, kad jau ir nebepavyks. Labai tikėtina, kad viena iš priežasčių buvo, kad šiuo metu labiau dominavo mūsų vakcinavimo centruose „AstraZeneca“ vakcina, negalėjimas pasirinkti ir trūkumas kitų vakcinų, ir „AstraZeneca“ reputacinės krizės elementas, tačiau tikimės, kad visgi vyresnio amžiaus žmonės ateityje vakcinuosis aktyviau“, – kalbėjo jis.

Ministras neatmetė, kad ateityje į vakcinavimo procesą gali būti įtrauktos ir privačios gydymo įstaigos, tačiau, anot jo, kol kas viso potencialo neišnaudoja valstybinės gydymo įstaigos.

Situacija dėl atvykstančių žmonių – valdoma

Paklausta, kodėl plintant įvairioms koronaviruso atmainoms nekalbama apie ribojimus atvykstant į Lietuvą, premjerė sakė, kad žmonės, kurie išvyksta arba atvyksta to negali daryti be neigiamo testo, be to, galioja saviizoliacijos taisyklės.

„Vertiname šitą situaciją kaip valdomą pagal tuos skaičius žmonių, kurie vyksta“, – pabrėžė premjerė.

I.Šimonytė pabrėžė, kad per šias savaites siekiama vakcinuoti kuo daugiau jautrių grupių, ji vėl ragino žmones paraginti vyresnius giminaičius skiepytis.

Penktadienį Vyriausybė pratęsė karantiną dar mėnesiui ir nustatė privalomo testavimo tvarką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius