Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 11 13

I.Šimonytė svarsto, ar dalyvauti Seimo rinkimuose: galbūt yra vietų, kur nuveikčiau daugiau?

Prezidento posto siekusi buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė 15min studijoje pripažino dar neapsisprendusi, ar išvis dalyvaus kitų metų Seimo rinkimuose, kuriuose Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai jai siūlo pirmąją vietą sąraše ir premjerės pareigas pergalės atveju.

Prieš 2016-ųjų Seimo rinkimus, kurie buvo pirmieji I.Šimonytės karjeroje, ji nedelsė pranešti, kad sieks tapti parlamentare. Apie tai, kad kels savo kandidatūrą su konservatoriais ir varžysis Antakalnio rinkimų apygardoje I.Šimonytė tąkart paskelbė 2015-ųjų lapkričio pradžioje.

Po metų ji laimėjo rinkimus vienmandatėje pirmajame ture, o sąraše buvusi 4 po reitingavimo pakilo į antrą vietą ir sąrašo lyderiui, partijos pirmininkui Gabrieliui Landsbergiui nusileido vos 14 tūkst. pirmumo balsų.

Dabar G.Landsbergis pasiryžęs užleisti sąrašo pirmąją vietą I.Šimonytei. Siekti tapti Lietuvos premjere jai linki ir europarlamentaru tapęs buvęs premjeras Andrius Kubilius. Tačiau I.Šimonytė kol kas tyli. Kodėl?

„Ne“, – paklausta, ar jau yra tikra, kad dalyvaus kituose Seimo rinkimuose, pripažino I.Šimonytė.

Aš nesu priėmusi dabar jokio galutinio sprendimo.

Ji tikino nenorinti daryti skubotų sprendimų ir nenori paviešinti iki galo neapgalvoto sprendimo, todėl kol kas yra linkusi apie ateitį politikoje nekalbėti išvis. „Aš nesu priėmusi dabar jokio galutinio sprendimo“, – sakė ji, nors pripažino, kad G.Landsbergio ir A.Kubiliaus mintys apie jos galimybę būti kandidate į premjeres yra „labai įdomios“.

Kita vertus, I.Šimonytė akcentavo, kad sprendimą priims tik pati – niekieno prašymai pasirinkimo nenulems.

„Turiu daug dalykų, kuriuos turiu apgalvoti prieš priimdama sprendimą. Gyvenime spontaniškų sprendimų aš vengiu. Aišku, aš į politiką vieną kartą jau atėjau. Tai nebuvo spontaniškas sprendimas, bet tuomet motyvai man atrodė vienaip, dabar tam tikri dalykai man atrodo kitaip. Pasiliksiu galimybę svarstyti ir pranešti tada, kai manysiu, kad visi tai turi sužinoti“, – teigė ji.

Vis dėlto parlamentarė pripažino ketinanti sprendimą paskelbti dar šiemet.

Kas I.Šimonytę stabdo ir atgraso nuo politikos?

Galbūt, ir aš neatmesčiau, kad yra vietų ir kitų, kur aš galėčiau padaryti galbūt daugiau negu dirbdama Seime.

„Niekas manęs labai nestabdo. Politika, kaip veikla, man atrodo įdomi, nes aš, matyt, pagal savo natūrą, esu žmogus, kuriam yra nuobodoka konkrečiame lauke – mokesčiuose ar finansuose kokiuose – paskęsti, nes aš jaučiu muziką, kai esu kažkame giliai, bet ir platūs kontekstai man yra svarbūs. Tarkime, ta pati Lietuvos ekonomika ir mūsų įstrigimas vidutinių pajamų spąstuose ir ta pati gerovės valstybė taip, kaip aš tai suprantu – man tai svarbu.

Bet visada reikia žiūrėti... aš žiūriu truputį iš kito taško: ar tai yra ta vieta, kur aš galiu tuo klausimu padaryti daugiausia? Galbūt, ir aš neatmesčiau, kad yra vietų ir kitų, kur aš galėčiau padaryti galbūt daugiau negu dirbdama Seime“, – kalbėjo ji.

Net jei nutartų dalyvauti rinkimuose, I.Šimonytė sako nesieksianti partinės karjeros. Kita vertus, ji nenori būti lyginama ir su premjeru Sauliumi Skverneliu, kuris rinkimuose dalyvavo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, bet iki šiol nėra į ją įstojęs, o pastaruoju metu ir kritikuoja.

„Aš nesu ne prie ko, vien dėl tos priežasties, kad aš nesu politiniame turguje. Aš niekada nebuvau tas žmogus, kuris derasi su keturiomis politinėmis partijomis vienu metu ir žiūri, kas duos geresnį bidą ir kur būsi aukštesnėje vietoje sąraše. Aš visada sakiau, kad atėjau į politiką su šita partija ir išeisiu iš politikos su šita partija. Ar būdama partijos nare? Nuoširdžiai pasakysiu: man tas asmeniškai gerokai mažiau svarbu“, – pripažino Seimo narė.

Anksčiau savo nestojimą į Tėvynės sąjungą I.Šimonytė aiškino tuo, kad partijoje yra žmonių, kurie jai nepriimtini.

Dabar, pripažįsta parlamentarė, tokių beveik nelikę: „Turbūt, kad tokių ryškiausių žmonių, kurių viešajai raiškai jaučiu tokį nusivylimą, kiek gali būti nusivylęs žmonėmis, kurie meluoja, tai turbūt nėra jau. Jie jau pasirinko savo kelią ir kurs savo politines jėgas. Linkiu jiems sėkmės“.

I.Šimonytė mano, kad kitais metais išrinktas Seimas bus kur kas labiau fragmentuotas, todėl kalbėtis su kiekvienu Seimo nariu, nepaisant jo atstovaujamos politinės jėgos, teks tik daugiau. Dabartinių valdančiųjų I.Šimonytė tikino buvusi nemaloniai nustebinta visiško ignoravimo ir bet kokių opozicijos siūlymų „siuntimu namo“.

Kita vertus, ji pripažįsta, kad opozicinėms partijoms netrukdytų skelbti savo šešėlinius ministrų kabinetus – jau vien tam, kad bent jau būtų aišku, kad partija, eidama į valdžią, žino, kas dirbtų jos Vyriausybėje ir nebūtų taip, kad postai laimėti, o kam eiti pareigas nėra.

15min studijoje I.Šimonytė kalbėjo ne tik apie savo politinę ateitį, bet ir aptarė valstybės biudžeto projektą ir siūlomus naujus mokesčius.

VIDEO: I. Šimonytė: G.Landsbergio ir A.Kubiliaus mintys apie galimybę būti kandidate į premjeres yra „labai įdomios“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius