Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 09

Į sniegu apklotą Lietuvą jau parskrido pirmieji gandrai

Meteorologijos entuziastų paskyra „Fcebook“ „Orai ir klimatas Lietuvoje“ skelbia, kad į Lietuvą jau parskrido pirmieji gandrai.
Kur žiemoja Lietuvos gandrai?
Kur žiemoja Lietuvos gandrai? / Scanpix/Ventės rago ornitologinės stoties iliustr.
Temos: 2 Gandras Pavasaris

Paskyroje rašoma, kad apytiksliai kovo 25 d. sugrįžta gandrai (gandro šventė), tačiau skirtingais metais visaip būna. Be to, pasak paskyros autorių, ne visi grįžta vienu metu, nors ir daugelis gana punktualiai laikosi skrydžio „grafikų“.

Jovita Uzdraitė ant sniego sustirusį gandrą užfiksavo kovo 7 d. Anykščiuose, o Ilona ir Darius kovo 8 d. nufotografavo skrendantį gandrą Širvintų rajone.

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ cituoja Žuvinto biosferos rezervato specialistus: „per paskutinį ketvirtį amžiaus vos penkis kartus gandrai parskrido didesne, nei penkių dienų paklaida, anksčiausiai 1997 m. kovo 4 d. ir vėliausiai - 1996 m. balandžio 3 d. Įdomumo dėlei verta paminėti - praeityje gandrai parskrisdavo kiek vėlyvesnėmis datomis. Štai 1966 - 1985 metų laikotarpiu vidutinė gandrų parskridimo į Žuvintą data buvo kovo 27-oji.“

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ rašo, kad nors pirmieji gandrai jau sugrįžo, tačiau kiti dar gali būti ties Bulgarija ar Rumunija ir visai neskuba į Lietuvą, kurioje vis dar šalta ir nemažai sniego.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius