-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 28

I.Vėgėlė sako gavęs patikinimą dėl skolų apmokėjimo: advokatų streiko gali neprireikti

Advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė sako gavęs teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus patikinimą dėl skolų apmokėjimo ir tikisi, kad nereikės svarstyti klausimo dėl nemokamos teisinės pagalbos nutraukimo.
Ignas Vėgėlė
Ignas Vėgėlė / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Mes labai tikimės ir labai norime, kad taip įvyktų, kad iki trečiadienio ar ketvirtadienio, kada vyks Advokatų tarybos posėdis, gautume konkretesnius skaičius (dėl didesnių įkainių – BNS), norime, kad ta sistema toliau veiktų. Man atrodo, kad tokia viltis tikrai yra“, – pirmadienį BNS sakė I.Vėgėlė.

Advokatai dėl susidariusios valstybės skolos praėjusią savaitę paskelbė svarstysiantys galimybę laikinai nutraukti nemokamą teisinę pagalbą spalio 31 dieną šaukiamame neeiliniame Advokatų tarybos posėdyje.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius BNS teigė, kad skolos advokatams už valstybės teikiamą nemokamą teisinę pagalbą bus sumokėtos iki šios savaitės vidurio.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius

Tokį patikinimą iš ministro sako gavęs ir telefonu pirmadienį su juo situaciją aptaręs I.Vėgėlė. Tačiau garantuoti, jog klausimas dėl nemokamos teisinės pagalbos nutraukimo išvis nebus svarstomas, jis tvirtino negalintis.

„Aš noriu tikėti, kad mes gausime atsakymus, visa taryba, ir noriu tikėte, kad taip atsitiks, kad nereikės svarstyti tokio klausimo, bet visiškai atmesti tokios galimybės (pagalbos stabdymo – BNS) šiame etape negalėčiau, nes esu tik vienas iš tarybos narių“, – teigė I.Vėgėlė.

Teisingumo ministras teigė, kad skola advokatams šiuo metu siekia apie 440 tūkst. eurų, šie pinigai jau rezervuoti, bus sumokėti iki savaitės vidurio.

Advokatūra skelbė, kad paslaugų teikimo stabdymas reikštų, kad negalės būti atliekami dauguma ikiteisminio tyrimo veiksmų, pavyzdžiui, asmens suėmimas, suėmimo pratęsimas ir apklausa, taip pat reikšmingai strigs teismų darbas.

Teisingumo ministras tuomet sakė, kad jam „labai apmaudu dėl šios situacijos“, o moratoriumą nemokamai teisinei pagalbai svarstyti ketinanti Lietuvos advokatūra, jo žodžiais, „elgiasi nederamai“.

Teisingumo ministras teigė, kad skola advokatams šiuo metu siekia apie 440 tūkst. eurų.

Šių metų biudžete antrinės teisinės pagalbos teikimui buvo numatyta apie 3,8 mln. eurų, tačiau dėl išlaidų Sausio 13-osios byloje jų nepakako ir susidarė skola.

Rugsėjo pradžioje Vyriausybė iš rezervo fondo jau skyrė 350 tūkst. eurų sumokėti už darbą valstybės skirtiems teisiamųjų gynėjams Sausio 13-osios byloje.

Valstybės garantuojamą teisinę pagalbą paslaugas Lietuvoje teikia 553 advokatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius