Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 05

Į vieną įstatymą suplaktas gynybos ir partijų finansavimas kitą savaitę vėl drebins Seimą

Konservatoriai Seimo pirmininką ragina kuo greičiau rasti sprendimą, kaip pasielgti su praėjusią savaitę įstrigusiu įstatymu dėl galimybės skolintis gynybai. Kai Seimo Valstiečių ir žaliųjų frakcijos narė Agnė Širinskienė pasiūlė pataisą kartu leisti skolintis ir partijoms, opozicija įstatymą užblokavo ir prašo atskirti šiuos klausimus. Viktoras Pranckietis sako kalbėjęs su frakcijomis bei premjeru, ir linkęs palikti įstatymą su pataisa, nes pasak jo, biudžeto daug kartų keisti negalima.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo Valstiečių ir žaliųjų frakcijos narės A.Širinskienės pataisa, kad pinigus valstybės vardu būtų galima skolintis ne tik krašto gynybai, bet ir partijoms, buvo tarsi šūvis sukėlęs sąmyšį parlamente. Konservatoriai kreipėsi į Seimo pirmininką, kad įstatymas būtų grąžintas į pirminę stadiją ir „valstietės“ pataisa išbraukta. V.Pranckietis sako kalbėjęs su frakcijų seniūnais, premjeru ir linkęs pataisą palikti.

„Nuo pat pradžios kalbėjau apie tai, kad jie turėtų būti atskirti, bet mane tikina, kad šiuo atveju biudžeto taisymas įmanomas vieną kartą. Jeigu tai yra įmanoma vieną kartą, ir tas pataisymas turi būti derinamas su Briuseliu, tai tada mes esame lygtai kito įstatymo apribojime, kad negalime kelis kartus taisyti. Tai šiuo atveju yra techninis sprendimo būdas, kaip atlikti šį finansavimą“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Labiausia pinigų laukiančios Socialdemokratų darbo partijos lyderis Gediminas Kirkilas nesupranta, kodėl kilo toks sąmyšis, ir dėl jo kaltina konservatorius.

„Tos kitos išlaidos nėra vien tik Socialdemokratų darbo partijai, tai yra išlaidos ir būsimam referendumui, tai yra ir išlaidos toms partijoms, kurios būtų papildomai finansuojamos, nes mes nuleidžiame kartelę. Aš manau, kad čia triukšmas yra keliamas iš piršto. Jie galvoja kreiptis į prezidentę, kad ji vetuotų, bet prezidentei būtų sunku vetuoti, nes čia yra ir gynybos išlaidos“, – pasakojo LSDDP pirmininkas G.Kirkilas.

Iki šiol Seimas nėra galutinai apsisprendęs dėl partijų finansavimo, o joms jau prašoma pinigų. Todėl, konservatorių lyderio manymu, A.Širinskienės pataisa neatitinka teisinės logikos ir turi būti atsiimta.

„Ar galima priimti biudžeto pataisą neegzistuojančiam įstatymui? Jeigu mes tokį precedentą įtvirtintume, tada galime skolintis, kam mes norime. Jeigu mums šautų į galvą, tai kosminiam tyrinėjimui galime skolintis pinigus, nesvarbu, kad jų nevykdome. Gal vieną dieną pradėsim vykdyti, ir Seimas suteiktų teisę tokius dalykus daryti. Žinau, gal skamba juokingai, bet iš esmės taip yra“, – sakė TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Premjeras mano, jog pinigai gynybai, kad Lietuva pasiektų 2 proc. bendrojo šalies produkto, turi būti skirti. Kaip tai bus padaryta, apsispręs Seimas. Sauliaus Skvernelio teigimu, lėšų privalu skirti ir parlamentinei partijai.

„Buvo du projektai, gali būt trys projektai. Bet kokiu atveju, Seime jie tos stadijos sujungiami į vieną, ir reikės balsuoti. Aš tikrai nematau problemos, ar juos daryti atskirai, ar kartu, bent iš juridinės technikos. Jeigu Seimas atranda sprendimus dėl to paties įstatymo padaryti du balsavimus, jokio skirtumo nėra. Bet kokiu atveju, nesant įstatymo dėl partijų finansavimo, jokie pinigai nebus skiriami“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Kitą savaitę Seime žodžiais matyt dar bus apsišaudyta ne kartą. Antradienį dėl biudžeto pataisų vėl bus balsuojama. O finansuoti ir partijas pasiūliusi A.Širinskienė nesvarsto galimybės atsiimti pataisą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius