Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 28

Į viešą kaunietės laišką V.Matijošaitis nesureagavo – nuo komentarų susilaikė

Kauno valdžios planai rekonstruoti Žemųjų Šančių Nemuno pakrantę, tiesiant dviejų eismo juostų gatvę, miestiečių tarpe sukėlė sumaištį. Besipriešinantys gyventojai ieško būdų, kaip užkirsti kelią savivaldybės planams. Kaunietė Vilma Ragauskienė išplatino emocingą laišką, kuriame miesto mero prašo: „Visvaldai, išgirsk mus! Visvaldai, išklausyk mus!“
Į V.Matijošaitį kaunietė kreipėsi atviru laišku
Į V.Matijošaitį kaunietė kreipėsi atviru laišku / 15min fotomontažas

„Mielas Visvaldai Matijošaiti,

rašo Jūsų rinkėja Vilma Ragauskienė. Dėkoju už gražėjantį miestą“, – laišką pradėjo kaunietė.

„Išties visko darote daug ir gražaus… Galbūt vilkinate kai ką ilgai, bet mano žinios šioje srityje ribotos, kad galėčiau vertinti. Šįkart apie Jūsų ignoruojamas bendruomenes. Tuos, kuriuos „KK2“ laidoje apibūdinote: „Buvo buvo tie žmonės, jie vaikšto.“

Mere, jie ne tik vaikšto, jie Jums akivaizdžiai rodo savo pastangas. Kaip tie maži vaikai, į kuriuos tėvas dėmesio nekreipia ir ignoruoja, nes turi svarbesnių reikalų. Rodos, jog tokiu abejingumu traumuojate miestiečius ir neišspręsti skauduliai lieka“, – dėstė kaunietė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šančių gyventojai susivienijo
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šančių gyventojai susivienijo

V.Ragauskienė priminė, kad prieš naujos gatvės, upės pakrantėje, tiesimą pasirašė net 6000 gyventojų.

„Ar matėte, kaip miesto žmonės susikibo rankomis ir sudarė simbolinį „Nemuno kelią“? Ir viskas dėl to, kad Jūs atkreiptumėte mūsų, miestiečių, dėmesį. Matote, kaip mums tai svarbu ir kaip mes stengiamės?“, – toliau klausė laiško autorė.

„Jūsų vardu portale „Kauno diena“ išdėstytos mintys mane palietė. Atleiskite, jeigu aš neteisi, bet man pasirodė, jog Jūs teisinatės. Iš ko sprendžiau? Iš garsios frazės: „Kam aš neparankus.“ Parankus Jūs daugeliui kauniečių, juk ne veltui iš 128 076 atėjusių balsuoti Jūs surinkote 101 937 balsų! T.y. Beveik 50 % kauniečių (nuo balsuoti galėjusių rinkėjų skaičiaus – 251 718) Jus palaiko! Taigi, puolimo nėra, yra tik noras būti IŠGIRSTIEMS“, – dėstė V.Ragauskienė.

Atleiskite, jeigu aš neteisi, bet man pasirodė, jog Jūs teisinatės. Iš ko sprendžiau? Iš garsios frazės: „Kam aš neparankus.“

„Visi sutiks, jog Jūs esate ūkiškas ir tikrai turite daugiau administracinių sugebėjimų nei buvęs Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas. Ir prie viso šito gero Jums tik trūksta noro bendradarbiauti su savo miesto žmonėmis (ne tik su versliais) ir labiau revizuoti miesto architektus bei tuos, kurie atsakingi už darnią miesto plėtrą“, – rašė kaunietė.

Anot jos, 2016–2020 metais „Vieningo Kauno“ strateginiuose tiksluose pirmuoju numeriu nurodyta: „Miestiečių aktyvumo ir bendruomeniškumo skatinimas“, o skelbiamuose uždaviniuose rašoma: „Sąmoningo ir iniciatyvaus žmogaus ugdymas“.

15min skaitytojo nuotr./„Vieningo Kauno“ strateginiai tikslai ir uždaviniai
15min skaitytojo nuotr./„Vieningo Kauno“ strateginiai tikslai ir uždaviniai

„Mere, mes augame, sąmoningėjame... Mes suvokiame, jog naikinti unikalią rekreacinę zoną, ją aukojant dvijuosčiam keliui, nėra gerai. Žemieji Šančiai neuzurpuoja Nemuno, jie džiaugiasi Nemuno krantine ir kviečia ja pasigrožėti visus miesto gyventojus ir jo svečius – vaikščiojant, važiuojant dviračiu, bėgant… O miesto valdžios prašo tobulinti, dailinti pakrantę (nes tikrai yra ką!), tačiau palikti ramybėje tai, kas yra gerai – gamtą. Mūsų smegenys ilsisi gamtoje, žmonės sąmoningai ar pasąmoningai bėga į gamtą, nes tik ten, nuo spartaus šių laikų tempo pavargusios smegenys pailsi...“, – argumentavo gamtos išsaugojimu susirūpinusi moteris.

Ji išvardijo ir priežastis, kodėl verta atsisakyti pakrantės rekonstrukcijos projekto. Anot jos, net „Kaunas 2022“ programoje siūloma atsigręžti į upes, be to, Žemųjų Šančių paupyje pasodintas pušynas, skirtas Lietuvos kariuomenei pagerbti. Laiško autorės teigimu, remiantis Želdinių įstatymu ir Orhuso konvencija, (Jungtinių Tautų konvencija dėl teisės gauti informaciją, visuomenės dalyvavimo priimant sprendimus ir teisės kreiptis į teismus aplinkosaugos klausimais) piliečiai turi teisę dalyvauti priimant sprendimus, susijusius su aplinkosauga.

„Kaunas priklauso PSO (Pasaulinės sveikatos organizacija) sveikų miestų programai, kurioje radau pateiktus punktus: saugoti gamtą ir kurti žalią miesto aplinką; skatinti aktyvių ir viena kitą palaikančių bendruomenių vystymąsi; skatinti kultūrinį ir gamtinį paveldą atstovaujančių žmonių bendradarbiavimą; suteikti sąlygas gyventojams dalyvauti sprendimų priėmime, kurie susiję su jų sveikata ir gerove“, – dėstoma toliau.

Mere, – dar kartą kreipėsi kaunietė, – visi keliai veda į šio dvijuosčio kelio projekto perprojektavimą.

Jei neturite opozicijos vietoje, mes, miestiečiai, norime Jums paoponuoti, sutinkate?

„Juk galime tai, kas Jums nepatinka, tobulinti kitaip, kad tiktų ir miestiečiams? Jei neturite opozicijos vietoje, mes, miestiečiai, norime Jums paoponuoti, sutinkate?“, – pasiūlymą V.Matijošaičiui pateikė V.Ragauskienė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Prieš naują kelią sukilusi Šančių benruomenė atvyko į projekto pristatymą
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Prieš naują kelią sukilusi Šančių benruomenė atvyko į projekto pristatymą

„Pamenate, balandžio 30 dieną atėjau pamatyti Jus VDU salėje, kur vyko tuometinio kandidato į prezidentus Sauliaus Skvernelio rinkiminė kampanija. Laikiau rankoje plakatą „Visvaldai, išgirsk mus! Visvaldai, išklausyk mus!“ ir Jūs išgirdote, o išgirdęs atsakėte: Aš myliu gamtą nuo pat vaikystės.

Taigi, mere, dar kartelį prašau Jūsų palikti šią zoną nepaliestą taip Jūsų pamėgtų asfaltų. Jums padėkos vaikai, mamos su vežimėliais, dviratininkai, senjorai, įsimylėjėliai ir visi, kurie rūpinasi savo sveikata, leisdami laisvalaikį gamtoje“, – rašė ji.

„Ir dar, mere, aš ne apie LRT „Panoramos“ reportažą apie Jus ir ten parodytus ketinamus statyti šešiolikaaukščius pastatus ar susipynusius viešuosius ir asmeninius interesus, nes suprantu, jog Jūs verslus, ir tai padeda miestui klestėti. O visa kita – sąžinės reikalai. Suvokiu, jog tokie ir panašūs dalykai vyksta visame pasaulyje, bet aš, šįkart, apie Nemuno krantinės išsaugojimą, kuri yra svarbi Jūsų miesto žmonėms. Juk projektas planuojamas ne iš ES lėšų, o miesto biudžeto lėšomis už 4 mln. eurų.

15min skaitytojo nuotr./Sunkiasvorė technika Žemuosiuose Šančiuose
15min skaitytojo nuotr./Sunkiasvorė technika Žemuosiuose Šančiuose

Dar ir dar... mere, Jūs garsėjate, kaip ūkiškas ir nemėgstantis biurokratinių reikalų. Vis dėlto pas Jus patekti labai sudėtinga – registruoti prašymą raštinėje... 20 darbo dienų laukti atsakymo... tada kreiptis į pavaduotoją... Jei netinka jo atsakymas, tada pas Jus (pataisykite, jeigu klystu) patekti galima tik 1 kartą per 3 mėnesius? Gal galime greičiau? Kartu ir premjeras S.Skvernelis žadėjo prie derybų stalo sėsti...

Gražios dienos linkėdama!

Savo miestą mylinti kaunietė“, – užbaigė laiško autorė.

„Tikiu, jog gali kilti diskusija, kas mane samdė?“, – pridūrė ji. Ir čia pat paaiškino, kad veikia vedina sveikos nuovokos ir tikėdama, jog meras, kurį palaikė rinkimuose, gali ir turi atsižvelgti į bendruomenių nuomonę.

Kauno miesto meras V.Matijošaitis 15min viešo laiško nekomentavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius