-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 22

Į Vilniaus merus kandidatuos ir vienas iš „Icor“ įkūrėjų Remigijus Lapinskas

Kandidatų į Vilniaus merus netrūksta. Dar vienas – ne itin populiarios Lietuvos žaliųjų partijos vadovas Remigijus Lapinskas. Jis šiai partijai vadovauja jau antrą kadenciją, o iki 2010-ųjų dirbo įmonių grupėje „Icor“ (anksčiau „Rubicon“), kurią dar studijų metais įkūrė su kurso draugais. Savo planą rinkimams R.Lapinskas išskyrė į keturis idėjų blokus, o darbai esą pasidaro, kai yra daromi.
Remigijus Lapinskas
Remigijus Lapinskas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Lietuvos žaliųjų partija iki šiol negali pasigirti dideliais laimėjimais politikos padangėje. Tiesa, vieną Seimo narį ji turi – jau antrą kadenciją Seime dirba vienmandatėje Panerių apygardoje išrinktas buvęs šios partijos vadovas Linas Balsys.

Turi idėjų miestui

Prisistatydamas kaip kandidatas į sostinės merus R.Lapinskas kalbėjo, kad apie savo apsisprendimą skelbia Vilniaus „Tech park“ neatsitiktinai – tai esą simbolis tų pokyčių, kurių reikia Vilniui: „Gyvenam XXI amžiuje, būtent čia gimsta startuoliai, kuriamos technologijos įvairioms sritims. Ne veltui pasirinkome šią vietą, nes ta idėja, apskritai Žaliųjų partijos ideologija, kurią mes vystome, yra apie tai – apie ateitį, kaip mes galėtume vystyti miestą, savo gyvenimą, savo ekonomiką, tačiau tvariai gyvendami su gamta ir nežalodami jos.“

Jo teigimu, Vilnius turi būti tas miestas, kuris privalo lyderiauti, pirmauti visose srityse, generuoti idėjas, brėžti kryptį ir kurti ateitį. O tai, kad Vilnius yra augantis miestas, iš vienos pusės džiugina, iš kitos – kuria problemas, kurias tenka spręsti: dėl darželių, mokyklų trūkumo, spūsčių ir t.t.

Savo rinkiminę programą R.Lapinskas teigė suskirstęs į keturis idėjų blokus. Pirmasis blokas – apie visų vilniečių įsitraukimą į miesto valdymą. Esą galima daryti apklausas, konferencijas, kurti darbo grupes, bendrauti tiesiai su žmonėmis. Kitas blokas – darnioji miesto plėtra.

Čia R.Lapinskas paminėjo ne tik būtinybę užtikrinti verslo vystymąsi, kartu leidžiant ir piliečiams išsakyti savo poziciją, bet ir būtinybę mieste jaustis saugiai. O tam reikėtų apšviesti visas gatves – ir miesto centre, ir pakraščiuose, taip pat pastatus, kadangi parvykus iš kitų Europos sostinių Vilnius atrodo niūrus.

Kodėl neturėtų būti žalios sienos pastatų. Arba sodai ant stogų.

Būdamas Žaliųjų partijos lyderiu R.Lapinskas akcentavo ir būtinybę išsaugoti esamus želdinius, juos plėsti ir kurti naujus: „Kodėl neturėtų būti žalios sienos pastatų. Arba sodai ant stogų.“ Jis minėjo klimato kaitą, dėl kurios vis dažniau Lietuvą užklumpa liūtys, sausros ir panašūs ekstremalūs reiškiniai. Bet Vilnius esą netinkamai su tuo tvarkosi – delsia įrengti lietaus nuotekų sistemas, nekloja aikščių vandeniui pralaidžiomis medžiagomis ir t.t.

Netenkina R.Lapinsko ir renovacija Vilniuje, tai, kaip tvarkomos atliekos, sprendžiamos spūsčių problemos, nebaigta žemės grąžinimo procedūra, kuri, jo teigimu, stabdo plėtrą. Taip pat kandidatas į sostinės merus paminėjo švietimą, sveikatos apsaugą, Vilnių kaip pasauliui atvirą miestą, Neries upę, kaip miesto pramogų ir net susisiekimo arteriją.

Kaip vieną iš idėjų Vilniui jis mato konferencinį turizmą – užuomazgas šiai veiklai jis matąs ir pats yra konferencijas organizavęs, tereikia vystyti tai.

„Tai tik potėpiai, tik brūkštelėjimai, pakankamai grubūs teptuku. Esu orientuotas į tikslą, visada noriu, kad geros idėjos, kurios ateitų iš pasaulio, visuomenės, būtų įgyvendintos“, – baigdamas pristatymą kalbėjo R.Lapinskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Lapinskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Lapinskas

„Darymo būdu“

Paklaustas, kaip visas šias idėjas, neretai primenančias lozungus, įgyvendins, R.Lapinskas pirmiausia prisiminė 2004 metus, kai a.a. Algirdas Brazauskas, eidamas premjero pareigas, grupės atsinaujinančios energetikos vystytojų gana ironiškai paklausė: „Tai jūs, vyrai, ką – Lietuvą norite malkomis šildyti?“. O 2017 m. 70 proc. centralizuotos šilumos Lietuvoje buvo pagaminta iš biokuro, atsisakyta milijardo kubinių metrų rusiškų dujų, Lietuva visame pasaulyje pagarsėjo kaip atsinaujinančią energetiką plėtojanti šalis. Visa tai, anot R.Lapinsko, įrodo – tai įmanoma.

Darymo būdu. Jeigu tai darai, jeigu turi komandą, žinias, viziją, jeigu turi valią ir visa tai sugebi sujungti, tai ir padarai, – teigė R.Lapinskas.

„Darymo būdu. Jeigu tai darai, jeigu turi komandą, žinias, viziją, jeigu turi valią ir visa tai sugebi sujungti, tai ir padarai. Kartais net su nedideliais pinigais ar su gerokai mažesniais, jeigu jie yra kartais švaistomi“, – teigė R.Lapinskas.

Kas yra jo komanda, R.Lapinskas nebuvo linkęs konkrečiai įvardinti. Esą tai mokslo žmonės, ekspertai-profesionalai ir kiti.

„Mano komanda, kaip pavyzdys, galėtų įvardinti profesorius, akademikas, habilituotas daktaras Vytautas Nekrošius, vienas iš Lietuvos žaliųjų partijos narių. Aš manau, kad mes tą komandą rasim, svarbu teisingas tikslas, prie tikslingo tikslo, patikėkit, žmonės buriasi. Žmonės nori gerų tikslų, nori progreso, nori pajudėjimo į priekį“, – teigė R.Lapinskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Nekrošius ir Remigijus Lapinskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Nekrošius ir Remigijus Lapinskas

Iš dabar esančių kandidatų R.Lapinskas sako neturįs ko paremti, o dabartinį merą pavadino tiesiog per lėtai dirbančiu.

„Rubicono“ nesikrato

Jis sakė nesikratąs ir to, kad yra vienas iš įmonių grupės „Rubicon“ įkūrėjų – esą tai buvęs jo gyvenimo etapas, bet 2010 metais iš dabartinės „Icor“ jis galutinai pasitraukė.

„Pasitraukimo procesas prasidėjo jau anksčiau, tai apie 10 metų, kai aš nesu tame „Icor“, nesu su jais. Aš būčiau kažkoks kreivas, neteisingas, bandydamas išvengti šito klausimo apie šį gyvenimo etapą. Jis buvo, aš buvau versle, aš ir šiandien esu versle. Tai, kad man gerai žinomos tokios sritys kaip atsinaujinanti energetika, energetinis efektyvumas, atliekų valdymas, projektų vystymas, statybos ir pan. yra, manyčiau, privalumas. Tai, ką aš žinau, man leidžia teigti, kad manęs nesugebės užliūliuoti koks nors neteisingas biurokratas ar kreivas vystytojas. Mane bus žymiai sudėtingiau įtikinti, apgauti.

Pasitraukimo procesas prasidėjo jau anksčiau, tai apie 10 metų, kai aš nesu tame „Icor“, nesu su jais, – sakė R.Lapinskas.

Tai buvo mano gyvenimo dalis, bet reikia suvokti – žmogus vystosi. Vienaip jis atrodo būdamas 18 m., kitaip 25-erių, dar kitaip artėdamas prie 40-ies. Tai buvo natūralus procesas, kurio metu susiformavo mano pažiūros, atsirado principai, kurie man leido priimti labai sunkų sprendimą – atsisakyti labai daug pinigų ir pakeisti savo gyvenimą iš esmės. Aš tai padariau“, – kalbėjo apie kandidatavimą į Vilniaus merus paskelbęs R.Lapinskas.

Atsinaujinančios energetikos specialistas

R.Lapinskas spalio pabaigoje Lietuvos žaliųjų partijos suvažiavime pirmininku buvo perrinktas antrai kadencijai. Kaip rašoma partijos svetainėje, R.Lapinskas, būdamas studentu, pradėjo dirbti ir su kurso draugais įkūrė tarptautinių pervežimų konsultacijas teikiančią įmonę „Rubicon“, vėliau išaugusią į įvairia veikla užsiimančių įmonių grupę. 2010 m. sausio mėn. likvidavo visas investicijas šioje įmonių grupėje ir nuo to laiko investuoja į įmones atsinaujinančios energetikos, nekilnojamojo turto ir pramogų verslo srityse.

Jis taip pat 2004 m. dalyvavo kuriant Lietuvos biomasės energetikos asociaciją „Litbioma“, 11 metų buvo jos prezidentas, šiuo metu eina valdybos nario pareigas. Ši asociacija siekia pakeisti importuojamą iškastinį kurą vietiniais atsinaujinančios energijos ištekliais. Dvi kadencijas (2006–2010 m.) buvo išrinktas Europos biomasės asociacijos (AEBIOM) valdybos nariu.

2016 m. R.Lapinskas išrinktas Pasaulio biomasės energetikos asociacijos prezidentu.

2011 m. kartu su žalias idėjas palaikančiais kolegomis įkūrė VšĮ „Žaliosios politikos institutas“. Nuo pat Lietuvos žaliųjų partijos įsteigimo 2011 m. yra aktyvus partijos narys, ilgą laiką buvo Tarybos pirmininkas, šiuo metu išrinktas eiti partijos pirmininko pareigas.

Be dabartinio mero Remigijaus Šimašiaus norą dalyvauti tiesioginiuose Vilniaus mero rinkimuose jau išsakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narys, parlamentaras Dainius Kreivys, Socialdemokratų partijos vadovas Gintautas Paluckas, Darbo partijos vadovas Viktoras Uspaskichas, taip pat buvęs Vilniaus meras Vilius Navickas, „tvarkietis“ Ramojus Girinskas. Iki šiol apie kandidatavimą nepaskelbė Artūras Zuokas, savo kandidato dar neatskleidžia Lietuvos žaliųjų ir valstiečių sąjunga bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Lietuvos žaliųjų partija jau registravosi Vyriausiojoje rinkimų komisijoje ir kaip savarankiška politinės kampanijos dalyvė. Savivaldos rinkimai vyks kitų metų kovo 3 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius