2017 05 23 /16:55

Į VRK vadoves siūloma Laura Matjošaitytė

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininke siūloma dabartinė komisijos pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė.
Laura Matjošaitytė
Laura Matjošaitytė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Pasirinkau nepolitizuotą asmenį ir tikiuosi, kad naujoji vadovė užtikrins komisijos skaidrumą ir profesionalumą“, – antradienį išplatintame pranešime teigia Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, teikiantis L.Matjošaitytės kandidatūrą parlamentui.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis BNS patvirtino, kad vadovauti VRK „valstiečiai“ derina L.Matjošaitytės kandidatūrą.

Dabartinis VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas komisijai vadovauja jau daugiau kaip 20 metų – nuo 1994-ųjų. Po pastarųjų Seimo rinkimų sulaukęs kritikos dėl jų organizavimo bei raginamas atsistatydinti VRK pirmininkas Z.Vaigauskas patvirtino pasibaigus kadencijai nebesieksiantis šių pareigų.

VRK pirmininką slaptu balsavimu skiria Seimas Seimo Pirmininko teikimu. Komisijos pirmininko pareigos nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybės institucijose, įstaigose, taip pat su darbu verslo, komercijos ir kitose privačiose įmonėse ar įstaigose. Jis negali gauti jokio kito atlyginimo, išskyrus jam nustatytą darbo užmokestį už darbą Vyriausiojoje rinkimų komisijoje ir atlyginimą už kūrybinę veiklą, taip pat atlyginimą už pedagoginę ir mokslinę veiklą. Komisijos pirmininko atlyginimu už kūrybinę veiklą laikomas honoraras už meno kūrinius ir jų atlikimą, už publikacijas ir knygas, už medžiagą radijo ir televizijos laidoms.

VRK pirmininkas, taip pat teisingumo ministro, Respublikos Prezidento ir Lietuvos teisininkų draugijos siūlymu paskirti jos nariai, jeigu jie yra partijų nariai, darbo Vyriausiojoje rinkimų komisijoje laikotarpiu turi sustabdyti savo narystę partijose ir negali dalyvauti jų veikloje.

Į Vyriausiąją rinkimų komisiją gali būti siūlomas nepriekaištingos reputacijos Lietuvos Respublikos pilietis, kuris pagal Seimo rinkimų įstatymą gali būti kandidatu į Seimo narius ir per paskutinius trejus Seimo, Respublikos Prezidento, savivaldybių tarybų rinkimus, rinkimus į Europos Parlamentą arba referendumus nebuvo atleistas iš rinkimų ar referendumo komisijos už rinkimų įstatymų ar Referendumo įstatymo pažeidimą.

Senosios komisijos vadovo bei narių įgaliojimai nutrūksta, kai prisiekia naujos sudėties VRK.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius