Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 28

I.Degutienė siūlo, kaip sutaupyti pinigų Seime

Seimo pirmininkė konservatorė Irena Degutienė siūlo mažinti parlamentarų padėjėjų darbo užmokesčiui skiriamas lėšas.
Irena Degutienė
Irena Degutienė. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pasak Seimo pirmininkės, sunkmečiu parlamentarams turėtų užtekti dviejų pagalbininkų vietoj šiuo metu įprastai turimų trijų.

Seimo nario padėjėjų darbo užmokesčio fonde šiuo metu – 5 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio suma. Ji paskirstoma parlamento vadovo patarėjams. Šią sumą sumažinus, parlamentarui tektų rinktis – arba mažinti padėjėjų skaičių, arba kirpti jų atlyginimą.

„Kol kas yra numatyti 5 VMDU Seimo nario padėjėjo išlaidoms. Taip susiklostė tradicija, kad paprastai Seimo nariai turi po tris padėjėjus, ir tuos 5 VMDU suskirsto į tris dalis, išeina šiek tiek mažesnis atlyginimas nei šalies vidurkis. Aš siūlyčiau, kad šiuo periodu, tai yra sunkmečiu, liktų po du padėjėjus“, – pirmadienį po susitikimo su parlamentinių frakcijų seniūnais sakė I.Degutienė.

Jos skaičiavimu, sumažinus parlamentarų padėjėjų darbo užmokesčio fondą, per metus būtų sutaupyta apie 6 mln. litų. Tačiau, parlamento vadovės žodžiais, čia ne ekonominio efekto klausimas: „Ne pinigai čia esmė, o mūsų požiūris į sunkmetį. Jei mes solidarizuojamės su visa visuomene, jei visiems mažinama, ar tai būtų vaiko pinigai, ar socialinės išmokos, ar pensijos, mes lygiai taip pat Seime, mano požiūriu, turime susimažinti išlaidas.“

Ne pinigai čia esmė, o mūsų požiūris į sunkmetį, – I.DegutienėOpozicinių Socialdemokratų partijos frakcijos viena vadovių Irena Šiaulienė neslepia skeptiškai vertinanti šį siūlymą. Pasak jos, kai kuriems vienmandatėse apygardose išrinktiems Seimo nariams trys padėjėjai reikalingi, nes esama apygardų, kurios apima ne vieną, o du rajonus.

„Dėl padėjėjų aš abejočiau, todėl kad krizė yra krizė, bet parlamentas kaip institucija ir Seimo narys turi vykdyti savo funkcijas. Jie yra ne dėl mūsų respektabilumo, o dėl sėkmingo funkcijų atlikimo. Kalbant apie vienmandatininkus, yra žmonių, kurie turi apygardą per du rajonus, reikia, kad būtų atstovaujama abiejose“, – sakė I.Šiaulienė.

Socialdemokratų partijos frakcijos seniūno pirmoji pavaduotoja tvirtino, jog mažinti padėjėjų algų nebėra kaip: „Algos yra mažintos ir Seimo nariams, ir padėjėjams, šiandien mano padėjėjas gauna 1700 Lt. Kompetetingą žmogų, kuris turėtų patirties dirbti su dokumentais, visuomeninės politinės patirties, nėra paprasta už tokią sumą prisikviesti.“

Taip pat Seimo pirmininkė, anksčiau sudariusi grupę parlamentinių išlaidų naudojimo tvarkai koreguoti, siūlo ir mažinti šias išlaidas, ir griežčiau reglamentuoti naudojimą.

Seimo vadovė teikia frakcijoms apsvarstyti ir siūlymą sumažinti šias išlaidas nuo 1,5 iki 1 VMDU dydžio sumos, tokiu atveju jos mažėtų nuo 3,2 iki 2,1 tūkst. Lt.

Paaiškėjus, kad parlamentarai už parlamentinei veiklai skirtus pinigus įniko nuomotis prabangius automobilius, ji teigė mananti, jog būtų optimalu nustatyti, kad automobilio nuomai būtų galima skirti ne daugiau 40 proc. šios sumos.

Paskelbus antrojo ketvirčio parlamentinei veiklai skirtų išlaidų ataskaitas, paaiškėjo, kad daugiau kaip pusė parlamentarų didžiąją pinigų dalį išleidžia transportui.

87 Seimo nariai nuomoja automobilius. Bene daugiausia – 9071 Lt - už automobilio nuomą per antrąjį metų ketvirtį sumokėjo „darbietis“ Saulius Bucevičius. Per 8000 litų atsiėjo „prisikėlėlių“ Astos Baukutės, Vinco Babiliaus, liberalcentristų Vytauto Bogušio ir Armino Lydekos, konservatorės Vidos Marijos Čigriejienės automobilių nuoma.

Vidutiniškai po 2000–3000 Lt per ketvirtį Seimo nariai dar sumoka už degalus, mašinų remontą, draudimą.

Dalis parlamentarų transportui išleidžia beveik visus 10,7 tūkst. Lt, trims mėnesiams skirtų parlamentinei veiklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius