Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 28

Įdiegus brangesnius šviestuvus tikimasi sutaupyti

2012 metais baigiasi daugumos dabar Vilniaus gatvėse šviečiančių žibintų eksploatacijos laikas, tad juos būtina keisti. Kadangi dabartinė natrio lempų apšvietimo sistema nėra efektyvi, svarstoma jas keisti modernesnės ir taupesnės LED technologijos šviestuvais. Bet tam gali prireikti iki 150 mln. Lt, kurių Vilniaus miesto savivaldybė šiuo metu neturi.
Pakeitus senus šviestuvus modernesniais LED žibintais tikimasi kasmet sutaupyti po 10 mln. Lt, tačiau tam reikalingos daugiau negu 100 mln. Lt investicijos.
Pakeitus senus šviestuvus modernesniais LED žibintais tikimasi kasmet sutaupyti po 10 mln. Lt, tačiau tam reikalingos daugiau negu 100 mln. Lt investicijos. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Atlikus sostinės gatvių šviestuvų keitimo į LED technologijos šviestuvus ir jų valdymo sistemos modernizavimo studiją paaiškėjo, kad modernizacija leistų sutaupyti ir elektros energijos, ir eksploatacijai skirtų lėšų. Anot studiją rengusios bendrovės „Fotonas“ direktoriaus Alberto Mikulionio, paskaičiuota, kad sutaupyti galima apie 64 proc. lėšų, miesto skiriamų elektros energijai, o sistemos eksploatacijos išlaidos sumažėtų net 74 proc.

„Jeigu būtų pasirinkta sistema, kuri siūlo LED technologijas ir nuotolinį maitinimo punktų bei šviestuvų valdymą, miestui toks projektas kainuotų apie 150 mln. Lt, o atsipirktų per 15 metų. Prognozuojamas šviestuvų eksploatacijos laikas yra 25 metai, tad ekonomiškai šis projektas naudingas“, – sakė A.Mikulionis.

Išlaidos sumažėtų 10 mln. kasmet

Iš viso sostinėje yra daugiau negu 37 tūkst. šviestuvų. Per metus gatvių apšvietimui ir jo priežiūrai Vilniuje skiriama apie 14,5 mln. Lt. Jeigu bus pasirinkti LED technologijos šviestuvai, šios išlaidos sieks tik apie 4,8 mln. Lt, tad bus sutaupoma apie 10 mln. Lt per metus. Kadangi būtų sunaudojama gerokai mažiau elektros energijos, jos reikėtų ir mažiau pagaminti, o tai padėtų mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą. Šis argumentas gali padėti gauti Europos Sąjungos (ES) fondų paramos šiam projektui.

„Bet net ir negavę ES paramos, privalome šį projektą įgyvendinti, užtikrinti gerą miesto apšvietimą ir sutaupyti ne vieną milijoną“, – įsitikinęs Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius. Jis mano, kad paskelbus konkursą šiam projektui įgyvendinti, jo kaina sumažėtų  25–30 proc., nors pripažįsta, jog net ir tokios sumos – apie 100 mln. Lt – gatvių šviestuvams keisti savivaldybė šiuo metu neturi.

Svarstoma kartu su šviestuvais keisti ir jų stulpus, nes dalis jų jau yra gerokai susidėvėję. Anot  Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklų direktoriaus Juozo Bartkevičiaus, reikėtų keisti apie 14 tūkst. stulpų, specialistų vadinamų atramomis. „Jeigu pirktume didelį jų kiekį, tai vienos cinkuotos atramos kaina siektų apie 400 Lt, gal ir dar mažiau, tad tai jau nėra labai didelė suma“, – lygino J.Bartkevičius. Galima paskaičiuoti, kad iš viso stulpų keitimui reikėtų atseikėti apie 5,6 mln.Lt.

Jeigu bus nuspręsta nekeisti senųjų natrio lempų naujos technologijos žibintais, 2012–2015 metais vis tiek reikės keisti daugiau negu pusę visų šviestuvų, nes jie nusidėvės. Toks šviestuvas, kokie dabar šviečia Vilniaus gatvėse, kainuoja apie 1 tūkst. Lt, taigi keletą kartų pigiau nei LED technologija. Tačiau natrio lempos netaupo elektros energijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius