Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 03

Įdomioji statistika: Neringoje jau paskiepyta 100 proc. gyventojų, bet vakcinacija tęsiasi

„Gali būti, kad netrukus Statistikos departamento puslapyje matysite, kad jau yra paskiepyta 130 proc. Neringos gyventojų. Ir tai atskleis problemą, kuri mums aktuali metų metus“, – teigė Neringos meras Darius Jasaitis. Kaip taip gali būti?
Juodkrantė
Juodkrantė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Jau ketvirtadienio Statistikos departamento duomenimis, Neringos savivaldybėje COVID-19 vakcina buvo paskiepyta 100 proc. gyventojų, kurie gali būti skiepijami.

Tačiau ir ketvirtadienį, ir penktadienį buvo nurodoma dar apie naujus paskiepytus asmenis. Štai penktadienį paskiepyta 17 žmonių.

Suprasti akimirksniu

  • Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, penktadienio duomenimis, guli 78 pacientai. 18 jų buvo pilnai paskiepyti.
  • Planinės paslaugos Klaipėdos apskrityje teikiamos visa apimtimi.

Pasieks 130 proc.

Atidžiau panagrinėjus lentelę matyti, kad ne visų amžiaus grupių asmenys yra vakcinuoti. Vyresnių nei 80 m. grupėje yra paskiepyta 99,1 proc. žmonių. 16-24 m. amžiaus grupėje – 92,3, 12-15 metų paauglių grupėje – 42,4 proc.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Juodkrantė
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Juodkrantė

Neringos meras Darius Jasaitis tikino, kad smagu matyti, jog jo vadovaujama savivaldybė atsidūrė sąrašo, pagal COVID-19 vakciną gavusių gyventojų skaičių, viršuje.

Tačiau kartu meras kritikavo Statistikos departamento skaičiavimo metodiką. Anot jo, paklaida gali būti ir 30 proc.

„Neringoje savo gyvenamąją vietą, savivaldybės žiniomis, yra deklaravę apie 5300 žmonių. Tačiau Statistikos departamento duomenimis, tokių žmonių yra 3600. Taigi, „pradingsta“ dalis žmonių. Galbūt šiuo atveju, kai aptariamas skiepijimas, mums jų skaičiavimas lyg parankus.

Tuoj matysime, jog Neringoje paskiepyta ne 100 proc. gyventojų, o visas 130 proc.

Tačiau metų metus susiduriame su kita problema: kai Vyriausybė mums skiria kokį finansavimą, kuris susijęs su gyventojų skaičiumi. Tas mus skaudžiai paliečia. Ne kartą esu sakęs apie šią problemą, tačiau niekas niekada nekreipė dėmesio.

Dabar šioji statistika, jei galima pajuokauti, paranki reklamos ir grožio tikslais. Tačiau numanau, kad tuoj matysime, jog Neringoje paskiepyta ne 100 proc. gyventojų, o visas 130 proc.“, – kalbėjo Neringos meras.

Ir vis dėl to jis sutiko, kad kasdienybėje, bendraudamas su vietos gyventojais, retai išgirsta, kad kuris asmuo dar nepasiskiepijęs.

Sergamumo banga slopsta

Rugpjūtį Neringos savivaldybė buvo tarp tų, kur fiksuotas didžiausias sergamumas COVID-19.

Karolinos Stažytės nuotr./Parnidžio kopa
Karolinos Stažytės nuotr./Parnidžio kopa

Tačiau jau tada D.Jasaitis atkreipė dėmesį, kad tarp sergančiųjų „tikrųjų“ Neringos gyventojų – vos vienas kitas. Dalis užsikrėtusiųjų buvo nurodę savo gyvenamąją vietą Nidoje ar Juodkrantėje, kur tuo metu dirbo arba atostogavo, nors deklaruota gyvenamoji vieta – visai kitur.

„Dabar vis nustatomas koks vienas kitas atvejis. Ir turiu pasakyti, kad suserga ir skiepyti. Tačiau dauguma – lengvai“, – kalbėjo meras.

Sekmadienį perskaitęs, kad koronavirusine infekcija užsikrėtė uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas, D.Jasaitis sunerimo.

„Bendravau su juo penktadienį. Tai nulėkiau į vaistinę ir tris testus dėl visa ko nusipirkau. Tačiau jie buvo neigiami“, – pasakojo pašnekovas.

Neringos meras vis juokauja, kad rugsėjį pusiasalyje, turistams išvykus, ir taip prasidėdavo savotiškas karantinas. Jis vylėsi, kad įprastas gyvenimas stos į savo vagą ir pandemija šioje savivaldybėje bus suvaldyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius