Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 12

Įdomūs R.Karbauskio kaimynai: prie Meilės įlankos žemę valdo A.Skardžiaus žmona, kyla abejonių dėl sandorių deklaravimo

Vaizdingoje Kauno marių regioninio parko vietoje, ant pat marių kranto, sklypus turi ne tik Ramūno Karbauskio įmonė. Šalia, artimiausioje kaimynystėje, žemę valdo ir Artūro Skardžiaus žmona Snieguolė. Vis dėlto kyla abejonių, ar A.Skardžius deklaravo visus sandorius, susijusius su jo žmonos sklypais netoli Meilės įlankos.
Skardžiai
Skardžiai

Statybomis Kaišiadorių rajone, Jakštonių kaime, prie Kauno marių, labiausiai išgarsėjo „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis. 15min jau rašė, kad sklypus ten valdo „Agrokoncernui“ priklausanti įmonė, kuri vysto individualaus gyvenamojo namo ir poilsio pastato statybas, jos vadinamos būsima R.Karbauskio rezidencija. Toks modelis, kai namas statomas per bendrovę, gali leisti apeiti kai kuriuos mokesčius, kurių statybas vystantis fizinis asmuo negalėtų išvengti.

Tačiau šį kartą kalbame ne apie R.Karbauskio įmonės valdas. Artimiausioje „valstiečių“ lyderio kaimynystėje yra ir daugiau Seimo narių pėdsakų. Snieguolė Skardžiuvienė trijų sklypų dalis Jakštonyse valdo daug seniau nei „Agrokoncerno“ bendrovė – nuo 2004–2005 metų. Vis dėlto 2017 metais A.Skardžiaus žmona ėmė valdomo sklypo dalis pardavinėti. Kyla abejonių dėl šio pardavimo deklaravimo, nes Seimo nario interesų deklaracijoje tokie sandoriai nenurodomi.

15min nuotr./R.Karbauskio įmonės ir S.Skardžiuvienės valdomi sklypai yra kaiminystėje
15min nuotr./R.Karbauskio įmonės ir S.Skardžiuvienės valdomi sklypai yra kaiminystėje

Buvo parengti grandioziniai statybų planai

Sklypus parke 2004–2005 metais S.Skardžiuvienė įsigijo kartu su dar dviem tuometiniais A.Skardžiaus politiniais bendražygiais: Arūnu Karlonu ir Gintautu Šivicku. Visi trys politikai tuo metu atstovavo Naujajai sąjungai (socialliberalams).

2010 metais buvo parengti grandiozinių statybų projektai sklypuose. Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentas dėl jų pateikė išvadą. Viename sklype ant marių kranto buvo planuojama pastatyti konferencijų centrą ir poilsio namus, kitame – vaikų poilsio namus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Skardžius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Skardžius

Abiejuose dokumentuose buvo parašyta, kad numatoma kreiptis į tarptautinius fondus dėl planuojamos ūkinės veiklos finansavimo. Vis dėlto grandioziniai planai nebuvo įgyvendinti: nei konferencijų centras, nei vaikų poilsio namai ant Kauno marių kranto nėra statomi. O sklypų savininkai, tarp jų ir S.Skardžiuvienė, ėmė sklypų dalis pardavinėti tretiesiems asmenims.

Vietoj grandiozinių centrų Kauno marių pakrantėje dygsta kitokie pastatai. Kaišiadorių rajono savivaldybė 15min teigė, jog dviejuose sklypuose leista statyti poilsio namus, pirtį, garažą. Tiesa, statybas, vietinių gyventojų teigimu, vysto ne Snieguolė Skardžiuvienė, o jos sklypo dalis nusipirkę gyventojai.

Sklypo dalys parduotos, bet sandorių A.Skardžiaus deklaracijoje nėra

Taigi S.Skardžiuvienė ėmė pardavinėti savo turtą netoli Meilės įlankos. 2017 metais kitiems asmenims keturis kartus buvo parduotos sklypo dalys. Dvi paskutinės pirkimo-pardavimo sutartys buvo sudarytos 2017 spalį. A.Skardžius paskutinį kartą savo interesų deklaraciją atnaujino dar prieš žmonai parduodant sklypo dalis, 2017 metų liepą. Taigi naujausių žmonos sudarytų pardavimo sandorių jo interesų deklaracijoje nėra.

Įstatymas įpareigoja politikus deklaruoti visus per pastaruosius metus savo ir sutuoktinio sudarytus sandorius, kurie yra didesni nei 3 tūkst. eurų. Taigi A.Skardžius šių sandorių galėjo nedeklaruoti vieninteliu atveju – jeigu jų vertė buvo mažesnė nei 3 tūkst. eurų.

Bet, 15min žiniomis, abiejų sutarčių atvejais pardavėja už sklypo dalis gavo daugiau nei 3 tūkstančius eurų. Tokiu atveju A.Skardžius savo žmonos sandorius deklaruoti privalėjo.

Informacija apie galimai nedeklaruotus Seimo nario žmonos sandorius buvo perduota Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK). Pastaroji teigė su ja susipažinsianti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./VTEK
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./VTEK

15min ne kartą bandė susisiekti su pačiu Artūru Skardžiumi ir prašė paaiškinimo, kodėl jo deklaracijoje nenurodomi žmonos sudaryti sklypo pardavimo sandoriai. Tačiau Seimo narys nei į telefono skambučius, nei į elektroninį laišką neatsakė.

15min pavyko susisiekti su Seimo nario žmona Snieguole Skardžiuviene, tačiau ji, išgirdusi, kad jai skambina žurnalistė, nutraukė pokalbį ir daugiau telefono ragelio nebekėlė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius