-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 12

Ieškome kiaulių: eilės prie atliekų pridavimo aikštelių žmones verčia šiukšlinti gamtoje

Pavasarį lyg grybai po lietaus pamiškėse ima dygti sąvartynai. Kodėl žmonės šiukšlina gamtą, užuot nuvežę atliekas į tam skirtas pridavimo aikšteles? Dėl to, kad taip paprasčiau. „Norėjau priduoti kelias padangas. Neužteko tam pietų pertraukos – eilės prie aikštelių. Ar nereikėtų pridavimo proceso palengvinti? Tuomet ir „kiaulių“ būtų mažiau“, – klausimą iškėlė vienas kaunietis.
Išmestos padangos
Išmestos padangos

Neseniai jis per pietų pertrauką susiruošė į Aleksote esančią „Kauno švaros“ atliekų surinkimo aikštelę, tačiau ten vežtų padangų taip ir nepridavė.

Nėra tinkamos sistemos

Nuo šių metų sausio 1 d. gyventojai, atvežę atliekas į didžiųjų atliekų priėmimo aikšteles, turi nurodyti savo vardą, pavardę, adresą ir asmens dokumento numerį.

„Kodėl nerašote apie tai, kad žmonės, nuvežę atliekas, negali jų palikti tam skirtoje vietoje? Nuvažiuoju, stovi mašina, darbuotojas kalbasi su vairuotoju ir pasiteiravus apie pridavimą atšauna, kad eilė! O aš turiu tik dvi padangas. Liepia laukti. Laukiu 10 min. Jau vėluoju į darbą. Išvykstu taip ir nepridavęs tų padangų. Kiek man tai kartų reikės kartoti?

Nėra tinkamos sistemos priduoti padangų. Savaitę jas vežiojuosi ir, ištaikęs progą, negaliu priduoti. Kur jas dėti? Paimti ir išmesti bet kur. O gal jūs manote, kad visi dirba laisvu grafiku? Nepateisinu šiukšlintojų, bet... Be manęs, nesulaukusios pridavimo apsisuko ir išvažiavo dar trys mašinos. Šiukšles rasime miške, laukuose, grioviuose“, – keblią situaciją nupasakojo kaunietis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Kauno švara“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Kauno švara“

UAB „Kauno švaros“ 15min pasiteiravo, kodėl gi užtrunka atliekų pridavimas į aikšteles. Šios įmonės rinkodaros specialistė Giedrė Janavičienė patikino, kad pavasaris – švarinimosi metas ir vien jau dėl to susidaro didesnė, nei įprastai, aikštelių apkrova bei miestiečių eilės.

Reikia duomenų

„Jos susidaro ir dėl to, kad aikštelės priėmėjas-rūšiuotojas turi įvertinti kiekvieno atvežusiojo atliekas, preliminarų jų kiekį, užpildyti reikiamus duomenis apie atliekų turėtoją. Tokia tvarka yra nustatyta aplinkos ministro 2016 m. rugpjūčio 2 d. įsakymu“, – paaiškino specialistė.

Nuo šių metų sausio 1 d. gyventojai, atvežę atliekas į didžiųjų atliekų priėmimo aikšteles, turi nurodyti savo vardą, pavardę, adresą ir asmens dokumento – paso arba asmens tapatybės kortelės – numerį. Tad naujai patvirtintų taisyklių reikalavimų laikymasis ir augina eiles.

Anot G.Janavičienės, taupant laiką, norint greičiau ir sklandžiau priduoti atliekas, rekomenduojama prieš važiuojant pasitikrinti darbo ir pietų pertraukos laiką „Kauno švaros“ internetinėje svetainėje. Čia pateikiama visa su atliekų surinkimu susijusi tvarka: kokie dokumentai yra reikalingi priduodant, kokios atliekos priimamos, surinkimo aikštelių adresai. Aikštelės dirba ir šeštadieniais.

„Dėkojame visiems atsakingai atliekas rūšiuojantiems gyventojams ir primename, kad didelių gabaritų (baldai), statybos, remonto bei kitos atliekos ir toliau bus priimamos nemokamai joms skirtose surinkimo aikštelėse“, – pabrėžė įmonės atstovė.

Nustatyti leistini kiekiai

Per vienerius metus vienas gyventojas nemokamai į aikšteles gali atvežti iki 500 kg senų baldų, čiužinių, įvairių medinių daiktų; liuminescencinių lempų – iki 30 vienetų; lengvųjų automobilių padangų – iki 5 vienetų; betono, plytų, izoliacinės medžiagos, mišrių statybinių ir griovimo atliekų – iki 200 kg; asbestinės stogo dangos – iki 10 lapų ar 100 kg; žaliųjų atliekų – iki 0,5 kub. m.

Priduodamų stiklo, popieriaus, buityje susidarančių elektros ir elektroninės įrangos, akumuliatorių ir galvaninių elementų, plastikinių pakuočių atliekų kiekis neribojamas. Kitų plastmasinių atliekų galima priduoti iki 50 kg per metus.

Didžiagabaričių atliekų aikštelės Kaune veikia Ašigalio g. 20A, Julijanavos g. 1A, Nemajūnų g. 15B, Raudondvario pl. 155D, Kuršių g. 9E, Palemono g. 12E, Vandžiogalos 92B ir Chemijos 4E.

Vis dėlto tai neturėtų tapti priežastimi, kodėl atliekos keliauja į pamiškes, prie ežerų ar upių. Mes kviečiame jus nelikti abejingus ir sugėdinti šiukšlinančius: nufotografuokite gamtoje ar viešoje vietoje aptiktas šiukšlių krūvas ir atsiųskite jas 15min redakcijai el. paštu ieskome@15min.lt. Nepamirškite pateikti kuo detalesnį vietos aprašymą – galbūt ji ir išduos šiukšlinantį kaltininką?

15min ne tik publikuos jūsų tekstus ir nuotraukas bei taip sugėdins kiaulintojus. Nuotraukas ir prikiaulinimo vietos adresą nusiųsime už švarą ir tvarką tame rajone atsakingai institucijai. O gal patys pasirūpinsite išvalyti jūsų mieste ar rajone prišiukšlintą vietą? Atsiųskite nuotrauką, kaip tvarkote aplinką. Kiaulintojus – gėdinsime, švarintojams – dėkosime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius