-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 18

Ieškome kiaulių: net norėdami žvejai tiek šiukšlių iš Neries pakrančių neišneš

Kažkas Neries pakrantėje ant medžio šakos pakabino surūdijusius automobilio valstybinius numerius, kažkas primėtė padangų. Čia laiką mėgstantys leisti žvejai tik skėsčioja rankomis – patys jie nešiukšlina, o sutvarkyti tokių kiekių atliekų irgi negali, juk su savimi neišsineši.
Šiukšlės Neries pakrantėje
Šiukšlės Neries pakrantėje / 15min skaitytojos Evelinos nuotr.

Žvejoti mėgstanti Evelina prieš kelias dienas laiką leido Neries pakrantėje, Upės gatvėje, Zujūnų seniūnijoje. „Buvome ties Griovių geomorfologiniu draustiniu. Aptikome keliolika padangų, seną sofą, krūvą šiukšlių – plastikinių butelių, automobilių detalių, maišų. Ir net automobilio registracijos numerius ant medžio“, – aptiktus Neries pakrantės „lobius“ vardijo Evelina.

Griovių geomorfologinis draustinis – išskirtinė vieta. Tai vietinė saugoma gamtos teritorija, draustinis joje atsirado siekiant išsaugoti Neries paslėnio erozinio kalvyno fragmentą su ryškiomis griovų tipo formomis.

Tačiau nei draustinis, nei antroji pagal dydį Lietuvos upė kažkam čia šiukšlinti netrukdo.

„Net nuoširdžiai norėdamas sutvarkyti aplinką, kur žvejoja, tokio kiekio šiukšlių su savimi neštis joks spiningautojas, kai per vieną žvejybą nueina kelis šimtus metrų, o kartais ir kelis kilometrus palei upę, nepajėgtų“, – apgailestavo Evelina.

Vietos tvarkymo anksčiau ar vėliau greičiausia teks imtis Vilniaus rajono savivaldybei. Pirmiausia, žinoma, išsiaiškinus, ar sklypas priklauso privačiam savininkui (fiziniam ar/ir juridiniam asmeniui), nes už sklypo priežiūrą yra atsakingas savininkas. Jeigu tai vieša bendro naudojimo teritorija, tvarkymą bei priežiūrą organizuoja ir koordinuoja seniūnijos.

Jeigu sklypas priklauso privačiam savininkui, jam gali tekti atsakyti už Tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimą (ANK 366 str.). „Kai teritorijų tvarkytojai, kurie prieš tai buvo įspėti raštu ir nubausti, netvarko teritorijų, jas seniūnijos užsakymu sutvarko tokia veikla užsiimančios įmonės. Pagal įmonės pateiktą sąskaitą už atliktus darbus privalo sumokėti teritorijų tvarkytojai (sklypo savininkas(-ai)). Deja, žmonės dažnai nerūpestingai, be jokios atsakomybės palieka šiukšles gamtoje: miškuose, nuošalesniuose žemės sklypuose ir pan. Išaiškinti tokius teršėjus dažniausia neįmanoma ar labai sudėtinga. Tuomet atsakomybė už teršimą tenka žemės naudotojams ar valdytojams“, – apie panašias situacijas sako Vilniaus rajono savivaldybė.

15min skaitytojos Evelinos nuotr./Šiukšlės Neries pakrantėje
15min skaitytojos Evelinos nuotr./Šiukšlės Neries pakrantėje

Mes taip pat kviečiame jus nelikti abejingus ir sugėdinti šiukšlinančius: nufotografuokite gamtoje ar viešoje vietoje aptiktas šiukšlių krūvas ir atsiųskite jas 15min redakcijai el. paštu ieskome@15min.lt. Nepamirškite pateikti kuo detalesnį vietos aprašymą – galbūt ji ir išduos šiukšlinantį kaltininką?

15min ne tik publikuos jūsų tekstus ir nuotraukas bei taip sugėdins kiaulintojus. Nuotraukas ir prikiaulinimo vietos adresą nusiųsime už švarą ir tvarką tame rajone atsakingai institucijai. O gal patys pasirūpinsite išvalyti jūsų mieste ar rajone prišiukšlintą vietą? Atsiųskite nuotrauką, kaip tvarkote aplinką. Kiaulintojus – gėdinsime, švarintojams – dėkosime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius