-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 04 20

Ieškome kiaulių: šiukšlės poilsiavietėse – ne tik negražu, bet ir kelia grėsmę gyvūnams

Ežerų, upių pakrantėse, kur įrengtos poilsiavietės, aptikti krūvą šiukšlių tapo įprasta. O gaila, nes tokiu būdu ne tik teršiamos gražiausios vietos, bet ir galima sukelti rimtą pavojų tiek naminiams gyvūnams, tiek ir užklystantiems laukiniams žvėrims.
Šiukšlių krūvos prie Bildžių ežero (Balžio)
Šiukšlių krūvos prie Bildžių ežero (Balžio) / 15min skaitytojos Evelinos nuotr.

„Savaitgalį bevaikštinėdama su šeima gamtoje negalėjau nepastebėti tokios baisios šiukšlių krūvos prie Bildžių ežero (Balžio). Ar taip turime pasitikti pavasarį tokioje gražioje vietoje? Mano žiniomis, ši teritorija priklauso Vilniaus savivaldybei, todėl jos pareiga yra pirmiausia užtikrinti daugiau šiukšlių dėžių tokioje aktyvioje poilsio zonoje ir laiku tas šiukšles surinkti. Piliečiai ne ką mažiau atsakingi nebemesti daugiau šiukšlių ant esamų“, – piktinosi Evelina.

Kita 15min skaitytoja Anželika šiukšlių krūvas užfiksavo važiuodama Karačiūnų gatve prie Tapelio ežero Vilniaus mieste. Panašių vaizdų galima pamatyti ir daugiau tose vietose, kur lankosi žmonės, nesugebantys savo šiukšlių išsivežti su savimi.

Vaizdas prie Balžio ežero išties akies nedžiugina. Tai nėra oficialus Vilniaus miesto paplūdimys, todėl jo neprižiūri savivaldybės įmonė „Grinda“. Ji iš viso sostinėje rūpinasi penkiais paplūdimiais – prie Salotės ir Žaliųjų ežerų, taip pat prie Neries Valakampiuose ir Žirmūnuose. Iš jų pernai oficialaus maudymosi sezono metu nuo birželio 1 d. iki rugsėjo 15-osios išvežta daugiau nei 600 konteinerių šiukšlių. Paplūdimiai vasaros metu yra valomi pasibaigus gelbėtojų budėjimui po 8 valandos ir valomi rytais nuo 6 valandos, surenkant naktinių lėbautojų „palikimą“.

Tačiau estetinis paplūdimio vaizdas dar ne viskas. Kur kas pavojingiau yra tai, kad tokiomis „vaišėmis“ gali pasimėgauti kartu su šeimininkais čia atvykę šunys ar laukiniai žvėrys.

Kaip sako UAB „Grinda“ Vilniaus gyvūnų globos namų vadovė ir veterinarijos gydytoja Agnė Stasiūnienė, tokios „iškylų vaišės“ gyvūnams gali rimtai pakenkti.

„Tokių iškylų vaišių likučiai neretam gyvūnui gali tapti paskutine vakariene. Pavyzdžiui, svetimkūnį prarijusiam šuniui galimas dalinis arba pilnas žarnyno užsikimšimas. Jei svetimkūnis užkemša tik dalį žarnos, gyvūnas gali kartais paviduriuoti, tampa šiek tiek liūdnesnis, mažėja apetitas. Dalinį užsikimšimą galima diagnozuoti ir po kelių mėnesių. Pilnas žarnyno užsikimšimas yra labai pavojingas, nes sustabdoma normali žarnyno veikla. Gyvūnas staiga tampa pasyvus, nebeėda, vemia (kartais net išmatomis), labai įsitempusi ir skausminga tampa pilvo siena, gali būti prasidėjusi žarnų sienelių nekrozė. Reikalinga greita šeimininko reakcija, nes laiku nesuteikus pagalbos svetimkūnio prarijimas gali baigtis mirtimi“, – nelinksmai kalbėjo A.Stasiūnienė.

Tad šiukšles nusprendę gamtoje palikti žmonės turėtų pagalvoti – o kas, jeigu kitąkart panašiomis „vaišėmis“ susigundys jūsų mylimas šuo?

15min skaitytojos Evelinos nuotr./Šiukšlių krūvos prie Bildžių ežero (Balžio)
15min skaitytojos Evelinos nuotr./Šiukšlių krūvos prie Bildžių ežero (Balžio)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius