Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 22

Ieškome pigiausio būdo išsiskirti

Premjeras Andrius Kubilius ketvirtadienį pažadėjo, kad energetikos milžino LEO LT gimimu pasibaigusi valstybinio ir privataus kapitalo įmonių santuoka bus nutraukta.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Energetika

Vyriausybės vadovas A.Kubilius pareiškė, kad nacionalinio investuotojo bendrovė LEO LT bus ardoma. Jis patikino, jog tai ne tušti žodžiai, o rimta politinė valia. Tačiau kai kurie ekspertai nuogąstauja, kad vengdama nustatyti konkrečią datą, kada bendrovė bus pradėta išformuoti, Vyriausybė galbūt tik flirtuoja su visuomene.

Nenori daryti klaidų

Regis, LEO LT  dienos suskaičiuotos. Po kritiškų išrinktosios prezidentės Dalios Grybauskaitės kalbų dėl būtinybės ją ardyti apsisprendė ir valdančioji Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partija. „Be abejo, šį ryžtą reikia paremti labai konkrečiais veiksmais. Tačiau jie turi būti gerai apskaičiuoti, nes nesinori padaryti klaidų, kurios brangiai atsieitų elektros vartotojams ir visiems mokesčių mokėtojams“, – vakar aiškino A.Kubilius.

Vyriausybė yra sudariusi specialią darbo grupę, kurios užduotis – išsiaiškinti LEO LT  įkūrimo aplinkybes ir reorganizavimo galimybes. Prieš kelias dienas grupės vadovas energetikos ministras Arvydas Sekmokas paprašė dar trims mėnesiams pratęsti įgaliojimus dirbti. Esą per šį laiką būtų įvertintas nacionalinio investuotojo įmonės akcininkų įdėtas turtas ir valdoma akcijų dalis. Tačiau D.Grybauskaitė pareiškė, kad LEO LT  ardymo nebegalima vilkinti. „Jeigu teisininkams trūksta laiko, tegul dirba naktį. Dabar Lietuvai per sunkus laikas „tempti gumą“, – įsitikinusi ji. Ar reikia pradėti vertinti LEO LT  turtą, Vyriausybė apsispręs pirmadienį.

Niekam neduos naudos

Vakar per Vyriausybės valandą Seime A.Sekmokas aiškino, kad šiuo metu ieškoma būdų, kaip išformuoti LEO LT  nesuteikiant preteksto „NDX energijai“ dėl galimos žalos kreiptis į tarptautinį Stokholmo arbitražą. Anot ministro, sandoris dėl nacionalinio investuotojo bendrovės gali būti peržiūrėtas arba anuliuotas, o pati įmonė panaikinta.

LEO LT  akcininkės „NDX energijos“ valdybos pirmininkas Ignas Staškevičius anksčiau yra sakęs, kad apie nacionalinio investuotojo bendrovės išardymą viešoje erdvėje svarstoma neįsigilinus, ką toks sprendimas reikštų mūsų krašto energetikai ir kaip atsilieptų elektros kainoms. „Manau, LEO LT pertvarkymas ar ardymas neduos finansinės naudos nei „NDX energijai“, nei valstybei. Tačiau jei tai padėtų nuraminti visuomenę ir atsakyti į visus klausimus, toks scenarijus visiškai įmanomas“, – kalbėjo jis.

I.Staškevičius aiškino, kad LEO LT galima skaidyti atkuriant tą padėtį, kokia buvo prieš steigiant bendrovę, – grąžinti „NDX energijos“ įmonei VST akcijas ir apie 600 mln. litų dividendų, pervestų į nacionalinio investuotojo sąskaitą.

Ne kalbėti, o veikti

Vienas vadinamųjų LEO LT krikštatėvių, buvęs premjeras G.Kirkilas nenustebo išgirdęs pažadus ardyti LEO LT. Jam tik keista, jog anksčiau nacionalinio investuotojo bendrovės kūrimą palaikę ir šiame procese dalyvavę konservatoriai pakeitė nuomonę.

G.Kirkilas stebisi, kad išformuoti LEO LT siūloma nepateikiant jokių alternatyvų. „Šio sprendimo pasekmės bus paprastos: visi energetiniai svertai sugrįš į vienos bendrovės – „Lietuvos energijos“ – rankas. Tai reikš, kad Lietuva taps dar labiau priklausoma nuo elektros energijos importo iš Rusijos“, – dėstė jis.

Socialdemokrato nuomone, išardžius LEO LT įstrigs elektros tiltų į Švediją ir Lenkiją tiesimas bei naujos atominės elektrinės statyba. Tokiems teiginiams nepritaria Europos Parlamento narė Ona Juknevičienė. Pasak jos, šie projektai gali būti įgyvendinami be trukdžių, tereikia ilgai nelaukiant įkurti naują, tik valstybei priklausančią įmonę.

O.Juknevičienė džiaugiasi A.Kubiliaus planais ardyti LEO LT, tačiau vien šių žodžių jai nepakanka. „Būtina pasakyti, kada ketinama išformuoti įmonę. Siekiant nuraminti žmones pas mus dažnai kalbama: „Taip, mes viską suprantame, mes ketiname daryti“, tačiau vėliau paaiškėja, jog yra visai kitaip. Bijau, kad tai nebūtų vienas tokių atvejų“, – nuogąstavo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius