-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 26

Ignalinos AE seisminės stotys užfiksavo Šiaurės Korėjos branduolinį bandymą

Ignalinos atominės elektrinės (IAE) seisminės stotys užfiksavo pirmadienį Šiaurės Korėjos atliktą branduolinį bandymą.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

„Signalas silpnas ir primena tolimą žemės drebėjimą“, – rašoma Lietuvos geologijos tarnybos pranešime spaudai.

Ignalinos AE seisminio perspėjimo ir stebėjimo sistema, susidedanti iš keturių seisminių stočių nuo jėgainės nutolusių maždaug 30-ties kilometrų atstumu, buvo įrengta 1999 metais.

Pasak pranešimo, pastaruoju metu ši sistema per mėnesį vidutiniškai užfiksuoja kelis vietinius įvykius – dažniausiai sprogdinimus ir daugiau kaip šimtą stipresnių žemės drebėjimų, kurių signalai ateina iš viso pasaulio seismiškai aktyvių regionų.

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba pirmadienį vienbalsiai pasmerkė Šiaurės Korėją, kuri pažeidė šios tarptautinės organizacijos rezoliucijas atlikusi branduolinį bandymą. Saugumo Tarybos narės taip pat nusprendė nedelsiant pradėti derinti rezoliuciją, kuri taps atsaku į pastarąjį Šiaurės Korėjos atominio užtaiso bandymą.

Pirmadienio rytą Šiaurės Korėja po žeme susprogdino branduolinį užtaisą. Jis buvo gerokai galingesnis negu pirmasis, Pchenjano išbandytas 2006 metų spalį, ir dėl šio žingsnio sulaukė griežto pasaulio lyderių pasmerkimo.

Pietų Korėja savo kariuomenėje paskelbė kovinės parengties padėtį, o įtakingiausios pasaulio valstybės, nusivylusios nesėkmingomis diplomatinėmis pastangomis pažaboti Pchenjano branduolines ambicijas, pareikalavo imtis griežtų atsakomųjų veiksmų.

JAV prezidentas Barackas Obama įspėjo apie „rimtą“ pavojų. Rusija pareiškė, kad branduolinio užtaiso bandymas „išprovokuos įtampos Šiaurės Rytų Azijoje eskalaciją“, o Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas teigė, kad šis bandymas kelia grėsmę pasauliui.

Netgi Kinija, laikoma artimiausia slapta Šiaurės Korėjos sąjungininke tarptautinėje arenoje, išreiškė „ryžtingą nepritarimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius