-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 06 19

Ignalinos AE vadovų papirkimu kaltinama JAV įmonė „Data Systems & Solutions“ gaudavo milijoninės vertės užsakymus

Ignalinos atominės elektrinės (AE) vadovų papirkimu kaltinama Jungtinių Amerikos Valstijų įmonė „Data Systems & Solutions“ 1999–2006 metais jėgainėje įgyvendino penkis milijoninės vertės projektus.
Mašinų salėje išsiraitę 190 km įvairių vamzdynų
IAE / V.Voskoboinikovo nuotr.

Ignalinos AE atstovė spaudai Daiva Rimašauskaitė BNS pranešė, jog minėtu laiku „Data Systems & Solutions“ atliko visos jėgainės technologinės sistemos apimančios informacinės skaičiavimo sistemos TITANAs rekonstrukcijos darbus (11,535 mln. JAV dolerių), branduolinės saugos parametrų sistemos darbus (1,147 mln. JAV dolerių).

Be to, pasak D.Rimašauskaitės, „Data Systems & Solutions“ už 13,527 mln. eurų sukūrė ir įdiegė antrojo bloko stabdymo sistemą, už 2,175 mln. JAV dolerių įdiegė išorinę radiacijos monitoringo sistemą ir už 4,482 mln. JAV dolerių įdiegė vidinę radiacijos monitoringo sistemą „Gorbach“.

JAV teisingumo departamentas pirmadienį paskelbė, kad JAV įmonė „Data Systems & Solutions“ siekdama gauti užsakymų Ignalinos atominėje elektrinėje 1999–2004 metais duodavo kyšius aukštiems jėgainės pareigūnams.

D.Rimašauskaitės teigimu, JAV teismo dokumentuose minimi jėgainės darbuotojai – tuometinis Ignalinos AE vadovas, Matavimų ir techninės kontrolės skyriaus vadovas, Tarptautinių projektų skyriaus vadovas, Šiluminės automatikos ir matavimų cecho vadovas įmonėje nebedirba.

„Ignalinos AE aiškinasi situaciją ir atliks vidinį tyrimą, po kurio bus priimtas sprendimas dėl tolesnių veiksmų ir sprendimų“, – sakė ji.

Teigiama, kad už paslaugas gaunant užsakymus „Data Systems & Solutions“ 1999–2002 metais per tarpininkus tuometiniam Ignalinos AE Matavimų ir kontrolės departamento vadovui čekiais ir pervedimais buvo išmokėta 50 tūkst. JAV dolerių, jo pavaduotojui – 30 tūkst. dolerių, Tarptautinių projektų departamento direktoriui – 44 tūkst. dolerių, pagrindiniam IT specialistui – 16 tūkst. dolerių.

Be to, 2003–2004 metais vienam iš subrangovų buvo pervesta dar 246,8 tūkst dolerių mokėjimams Ignalinos AE pareigūnams.

Matavimų ir kontrolės departamento vadovui 2000-ųjų gruodį buvo apmokėtos atostogos Floridoje, o 2002-ųjų spalį buvo apmokėtos Ignalinos AE generalinio direktorius ir Matavimų ir kontrolės departamento vadovo atostogos Havajuose. Ignalinos AE generaliniam direktoriui 2004-ųjų sausį buvo padovanotas 2,7 tūkst. dolerių vertės „Cartier“ laikrodis.

Ignalinos AE 1991–2010 metais vadovavo Viktoras Ševaldinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius