Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 15

Įgriuvęs Panemunės tiltas atvėrė seną pūlinį

Jau keletą metų tragiškos būklės Panemunės tilto rekonstrukcijos nesugebantys pradėti miesto vadovai vaikščioja peilio ašmenimis. Tuo buvo galima įsitikinti praėjusios savaitės pabaigoje, kai ištrupėjus daliai tilto ant kojų buvo sukeltos gausios policijos, savivaldybės specialistų bei kelininkų pajėgos.
Policija ant tilto reguliuoja eismą.
Policija ant tilto reguliuoja eismą. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Visą praėjusį penktadienį ant Panemunės tilto darbavosi bendrovės „Kauno tiltai“ specialistai – remontavo ištrupėjusią deformacinę siūlę, laikančią tiltą su ant kranto stovinčiu prietilčiu. Ankstų tos dienos rytą sužinojęs apie šią avariją prie 1957 metais iškilusio statinio skubėjo ir žinomas tiltų specialistas, inžinierius Henrikas Kebeikis.

„Šis tiltas turėjo nugriūti vakar, – savo sugalvotą posakį pakartojo specialistas. – Šitas tiltas yra absoliučiai neprižiūrėtas ir apleistas. Jis yra pastatytas iš gelžbetoninių dėžių, kuriose yra plyšių. Prieš 15 metų buvo nutarta, kad dukart per metus reikia patikrinti, ar tie plyšiai nedidėja. Bet iki dabar niekas nė karto į vidų nebuvo įlindęs. Panemunės tilto intarpinės sijos yra pasislinkusios ir ištrupėjusios. Jos laikosi tik už nedidelio armatūros danties.“

Iš pradžių – kito tilto remontas

Įsisenėjusią miesto bėdą priminusi avarija vėl sukėlė diskusiją apie niekaip neprasidedančią Panemunės tilto rekonstrukciją. Praėjusios savaitės pabaigoje sunerimę savivaldybės vadovai išplatino informaciją, kad netrukus bus pradėti Jiesios tiltelio platinimo darbai.

„Be Jiesios tiltelio, kuris praleistų didesnius srautus, Panemunės tilto uždarymas sukeltų daug problemų. Reikia iš pradžių padidinti Jiesios pralaidumą“, – aiškino miesto vicemeras Rimantas Mikaitis. Daugiau nei 2,6 mln. Lt kainuosianti Jiesios tiltelio rekonstrukcija turėtų trukti apie 9 mėnesius. Skelbiama, kad tik tuomet bus galima pradėti remontuoti griūvantį Panemunės tiltą.

„Kas turėtų prisiimti atsakomybę, jeigu Panemunės tiltas iki to laiko nugriūtų? Tie, kurie priėmė sprendimą eiti šituo keliu, nes dėl to buvo prarasta nemažai laiko, – prisimindamas prieš dvejus metus Kauno tarybos priimtą sprendimą vietoj naujojo tilto statybų rinktis senojo rekonstrukciją, tvirtino R.Mikaitis. – Taip pat dalį atsakomybės turėtų prisiimti labai aktyvių Panemunės gyventojų grupė, kuri tuomet pasipriešino naujojo tilto statyboms ir visą šį procesą užvilkino.“

Našta per sunki

Įvairiais skaičiavimais, esminė Panemunės tilto rekonstrukcija, kurios metu bus įrengtos keturios eismo juostos, gali kainuoti iki 40 mln. Lt. Savivaldybei ši finansinė našta bus per sunki, tad pagalbos ranka bus tiesiama į Lietuvos automobilių kelių direkciją, ES fondų paramą skirstančias šalies ministerijas ar bankus. Tvarkant Panemunės tiltą, ketinama atlikti ir dvejus metus truksiančią Juozapavičiaus prospekto rekonstrukciją.

Panemunės tilto istorija
1928 m. Lietuvos kariuomenė pastatė būsimojo tilto atramas, kurios stovi iki šiol.
1928 m. kariuomenė ant atramų pastatė tiltą. Antrojo pasaulinio karo metais tiltas sugriautas.
1957 m. ant senųjų atramų buvo pastatytas naujasis tiltas, stovintis iki šiol.
1995 m.  ekspertai nustatė, kad tilto perdangos, atramos ir pamatai turi gausybę defektų.
2003 m. ekspertai primygtinai siūlė remontuoti tilto perdangą, pakeisti jo paklotą.
2005 m. ekspertizę atlikę specialistai nustatė, kad tilto būklė yra labai bloga, kyla reali grėsmė juo važiuojantiems vairuotojams.
2006 m. nustatyta, kad sijos yra tragiškos būklės, gresia konstrukcijų griūtis. Ekspertai rekomendavo statyti naują tiltą.
2006 m. atliktas ekonominis vertinimas. Išvados: didžiausią naudą duotų naujo keturių juostų tilto statyba.
2008 m. pabaigoje Kauno miesto taryba nutarė, kad tiltas bus rekonstruojamas.
2011 m. planuojama rekonstrukcijos pradžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius