Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 11 08 /15:58

Vaiko raidos centro griūtis atvėrė vaikų psichiatrijos žaizdą

Vaiko raidos centro, į kurį tėvai iš visos Lietuvos veždavo savo psichinę negalią turinčius vaikus, išardymas perpildė vaikų psichiatrų nuoskaudų taurę: jie teigia, kad vaikų psichiatrija tapo šalies sveikatos apsaugos sistemos podukra, kuriai stinga ir dėmesio, ir pinigų.
Vaiko raidos centras
Vaiko raidos centras / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Vaiko raidos centro pastato stogas Vilniaus Žvėryno rajone įgriuvo rugsėjo mėnesį. Atvykę specialistai konstatavo, kad avarinės būklės pastatui paprasto remonto neužteks, o renovacijai pinigų nėra. Specialistai su vaikais dar dirbo tose patalpose, kurios nekėlė grėsmės, ir tikėjosi, kad centrui bus skirtas pastatas. Tačiau valdininkai jį nusprendė perkelti į Santariškių klinikų Vaikų ligoninę.

Politikai finansuoja tai, kuo naudojasi

Penktadienį naujienų agentūroje BNS surengtoje spaudos konferencijoje Vaiko raidos centro vienas įkūrėjų psichiatras prof. Dainius Pūras dėl vaikų psichinei sveikatai skiriamo dėmesio stokos kaltino politikus, lobistus ir medicininės įrangos tiekėjus:

„Mes negauname lėšų, nes jas gauna įvairios privilegijuotos medicinos sritys. Jose daug suinteresuotų lobistų, įrangos įmonių, kurios siekia pelno. O taip pat tokioms sritims didelį dėmesį skiria politikai, kurie patys arba jų artimieji naudojasi jose dirbančių medikų paslaugomis. Todėl tos sritys visuomet gauna finansavimą. Tai vadinama korupcija.“

Vaikų psichinės sveikatos priežiūra tarp privilegijuotų medicinos sričių nepatenka, tad Ligonių kasa mums per metus skiria vos 6 mln. litų, o tai yra lašas jūroje palyginus su kitoms sritims skiriamomis lėšomis.

„Akivaizdu, jog vaikų psichinės sveikatos priežiūra tarp privilegijuotų medicinos sričių nepatenka, tad Ligonių kasa mums per metus skiria vos 6 mln. litų, o tai yra lašas jūroje palyginus su kitoms sritims skiriamomis lėšomis. Tokia suma juokinga“, – sakė Vaikų raidos centro vadovas.

Anot D.Pūro, iki Lietuvos nepriklausomybės atgavimo vaikų psichiatrija beveik nebuvo vystoma. Tačiau 1993 metais tuometis sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas per keletą dienų įkūrė Vaiko raidos centrą ir surado jam patalpas. „Tačiau ilgainiui pradėta aiškinti, kad yra ir svarbesnių sričių, o mums su jomis buvo sunku konkuruoti, nes neturėjome jokio užnugario“, – teigė profesorius.

Valdininkų požiūris: jie ten tik žaidžia

Kaip teigė D.Pūras, tokioje srityje svarbiausias dalykas – ne brangi įranga. Svarbiausias dalykas yra kvalifikuotų specialistų bendravimas su vaikais ir jauki erdvė.

„Tikėjomės, jog prasidėjus Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos tarybai, Lietuva prisims europinius standartus, tačiau aukštų valdininkų požiūris tėra paklausti: „o ką jie ten veikia tuose centruose, jie ten tik žaidžia, jokios įrangos jiems nereikia“, – pasakojo D.Pūras.

Dainius Pūras
Dainius Pūras

Kur dingo pinigai?

„Priminsiu, jog prieš penkerius metus, kai įkeitė Vaiko raidos centro pastatą Žvėryne, mums žadėjo pastatyti naują priestatą prie Santariškių ligoninės. Žadėjo jį užbaigti iki 2012-ųjų, tačiau šiandien, kai mes jiems tai primename, į mus tiesiog keistai žiūrima. Dabar dalį centro nori perkelti į Santariškių vaikų ligoninę, galite įsivaizduoti, kaip jie ten mūsų „laukia“, – piktinosi D.Pūras. – Todėl mes klausiame – kiek dar tęsis laikinumas, kurio dėka esame avarinės būklės pastate. Manau, jog Lietuva nusipelnė skaidresnės sveikatos apsaugos sistemos, nejaugi liksime prie sovietinės santvarkos, kai tėvai, auginę psichinę negalią turinčius vaikus, neturėjo kur kreiptis“.

D.Pūras pabrėžė, kad iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų buvo skirta pinigų penkiems regioniniams vaiko raidos centrams. „Vilniiuje oficialiai yra du: pagrindinis ir regioninis. Bet antrasis, jei manęs paklaustumėt, net nežinau, kur yra. Tik popieriuje“, – pabrėžė profesorius.

Dėl vaikų gerovės tėvai net emigruoja

Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos asocijacijos „Viltis“ vadovė Dana Migaliova pastebėjo, jog tėvai, siekiantys gero savo sutrikusio intelekto vaikams, nebijo net mesti darbą Lietuvoje ir išvykti į užsienį.

„Anksčiau, kai viskas buvo daugiau mažiau ramu, pagalbos siekusiems tėvams eilėje reikėdavo laukti apie 6 mėnesius. Dabar, kai Vaiko raidos centrą prijungė prie Santariškių, pagalbos gali tikėtis tik vilniečiai ir aplink sostinę gyvenantys žmonės. Kiti paprasčiausiai neturi kur kreiptis. Dabar dar Kaune planuoja uždaryti mokyklėlę autizmu sergantiems vaikams. Baisu, kas pas mus dedasi“, – sakė D.Migaliova.

„Gal jūs, žurnalistai, galite paskelbti: gal kas žino Vilniuje kokias patalpas, kur mūsų centrą būtų galima perkelti? Man sunku patikėti, kad visoj sostinėje tokio pastato nėra“, – užbaigė „Vilties“ vadovė.

„Vaikų linijos“ darbuotojas už darbo valandą gauna 4 litus 63 centus. Palyginimui paskaičiavome, kad Bendrojo pagalbos centro darbuotojas gauna dešimtkart didesnę sumą.

Nerimauja dėl „Vaikų linijos“

„Vaikų linijos“ vadovas Robertas Povilaitis priminė, kad problemų turi ne tik namus praradę Vaiko raidos centro darbuotojai, bet ir psichologinę pagalbą telefonu vaikams teikiantys specialistai:

„Dabar mūsų darbuotojas už darbo valandą gauna 4 litus 63 centus. Palyginimui paskaičiavome, kad Bendrojo pagalbos centro darbuotojas gauna dešimtkart didesnę sumą. O kai dar sumokame mokesčius, išeina, jog turime patys dar papildomai susimokėti, kad išsilaikytume.

Po žymaus aktoriaus žūties balandžio mėnesį ir Dembavos tragedijos tikėjomės didesnio supratimo, kaip mums reikia šios organizacijos. Tačiau šiandien mes ant kokybės bedugnės krašto. Jeigu vaikystėje vaikas patiria neigiamą patirtį, jo savižudybės tikimybė padidėja trylika kartų. Ne vieną, ne du, bet trylika kartų.“

Tomo Lukšio/BFL nuotr./Robertas Povilaitis
Tomo Lukšio/BFL nuotr./Robertas Povilaitis

Nevyriausybinės organizacijas vienijasi

Nevyriausybinių organizacijų koalicijos vadovė Karilė Levickaitė sakė, jog Europos Parlamento sveikatos apsaugos komitetas nerimauja dėl didelio savižudybių skaičiaus Lietuvoje.

„Mūsų šalyje per metus nusižudo apie tūkstantį žmonių per metus. Nors kažką daryti reikėjo jau prieš 20 metų, mes tikimės, kad kas nors pasikeis bent po 20 metų, tad vienijame jėgas, kad 1995 metų vaiko teisių konvensija būtų įgyvendinta“, – sakė K.Levickaitė.

Papildyta 15:58 V.P.Andriukaitis: už neūkiškumą atsakingas įstaigos vadovas

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis pareiškė, kad Vaiko raidos centro specialistų taikomos modernios gydymo metodikos turi būti taikomos toliau, o už sugriuvusį pastato stogą turi atsakyti pastatu nesirūpinę atsakingi administracijos asmenys.

„Vilniaus Žvėryno mikrorajone įsikūręs Vaiko raidos centras – Vilniaus Universiteto Santariškių klinikų padalinys. Rugsėjo pabaigoje įgriuvus pastato stogui centrui laikinai pasiūlytos patalpos Vaikų ligoninės chirurgijos korpuse Santariškių g. 7.

Tai laikinas sprendimas, tačiau jis leidžia nenutraukti svarbios Vaiko raidos centro veiklos. Ilgalaikių sprendimų taip pat ieškoma, nes centro specialistų taikoma pažangi gydymo metodika turi būti toliau taikoma, – pabrėžia pranešime spaudai ministras. – Tačiau įstaigos vadovai neturėtų savo neūkiškumo dangstyti skambiomis frazėmis viešumoje“.

Ministro teigimu, už pastato avarinę būklę atsakingi tie, kas jį eksploatuoja. Todėl, ministro teigimu, siedami tolesnę centro veiklą tik su šiuo vienu pastatu, kurio patys nesugebėjo prižiūrėti, vadovai neatsakingai politikuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius