Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 07 22

Įgriuvos – nuolatinės gatvių palydovės

Kone kasdien Vilniaus gatvėse ar šaligatviuose atsiranda bent po vieną įgriuvą. Specialistai tikina, kad to priežastis – seni komunikaciniai mazgai ir trūnijantys vamzdžiai, mat jiems prakiurus išplaunamas gruntas.
 Vairuotojams įgrisusias duobes prie Katedros žadama išlyginti spalio mėnesį.
Vairuotojams įgrisusias duobes prie Katedros žadama išlyginti spalio mėnesį. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybės Infrastruktūros projektų skyriaus vedėjas Gintautas Kazimieras Niaura tikino, kad mažesnių ar didesnių įgriuvų mieste atsiranda kone kasdien.

„Po gatvėmis ir šaligatviais driekiasi daugybė vamzdžių, įvairių komunikacinių tinklų, kurie nutiesti prieš kelis dešimtmečius. Natūralu, kad vamzdžiai genda, trūnija, prakiūra ar sudyla jų sujungimai, todėl pro juos pradeda skverbtis vanduo ir išplauna aplinkui esantį smėlį ar kitą gruntą. Susidarius ertmei, kelio danga įgriūva“, – aiškino G.K.Niaura. Jo tvirtinimu, Vilniuje tokias įgriuvas pagal suskirstytas teritorijas tvarko 4 bendrovės, laimėjusios savivaldybės konkursą. Šaligatviams ir keliams tvarkyti šiemet planuojama išleisti apie 14 mln. Lt.

Gatvėje automobiliai sukelia vibraciją, dėl to išjuda vamzdžių sujungimai.

Kiek kainuoja sutvarkyti vieną įgriuvą – sunku apibrėžti. „Kainos labai skiriasi. Jos priklauso nuo gylio, nuo vamzdžio skersmens, nuo viršuje esančios dangos. Pavyzdžiui, atitaisyti kainuoja daugiau nei sukloti plyteles, – pasakojo vienos iš Vilniaus kelius prižiūrinčios bendrovės „Grinda“ direktorius Algimantas Vilūnas. – Menkos įgriuvos sutvarkomos greitai, kai tik mus pasiekia apie jas informacija.“ Jo teigimu, dažnai apie pastebėtus nelygumus kelyje informuoja troleibusų ir autobusų vairuotojai, taksistai ar tiesiog praeiviai.

A.Vilūnas tikino, kad dažniau įgriuvių atsiranda ne šaligatviuose, o gatvėse. „Gatvėje automobiliai sukelia vibraciją, dėl to išjuda vamzdžių sujungimai“, – sakė A.Vilūnas. Gana dažnai įgriuvos sukelia nepatogumų Žygimantų, Kęstučio gatvėse.

Tvarkys rudenį

Kiekvienas senamiesčiu pravažiuojantis vairuotojas yra susidūręs su duobėmis prie Katedros, ties sankryža, kur šiuo metu įrengiamas viešbutis „Kempinski Hotel Cathedral Square Vilnius“. Pasak specialistų, dėl to, kad šioje vietoje susidarė nelygumų, įtakos turėjo senos gatvių klojimo technologijos. „Gatvė klota seniai. Be to, ten posūkis, o posūkyje visada būna didesnė jėga nei lygiame kelyje, todėl automobiliai išvažinėjo duobių“, – aiškino G.K.Niaura.

Jo tvirtinimu, gatvę planuojama perkloti spalį. „Tuo užsiims viešbučio rangovai. Vasarą nenorime uždaryti gatvės dėl mieste vykstančių renginių“, – teigė G.K.Niaura.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius