-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 04 22 /13:37

Įkasti kapsulę Vaiko raidos centro statybų vietoje atvyko nepaisant būtinybės saviizoliuotis ir galėjo užkrėsti kitus – taip pat ir A.Verygą

Praėjusią savaitę Santariškių miestelyje prie Vaikų ligoninės įkasta kapsulė Vaikų raidos centro statybų vietoje, simbolizuojanti Santaros klinikų naujų korpusų statybų pradžią. Renginyje dalyvavo keliolika žmonių, tarp jų ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Vaiko raidos centro vadovė dr. Jovita Petrulytė. Vienas asmuo, 15min šaltinių duomenimis, turėjo būti saviizoliacijoje, nes prieš kurį laiką sulaukė teigiamo COVID-19 tyrimo. Ministras patvirtino, kad apie atvejį žino, tačiau nematė būtinybės saviizoliuotis. Pasak jo, situacija bus tiriama ir asmeniui, jei jis žinojo, kad renginyje dalyvauja sirgdamas, grės atsakomybė.
Kapsulės įkasimas Vaiko raidos centro statybų vietoje
Kapsulės įkasimas Vaiko raidos centro statybų vietoje / SAM nuotr.

Su minimu asmeniu susisiekti 15min nepavyko. Jei tik gausime jo komentarą, straipsnį papildysime. Kol jo komentaro neturime, negalime skelbti asmens tapatybės.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nurodė, kad jam minėtas asmuo ir situacija žinoma. Pasak jo, atliekamas tyrimas. Jei paaiškės, kad asmuo išties dalyvavo renginyje žinodamas, kad jam būtina saviizoliacija, pasak ministro, žmogui grės ir atsakomybė.

„Iš tiesų aš nežinojau apie tą situaciją ir žinau, apie kurį asmenį kalbate. Tam, kad detaliai visą situaciją galima būtų išsiaiškinti, mes turime instituciją, kuri gali tokį tyrimą galėtų ir turėtų atlikti. Tas tyrimas jau yra pradėtas. Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui yra pavesta tą padaryti“, – teigė ministras.

Pats ministras, nors ir žino, kad galėjo susidurti su sergančiu asmeniu, po renginio nesityrė dėl koronaviruso. Pasak jo, buvo naudojamos apsaugos priemonės, renginys vyko lauke, todėl rizika yra maža.

„Dėl manęs, tai aš po to tyrimų jokių nesu atlikęs. Vėlgi, kad suprastumėt, tai veiksmas vyko iš tiesų lauke, visi ten buvę žmonės turėjo asmens apsaugos priemones ir, nors tai nebuvo kažkoks renginys, kur būtų daugiau žmonių, ten net žurnalistai nebuvo kviesti, buvo tik filmavimo komanda, kuri iš toli filmavo mus pačiame veiksme. Mes buvome tokiom aplinkybėm, kada ir atstumų galėjome laikytis, ir kontaktas su jūsų klausiamu asmeniu buvo labai trumpas, naudojant apsaugos priemones, tai tokio poreikio man nei tirtis, nei izoliuotis nebuvo.

Jeigu paaiškėtų, kad iš tiesų asmuo žinojo apie savo užsikrėtimą ir jeigu nesilaikė būtinųjų sąlygų, tai tyrimą šiuo metu atlieka Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Tai bus net konkretaus asmens atsakomybės klausimas, jeigu žinant buvo nesilaikoma režimo ir galėjo kilti kam nors grėsmė. O aš jaučiuosi gerai. Kaip ir sakiau, visos aplinkybės, prisimenant tą situaciją, nesukuria prielaidų ar būtinybės man tirtis ar izoliuotis“, – kalbėjo A.Veryga.

15min šaltiniai pranešė, kad vienam renginyje dalyvavusiam asmeniui buvo nustatytas COVID-19 susirgimas, o kapsulės įkasti jis atvyko prieš vykdamas pasidaryti antrojo pakartotinio testo. Esą teisinosi, kad jau jaučiasi gerai ir yra pasveikęs.

„Tačiau pakartotinis COVID-19 testas buvo teigiamas“, – nurodė pranešėjas.

Tiek ministras, tiek kiti renginio dalyviai dėvėjo tik medicinines kaukes ir pirštines, todėl, jei asmuo išties dalyvavo renginyje sirgdamas, greičiausiai galėjo būti rizikos užsikrėsti ir kitiems jo dalyviams.

VIDEO: Vaikų raidos centro statybos, kapsulės įkasimas

Visgi Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos Komunikacijos tarnybos vadovė Jolanta Normantienė tokios tikimybės neįžvelgė.

Ji atsisakė atskleisti, ar pranešėjo nurodytam asmeniui išties nustatytas COVID-19.

„Nė viena institucija, laikydamasi Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo, neatskleidžia užsikrėtusiųjų ar gydomų ligonių asmens duomenų. Jei visuomenė sužino faktų apie konkrečių žmonių užsikrėtimą šia infekcija, tai būna pačių žmonių pasirinkimas papasakoti apie save per socialinius tinklus ar žiniasklaidą“, – paaiškino ji.

Pasak J.Normantienės, kapsulės įkasimo Santariškių miestelyje prie Vaikų ligoninės renginys apskritai nebuvo viešas renginys.

„Turiu patikslinti, kad tai nebuvo renginys, į kurį buvo kviečiama žiniasklaida. Dėl karantino ir žmonių saugumo buvo nuspręsta nedaryti renginio, nekviesti žiniasklaidos, o kadangi įvykis labai svarbus, nuspręsta patiems nufilmuoti ir sumontuoti. Tą dieną vyko filmavimas, su kamera dirbo komunikacijos specialistai. Kapsulę įkasant dalyvavo keturi žmonės, dėvintys asmens apsaugos priemones, interviu buvo imami atskirai, paskui sumontuotas videosiužetas ir išplatintas kartu su spaudos pranešimu“, – aiškino ji ir nevertino renginio dalyvių rizikos užsikrėsti, jei jame išties dalyvavo sergantis asmuo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius