-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 13

IKEA įžeidinėja toliau – pažaisti neįgalų berniuką pasiūlė atvežti ne darbo valandomis

Lentvariškė Jelena Ramaškienė, kurios cerebriniu paralyžiumi sergančio vaiko IKEA personalas neįleido į vaikų žaidimų kambarį, apstulbo išgirdusi parduotuvės vadovo Mariaus Martinaičio pasiūlymą. Atsiprašęs už darbuotojų elgesį jis pasiūlė moteriai su vaiku pabūti vaikų žaidimo kambaryje valandą iki parduotuvės atidarymo.
„Ikea“ parduotuvės atidarymas
„Ikea“ parduotuvės vėliavos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sausio pabaigoje su šeima IKEA apsilankiusi lentvariškė planavo apžiūrėti baldus. Moteris 15min.lt pasakojo ketinusi su nevaikštančiu ir sėdėti be pagalbos negalinčiu vaiku pabūti žaidimų kambaryje.

Tačiau jai buvo paaiškinta, kad tėvai neįleižiami.

„Tuomet man pasakė, kad negali įleisti ne tik mano vaiko, bet ir manęs. Manęs, nes neįleidžia tėvų, o vaiko, nes neturi galimybių juo pasirūpinti, – sakė pašnekovė. – Aš bandžiau paaiškinti, kad neatsikąsiu nei stalo, nei kėdės, tiesiog pabūsiu su savo vaiku pusę valandos. Suprantu, kad joms būtų sunku mano sūnų prižiūrėti, todėl to neprašiau.“

15min.lt po kelių dienų atsiųstame atsakyme M.Martinaitis paaiškino, jog specialiai 3–7 metų vaikams pritaikytoje žaidimų erdvėje mažieji pagal bendrąsias IKEA parduotuvių taisykles priimami be tėvelių ir žaidžia savarankiškai. Tokios esą taisyklės.

Kilus triukšmui parduotuvės vadovas susisiekė su J.Ramaškiene. Tačiau trečiadienį moteris 15min.lt teigė, kad nuo jo atsiprašymų ji geriau nepasijuto.

Anot lentvariškės, jai parduotuvės vadovas skambino du kartus. „Pirmą kartą aiškino, kad šiek tiek aš pati kalta, nes ne ten turėjau nueiti. Tačiau kaip aš galėjau tai žinoti – juk to man niekas nesakė“, – gūžčiojo pečiais pašnekovė.

Kai paklausiau, kokią mano vaikas kitiems vaikams žalą galėjo padaryti, jis pradėjo atsiprašinėti. Taip pokalbis baigėsi.

Ji pridūrė, kad parduotuvės vadovas aiškino, jog jos sergančio berniuko įleidimas į žaidimų kambarį nežinia kuo galėjo pasibaigti ten buvusiems kitiems vaikams.

„Kai paklausiau, kokią mano vaikas kitiems vaikams žalą galėjo padaryti, jis pradėjo atsiprašinėti. Taip pokalbis ir baigėsi“, – pasakojo ji.

Pasiūlymas išvertė iš koto

Anot J.Ramaškienės, antrojo pokalbio metu M.Martinaitis atsiprašė visos šeimos. Vėliau jis pasiūlė atlyginti patirtą žalą.

„Jis pasiūlė atvažiuoti valandą prieš parduotuvės atidarymą, kad vaikas pažaistų žaidimų kambaryje, – pasakojo ji. – Jis teigė norintis, kad klientai liktų patenkinti. Aš nebūčiau įsižeidusi, jeigu jis būtų pasakęs: atvažiuokite bet kada. Bet dabar reikia suprasti, kad jis norėjo, kad mano vaiko niekas nepamatytų? Padėkojau už pasiūlymą ir pasakiau „viso gero“.

J.Ramaškienė teigė, kad į IKEA parduotuvę daugiau kojos nekels. Labiausiai jai skaudu dėl to, kad protiškai išsivystęs ir tik judėti negalintis vaikas matė jos aiškinimąsi su parduotuvės personalu ir pravirko, kartodamas, kad jo nenori.

„Aš labai stengiuosi socializuoti savo vaiką, kad jis nesijaustų blogai“, – pabrėžė motina.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Direktorius Marius Martinaitis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Direktorius Marius Martinaitis

M.Martinaitis: norėjome atsiprašyti ir parodyti dėmesį

Parduotuvės vadovas 15min.lt atsiųstame atsakyme teigia, kad „IKEA Lietuva“ apgailestauja dėl parduotuvėje įvykusio incidento.

Toks įvykis mūsų parduotuvėje nutiko pirmą kartą ir paskatino pradėti ieškoti sprendimų, kaip galėtume tobulėti.

„Mūsų darbuotojai nenorėjo nieko įskaudinti ir visada nuoširdžiai stengiasi, kad kiekvienas parduotuvės lankytojas jaustųsi gerai. Toks įvykis mūsų parduotuvėje nutiko pirmą kartą ir paskatino pradėti ieškoti sprendimų, kaip galėtume tobulėti.

Šiuo metu rengiame planą, kaip pagerinti parduotuvės veiklą ir, laikantis visų saugumo taisyklių, sukurti palankias sąlygas visiems vaikams Småland vaikų žaidimų kambaryje. Kol sprendimas dar neįgyvendintas, susisiekę su mama norėjome atsiprašyti ir parodyti dėmesį šeimai, todėl ir pakvietėme apsilankyti mūsų vaikų žaidimų kambaryje atitinkamu laiku“, – rašoma atsakyme.

Tiria, ar vaikas nebuvo diskriminuojamas

Dėl šio atvejo tyrimą yra pradėjusi Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT)

Tarnybos patarėjas Vytis Muliuotis trečiadienį 15min.lt sakė, kad tyrimas dėl neįgaliojo galimo diskriminavimo dar nėra baigtas.

Anot jo, šiuo metu LGKT laukia IKEA administracijos paaiškinimo.

„Žinome, kad įmonė konsultavosi su teisininkais, sulaukėme jų skambučio, jie domėjosi tyrimo eiga“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius