-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 09 06

Vilniuje – IKEA prekybos centro statybų startas

Vilniuje, Žirnių gatvėje, visiškai netoli oro uosto pradėtos pirmosios Baltijos šalyse IKEA parduotuvė statybos. Ateities kartoms įmūrytoje kapsulėje paliktas ne tik laiškas, bet ir USB atmintinė su filmu apie Vilnių, smėlio laikrodis ir naujausias IKEA katalogas.
Būsimoje IKEA parduotuvės vietoje įkasta simbolinė kapsulė.
Būsimoje IKEA parduotuvės vietoje įkasta simbolinė kapsulė. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Parduotuvės statybos pradėtos per rekordiškai trumpą laiką nuo pirmųjų planų, kad šis visame pasaulyje gerai žinomas prekės ženklas turės atstovybę ir mūsų šalyje. Anot Vilniaus vadovų, detalųjį teritorijos planą savivaldybė parengė ir patvirtino itin greitai – per pusmetį.

„Ir savivaldybės, ir valstybės institucijos – Susisiekimo, Ūkio ministerijos, padėjo, kad per mažiau nei pusę metų parengėme detaliuosius planus. Taip pat išvalėme šitą teritoriją, nes čia buvo daugybė metalinių garažų, šiukšlių, padangų ir visa kita. Dabar net ir leidžiantis į Vilniaus oro uostą nebematysime to baisaus vaizdo, koks buvo anksčiau“, – kalbėjo sostinės meras Artūras Zuokas.

Anot mero, IKEA supranta, kad aplink Vilnių 300 kilometrų spinduliu gyvena 16 mln. gyventojų ir yra keturios sostinės – Vilnius, Ryga, Minskas ir Kaliningradas. „IKEA pagal savo koncepciją žiūri ne į miesto gyventojų skaičių, o į visą regioną. Tie visi elementai lėmė, kad Vilnius yra pirmoji vieta, kur IKEA Baltijos šalyse stato prekybos centrą“, – sakė A.Zuokas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Statybų vieta
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Statybų vieta

Šalia naujojo prekybos centro bus nutiestas naujas kelias į oro uostą, tačiau tai, anot A.Zuoko, buvo suplanuota kur kas anksčiau. Kadangi 2013 metų antrojoje pusėje Lietuva pirmininkaus Europos Sąjungoje, tai iki kitų metų vasaros tikimasi turėti ir naująją gatvę. Bendra šio projekto sąmata siekia apie 47 mln. Lt, tačiau konkursai dar nebaigti. Projektas didžiąja dalimi bus finansuojamas iš ES lėšų.

IKEA Lietuvoje valdančios bendrovės „Felit“ vadovas Sigurduras Palmasonas teigė, kad IKEA didžiuojasi galėdama paversti šį sklypą pirmaisiais Pabaltijo regione IKEA namais. Esą tik miesto vadovų parama lėmė, kad projektas pradedamas įgyvendinti pagal numatytą planą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./IKEA Vilniuje atsidarys kitais metais
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./IKEA Vilniuje atsidarys kitais metais

S.Palmasonas užtikrino, kad kainos naujajame prekybos centre neturėtų labai gąsdinti pirkėjų – jos bus panašios, kokios dabar yra Lenkijoje veikiančiose IKEA parduotuvėse.

Investicijos Vilniuje turėtų siekti apie 100 mln. eurų (370 mln. Lt). Vien 26 tūkst. kv.m ploto IKEA prekybos centre bus sukurta apie 200 naujų darbo vietų.

Šioje vietoje anksčiau stovėjo apie 3 tūkst. metalinių garažų. Prekybos centras turėtų atsidaryti kitų metų rugpjūtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius