Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 24 /16:41

A.Veryga sako „ačiū visuomenei“, bet perspėja, kad gyventi „ypatingomis sąlygomis“ dar teks ilgai

Asmenų, kuriems nustatytas COVID-19, mirčių skaičius išaugo iki 42, penktadienį nuotolinės spaudos konferencijos metu pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė. Joje dalyvavęs sveikatos apsaugos ministras, ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga dėkojo visuomenei už tai, kad ji laikosi karantino režimo, ir įspėjo, kad tol, kol neatsiras vaistai, skiepai nuo COVID-19, kol nebus aišku, koks imunitetas susiformuoja persirgusiems virusu, tol teks gyventi „ypatingomis sąlygomis“.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Penktadienį spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, laikinai einantis ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas, įstaigos „Versli Lietuva“ generalinė direktorė Daina Kleponė, asmens apsaugos priemonių medikams gamintojai Lietuvoje.

Spaudos konferencija iš ministerijos:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Veidą vis dar bus privaloma dengti

16:38

Nors anksčiau dėvėti kaukes, respiratorius ar kitas veidą dengiančias priemones buvo tik rekomenduojama, dabar – privaloma, šios prievolės, panašu, kol kas neplanuojama atsisakyti.

„Užsidėjus kaukę pavaikščioti yra pati mažiausia kaina ir mažiausias praradimas, ką galima ar reikėtų padaryti, kad liga neplistų“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo sveikatos apsaugos ministras A.Veryga.

Būdo pavalgyti per kaukę nėra.

Pirmadienį kavinėms, barams ir kitoms viešojo maitinimo įstaigoms įsigalios leidimas veikti lauke. Čia valgantieji ar geriantieji galės nedėvėti veido apsaugos priemonių, nes, pasak ministro, „būdo pavalgyti per kaukę nėra“.

„Raginčiau tuo metu kai nevalgysit ir negersit kaukę užsidėt“, – teigė A.Veryga.

Atnaujinti skrydžiai – ten, kur nėra aktyvių COVID-19 židinių

16:08

Skrydžius svarstoma atnaujinti, spaudos konferencijos metu teigė A.Veryga. Tiesa, nepatikslino kada ir perspėjo, kad pirmieji skrydžiai galėtų vyktų tik į ten ar iš ten, kur nėra aktyvių COVID – 19 židinių. 

Daugiau apie tai – čia.

Lietuvos oro uostai prognozuoja, kad skrydžių atsistatymas gali prasidėti gegužės viduryje.

„Labai ačiū visuomenei“

16:02

Lietuvai puikiai sekasi dorotis su koronavirusu, bet viskas priklauso nuo to, kaip karantino režimo laikysimės toliau, spaudos konferencijos metu teigė sveikatos apsaugos ministras A.Veryga.

„Tos priemonės, kurias Lietuva pritaikė ir tas elgesys visuomenės, kuri vis tiktai išgirdo ir prašymus, ir suprato, kodėl reikia laikytis karantino sąlygų, ir leido mums išvengti situacijų, kurios buvo Šiaurės Italijoje, Ispanijoje ar Jungtinėje Karalystėje, JAV. Manau, mūsų priemonės pasiteisino“, – svarstė jis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Ištuštėjęs Vilnius karantino metu. Antra savaitė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Ištuštėjęs Vilnius karantino metu. Antra savaitė

Tiesa, A.Veryga patikino, kad su COVID-19 pandemija nei Lietuva, nei kuri nors kita valstybė dar nesusidorojo.

„Jokia pandemija Lietuvoje nėra dingusi, virusas iš Lietuvos niekur nedingo. Tai, kad mes turim mažai užsikrėtimo atvejų, aš galiu tik dar kartą pasikartoti, tai reiškia, kad ir priemonės laiku buvo įgyvendintos, ir tikrai labai ačiū visuomenei, kuri suprato dėl ko tų priemonių reikia, ir jų laikėsi“, – dėkojo jis.

Tikrai labai ačiū visuomenei, kuri suprato dėl ko tų priemonių reikia, ir jų laikėsi.

Kadangi virusas „niekur nedingo“, gydymo įstaigos, pasak ministro, turi išlaikyti tam tikrą priemonių, vietų pacientams rezervą, o ir ateityje esą teks gyventi „ypatingomis sąlygomis“.

„Kol pasaulis neturi arba vaistų šiam virusui gydyti, arba neturi skiepų tinkamų ir efektyvių, ir nėra galų gale aišku, kuriam laikui susiformuoja ir koks yra imunitetas, mes turėsime gyventi tam tikrom ypatingomis sąlygomis“, – kalbėjo A.Veryga.

Tai nereiškia, kad mūsų gyvenimas bus suvaržytas taip, kaip dabar, bet, anot ministro, „negalėsime pamiršti nei higienos priemonių, nei tam tikrų apsaugos priemonių, nei galėsime grįžti prie įprastinio režimo gydymo įstaigose“.

Vyresnius gyventojus įspėjo dėl mišių

15:50

Penktadienį Vyskupų konferencija pranešė, jog nuo pirmadienio tikintieji galės dalyvauti mišiose. Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga paragino gyventojus, kurie priklauso rizikos grupei, vengti masinių susibūrimų, tarp jų – ir mišių.

„Mirštamumas nuo COVID-19 Lietuvoje yra beveik išimtinai susijęs su rizikos amžiaus grupės asmenimis. Pagrindiniai skaičiai, išskyrus vieną atvejį, susiję su tais, kuriems buvo 60 ir daugiau metų, ir kas dešimt metų rizika mažų mažiausiai dvigubėja“, – teigė ministras.

„Noriu kreiptis į visus, kurie esate 60 metų arba vyresnio amžiaus. Kvietimas į mišias yra tikrai ne jums, ir su visa pagarba, ir pagarba religinėms pažiūroms, tikrai jūs turėtumėte likti namuose, nes apsisaugoti, kad ir kokie būtų išlaikomi atstumai [...], bus labai sudėtinga“, – dėstė A.Veryga.

Vyresniems asmenims jis siūlė žiūrėti mišių transliacijas per televiziją ar klausyti jų per radiją.

Masinis ėjimas, jeigu jis įvyktų, reikštų, kad tiesiog mes turėtumėme atsisveikinti su nemaža dalimi mūsų vyresnio amžiaus gyventojų.

„Masinis ėjimas, jeigu jis įvyktų, reikštų, kad tiesiog mes turėtumėme atsisveikinti su nemaža dalimi mūsų vyresnio amžiaus gyventojų“, – įspėjo ministras.

Lietuvos Vyskupų konferencija pranešė, kad nuo pirmadienio mišios su žmonėms bažnyčiose galės vykti kasdien, išskyrus sekmadienius, bažnyčios turės riboti tikinčiųjų skaičių.

Vyskupų konferencija taip pat paragino tikinčiuosius, priklausančius rizikos grupei ar turinčius ligos simptomų, nesilankyti bažnyčiose, taip saugant save ir kitus, o mišias stebėti internetu.

Taip pat bažnyčiose prie įėjimo turi būti padėti dezinfekantai, apeigų metu visi, išskyrus mišias aukojantį kunigą, burną ir nosį turi būti pridengę kauke ar kitu apdangalu.

Nuo kovo 16 dienos šalyje įvedus karantiną, Lietuvos katalikų bažnyčios vyskupai, laikydamiesi rekomendacijų, buvo atšaukę visas viešas pamaldas.

„Senevitoje“ – trečias COVID-19 atvejis

15:38 Atnaujinta 16:21

Koronavirusas nustatytas trečiam šalia Nemenčinės esančių globos ir slaugos namų „Senevita“ darbuotojui, pranešė NVSC Vilniaus departamento direktorė.

„Viena nemaloni žinia, kad vakar pradėtas atlikti „Senevita“ epidemiologinis tyrimas dėl dar vieno – trečiojo – COVD-19 atvejo, nustatyto šios įmonės darbuotojui“, – sakė R.Lingienė. Jos žodžius cituoja BNS.

Specialistės teigimu, jau nustatyta daugiau nei dvi dešimtys kontaktą su užsikrėtusiu darbuotoju turėjusių asmenų, daugiausia jų – pacientai.

Šiandien organizuojamas visų sąlytį turėjusiųjų pacientų ištyrimas.

„Iki šiol išaiškinti 22 sąlytį turėję asmenys, tai yra pacientai ir keturi darbuotojai. Šiandien organizuojamas visų sąlytį turėjusiųjų pacientų ištyrimas, darbuotojai ištirti prieš dvi dienas profilaktinio patikrinimo metu, taigi jie turi izoliuotis“, – teigė R.Lingienė.

Ji taip pat pridūrė, kad Nemenčinėje šiuo metu koronavirusas nustatytas 36 žmonėms, kurių dauguma susiję su siuvimo įmone „Vilnika“.

„Šiuo metu ištirti yra 2567 Nemenčinės gyventojai ir iš šio skaičiaus gauti 36 teigiami atsakymai ir net 34 susiję su „Vilnika“, – pasakojo specialistė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Siuvimo įmonė „Vilnika“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Siuvimo įmonė „Vilnika“

Siuvimo įmonėje, ankstesniais duomenimis, nustatyti 87 koronaviruso atvejai ir 349 kontaktiniai asmenys.

„Vilnikoje“ situacija nepasikeitė, skaičiai nepatiko“, – sakė R.Lingienė.

Ji taip pat paragino kitų Nemenčinės įmonių vadovus sudaryti sąlygas savo darbuotojus patikrinti dėl koronaviruso.

„Sąlygos sudarytos geros, jokių eilių nėra, tai prašome aktyviai registruotis ir sudaryti sąlygas savo darbuotojams išsitirti sveikatą“, – teigė NVSC atstovė.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį bus atnaujintas eismas iš Nemenčinės ir į ją. Nutraukti judėjimo ribojimus, pasak A.Verygos, nuspręsta, atsižvelgus į tai, kad ligos židinys buvo viena įmonė.

„Tai reiškia, kad labai lokalizuotas ligos židinys“, – sakė jis ir pridūrė, kad varginti visų Nemenčinės gyventojų, juos ištyrus ir neatradus daugiau COVID-19 židinių miestelyje, nėra reikalo.

Praėjusį ketvirtadienį apribotas atvykimas ir išvykimas iš Nemenčinės tęsis iki penktadienio 24 val. nakties.

Leista vėl veikti Ukmergės ligoninei

15:35

NVSC Ukmergės ligoninei, tapusiai COVID-19 židiniu, leista atstatyti veiklą. Įstaiga galėjo vėl pradėti dirbti ketvirtadienį, spaudos konferencijos metu paskelbė NVSC atstovė R.Lingienė.

Taip pat, pasak jos, planuojama leisti atnaujinti veiklą kai kuriems šiuo metu uždarytiems skyriams Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

„Išskyrus traumatologijos skyrių, nes jame asmuo susirgo ir nuo jo susirgimo nepraėjo daugiau kaip dvi savaitės“, – teigė R.Lingienė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

Šią savaitę ji buvo teigusi, kad Ukmergės ligoninėje fiksuoti 39 koronaviruso atvejai.

Ukmergės ligoninė kovo mėnesį buvo uždaryta dėl koronaviruso protrūkio, joje liko veikti tik Slaugos skyrius su daugiau kaip 90 pacientų.

Koronaviruso židiniu Ukmergė tapo kovo 19 dieną, ligoninėje dirbančiai medikei patvirtinus susirgimą koronavirusu. 

Klaipėdos gydymo įstaigose – du nauji COVID-19 atvejai

15:31

Klaipėdos vaikų ligoninėje ir Klaipėdos jūrininkų ligoninėje darbuotojams fiksuota po vieną užsikrėtimo COVID-19 atvejį, spaudos konferencijos metu pranešė R.Lingienė.

„Šie darbuotojai, pirminiais duomenimis, nesusiję tiesiogiai darbu su pacientais, epidemiologinis tyrimas tęsiamas.

Jūrininkų ligoninėje nustatyti du sąlytį turėję asmenys, ir šie atvejai tarp ligoninių nėra susiję“, – tikino ji.

Klaipėdos hospisas nesprendžia pažeidimų

15:27

Klaipėdos hospise esminių pokyčių nėra, pranešė R.Lingienė, po to, kai šioje įstaigoje patikrinimą atliko NVSC specialistai.

„Yra išduotas higienos pasas vienai lovai, taigi, infrastruktūriniai dalykai iki šiol nesutvarkyti, tokie kaip plautuvių nebuvimas palatose ir panašūs“, – dėstė ji.

Infrastruktūriniai dalykai iki šiol nesutvarkyti.

NVSC atstovė teigė, kad to toleruoti negalima. Penktadienį, pasak jos, sukviesta Klaipėdos ekstremalių situacijų komisija, kuri spręs situaciją dėl Klaipėdos hospiso, jame esančių pacientų saugumo.

Neužsikrėtusių koronavirusu ir užsikrėtusių žmonių srautai, pasak R.Lingienės, minėtoje įstaigoje nėra atskirti, sąlygos neatitinka reikalavimų.

Klaipėdos apygardos prokuratūra trečiadienį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo, piktnaudžiavimo ir neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla Klaipėdos hospise.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos hospisas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos hospisas

Ikiteisminį tyrimą nuspręsta pradėti po to, kai gauti NVSC Klaipėdos departamento atlikto hospiso patikrinimo rezultatai.

NVSC Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas BNS yra sakęs, jog minėtu adresu veikia dvi įstaigos: UAB „Klaipėdos hospisas“ bei viešoji įstaiga „Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centras“, higienos pasą turi tik pastaroji ir ta – tik vieno paciento slaugymui.

Hospise, tuo tarpu, slaugyti 38 pacientai, 33 iš jų užsikrėtė koronavirusu, du užsikrėtusieji mirė.

Pasveikusių – 430, mirusių – 42

15:20

Nuo 40 iki 42 išaugo asmenų, kuriems nustatytas koronavirusas, mirčių skaičius, spaudos konferencijos metu pranešė NVSC atstovė R.Lingienė.

Mirtys, pasak jos, registruotos Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, abu asmenys tiek dėl amžiaus, tiek dėl lėtinių ligų priklausė rizikos grupei.

Penktadienio ryto duomenimis, laboratorijose patvirtinti 12 naujų COVID-19 atvejų. Iš viso Lietuvoje iki šiol registruota 1410 užsikrėtimų koronavirusu.

Vidmanto Balkūno nuotr. (VUL Santaros klinikos)/Medikai, kovojantys su koronavirusu
Vidmanto Balkūno nuotr. (VUL Santaros klinikos)/Medikai, kovojantys su koronavirusu

Ligoninėse, pasak R.Lingienės, šiuo metu gydomi 136 pacientai, 17 iš jų – reanimacijoje, ventiliuojami – 9, su deguonies kaukėmis – 28.

Iki šiol pasveiko 430 COVID-19 užsikrėtusių pacientų, iš jų – 91 medikas.

Ligoninėms – 300 tūkst. porų lietuviškų antbačių

14:56

Šalies ligonines, pasak ministro, artimiausiu metu pasieks 300 tūkst. porų lietuviškų vienkartinių antbačių. Prie to, A.Verygos teigimu, prisidėjo aštuonios Lietuvos įmonės.

Ateityje planuojama užsiimti tokių priemonių eksportu.

Apie tai daugiau skaitykite – čia.

Paskutinis atnaujinimas 2020-04-24 14:56

Lietuvoje karantinas dėl COVID-19 tęsiasi nuo kovo 16 dienos ir truks mažiausiai iki gegužės 11-osios. Vyriausybė karantino sąlygas, atsižvelgdama į nustatomų koronaviruso atvejų skaičių, švelnina: imantis tam tikrų apsaugos priemonių nuo pirmadienio leista veikti grožio salonams, lauko kavinėms, barams ir kitoms viešojo maitinimo įstaigoms, zoologijos, botanikos sodams, bibliotekoms, muziejams, ne tik maisto prekių parduotuvėms.

Daugiau apie tai – ČIA.

TAIP PAT SKAITYKITE: Reikalavimai lauko kavinėms: prie staliuko – ne daugiau kaip 2 žmonės, nebent sėdima su artimais giminaičiais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius