-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 12 05

Iki gyvos galvos nuteistas H.Daktaras prašo terminuotos laisvės atėmimo bausmės

Kauno apygardos teismas ketvirtadienį išnagrinėjo iki gyvos galvos nuteisto Henriko Daktaro prašymą jam skirti terminuotą laisvės atėmimo bausmę. Kaip BNS sakė teismo atstovė Milda Bučnytė, sprendimą dėl šio prašymo teismas skelbs gruodžio 11 dieną.
Henriko Daktaro bylos svarstymas
Henriko Daktaro bylos svarstymas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Teikimą terminuotos laisvės atėmimo bausmės taikymui H.Daktarui parengė Pravieniškių pataisos namai.

H.Daktaro bausmės pradžia – 2009 metai, tačiau buvo įskaityta ir atlikta bausmės dalis pagal ankstesnius Vilniaus apygardos teismo 1997 metų vasario ir Vilniaus apygardos teismo 2006 gruodžio nuosprendžius.

Iš viso už įvairius nusikaltimus ne kartą teistas H.Daktaras už grotų praleido 20 metų ir šešis mėnesius.

Pravieniškių pataisos namų vadovas Dainius Sušinskas BNS informavo, kad teikime dėl paskirtos laisvės atėmimo bausmės iki gyvos galvos pakeitimo į terminuotą įstaiga pateikia visus objektyvius duomenis ir savo nuomonės neišsako.

„Kaip matyti iš teisės aktų, įstaigos administracija neturi teisės rinktis teikti ar neteikti teismui svarstyti nuteistojo pateiktą prašymą dėl bausmės pakeitimo į terminuotą laisvės atėmimą. Vadovaujantis teisės aktais, gavus nuteistojo prašymą, įstaiga parengia medžiagą ir persiunčia teismui. Sprendimą priima teismas“, – atsiųstame komentare teigė D.Sušinskas.

Jis teigė negalįs atskleisti teikimo medžiagos be nuteistojo sutikimo, tačiau užsiminė, kad H.Daktaras kalėjime buvo baustas už prasižengimus.

Pagal šių metų kovą Seimo priimtas pataisas, iki gyvos galvos nuteistas žmogus po 20 metų įkalinimo gali prašyti teismo peržiūrėti bausmę. Įvertinęs nuteistojo elgesį, teismas gali nustatyti terminuotą laisvės atėmimo bausmę nuo penkerių iki dešimties metų.

Šios pataisos priimtos įgyvendinant Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą. Strasbūro teismas 2017 metais konstatavo, kad Lietuva pažeidžia iki gyvos galvos nuteistų asmenų teises, nesudarydama jokios realios galimybės jiems išeiti į laisvę.

Pirmą kartą už grotų atsidūrė 19-kos

H.Daktaras Klaipėdos apygardos teismo 2013 metų birželį nuteistas dėl to, kad 1993–2000 metais vadovavo nusikalstamam susivienijimui. Jo dalyviai buvo ginkluoti sprogmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, šaunamaisiais ginklais, naudotais ir planuotais panaudoti daromuose nusikaltimuose – nužudymuose, turto prievartavimuose, plėšimuose.

H.Daktaras anksčiau šiais metais kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą, vėliau – Apeliacinį teismą, prašydamas sušvelninti jam skirtą bausmę. Tuomet šie teismai jo skundus atmetė.

Pirmąsyk už grotų H.Daktaras atsidūrė būdamas 19 metų. Dabar jam yra 61-eri.

1996 metų vasario 3 dieną H.Daktaras buvo sulaikytas prevencine tvarka, o balandžio 1 dieną suimtas ir iš įkalinimo įstaigos paleistas 2001 metais, kai atliko bausmę kitoje byloje. Kitą kartą suėmimą H.Daktarui teismas skyrė 2008 metų gruodžio 24 dieną, tačiau tada „Henytė“ pasislėpė. Jis sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto, 2009 metų rugsėjo 4 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius