-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 23

Iki popiežiaus vizito – 60 dienų

Iki rugsėjo 22 d., kai į Lietuvą atvyks popiežius Pranciškus, liko 60 dienų. Kaip pontifiko vizitui ruošiasi būsimi dvasininkai ir kaip seminaristai rengėsi priimti 1993 m. Lietuvą aplankiusį popiežių Joną Paulių II, domėjosi Giedrė Baltrušytė.
Popiežius Pranciškus kreipėsi į minią per mišias Vatikane sekmadienį.
Popiežius Pranciškus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kai prieš 25 metus Lietuvoje lankėsi popiežius Jonas Paulius II, jo atvykimui pasirengti vizito organizatoriai turėjo beveik metus. Tąkart į viešnagės organizavimo darbus buvo įsitraukę ir visi to meto seminaristai – daugiau kaip 200 jaunuolių. Ir ne tik todėl, kad stigo darbo rankų, bet ir siekiant paskatinti bendruomeniškumą bei savanorystę, kuri tada Lietuvoje dar buvo mažai girdėta.

Kunigai Arūnas Kesilis ir Ričardas Doveika tuomet buvo baigę pirmą seminarijos kursą ir Jono Pauliaus II atvykimą prilygino stebuklui.

„Labai gerai atsimenu vieną tokį savo išgyvenimą, kai stoviu katedros zakristijoje ir pro duris matau Jono Pauliaus II siluetą, kuris kalba tuo metu kunigams, klierikams ir seselėms vienuolėms, vienuoliams. Ir tada pačios ašaros tiesiog krito. Aš negalėjau patikėti, kad čia, šitoj vietoj, yra Popiežius Jonas Paulius II, kažkas nepaprasto“, – pasakojo Nemenčinės parapijos klebonas A.Kesilis.

Kadangi pontifiko vizitas yra valstybinio masto renginys, didelę dalį pasirengimo reikalų tvarko valstybinės institucijos, o bažnyčia ant savo pečių prisiėmusi atsakomybę už religinę viešnagės pusę. Seminaristai anuomet turėjo patarnauti per popiežiaus mišių liturgiją, padėti suvaldyti susirinkusių žmonių srautus, minioje dalyti komuniją ir paveikslėlius bei rožančius. Jie taip pat dalyvavo popiežių pasitinkant ir lydėjo jį iš vienos vietos į kitą.

Su nekantrumu Popiežiaus laukia ir dabartiniai seminaristai. Klierikas Martynas Povylaitis sako, kad jam rugsėjo pabaigoje vyksiantis popiežiaus vizitas yra didžiulė tikėjimo atnaujinimo dovana ir pirmiausia seminaristai tam ruošia savo širdis. Jam pritaria ir kunigas R.Doveika, įsitikinęs, jog pontifiko atvykimas lietuviams bus dar viena proga susitelkti ir kartu atversti naują, meile artimui ir atjauta pagrįsto tautos gyvenimo lapą.

Šįkart pasiruošti pontifiko atvykimui Lietuva turi vos kelis mėnesius, į darbus įsitraukusios visos bažnytinės organizacijos, katalikiški jaunimo, šeimos ir katechetikos centrai, o organizacinį komitetą sudaro generalinis sekretorius ir jo padėjėjai bei dvasininkai iš kiekvienos vyskupijos. Kunigo R.Doveikos teigimu, vos per kelis mėnesius pasiruošti tokiam svarbiam renginiui įmanoma tik dėl bažnyčios bendruomeniškumo.

„Nesvarbu, kiek čia mūsų suvažiuos, kiek mūsų bus. Tam, kam rūpi šitas kraštas, tas, kas gyvena viltimi, tas, kas laimina savo valstybę ir tas, kas gali išeiti iš namų, iš to patogumo, į viešąją erdvę – aš tikiuosi, kad mes visi būsime Vilniuje, gatvėse, Kaune, pakelėse. Manau, kad tai bus mūsų visų vilties dienos“, – sakė šv. Juozapo parapijos Pilaitėje klebonas R.Doveika.

Popiežius Pranciškus Lietuvoje lankysis rugsėjo 22–23 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius