Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 17

Iki tiesioginių merų rinkimų – tik vienas žingsnis

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė pataisoms, kuriomis siūloma įteisinti tiesioginius merų rinkimus. Dėl jų liko vienas balsavimas. Pataisas siūlę socialdemokratai tikina, kad per kitąmet įvyksiančius savivaldos rinkimus merus jau rinksime tiesiogiai.
Savivaldos rinkimai
Savivaldos rinkimai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Pagal pataisas siūloma tarybos narius rinkti daugiamandatėje apygardoje, o merus – vienmandatėje.

Buvo siūloma nuo 2019-ųjų savivaldybes skaidyti į smulkesnes daugiamandates apygardas, tačiau Seimo nariai tam nepritarė.

Pritarta konservatoriaus Jurgio Razmos siūlymui įteisinti dviejų turų rinkimus. Pagal jį meras būtų išrenkamas pirmajame ture, jeigu jį palaikytų daugiau kaip pusė rinkėjų. Kitu atveju įvyktų antras turas, kuriame dalyvautų du daugiausia balsų pelnę kandidatai.

Žmonių tiesiogiai išrinktas meras nebūtų lengvai atstatydinamas, tam reikėtų Administracinio teismo sprendimo. Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi, kad nenori merų postuose matyti vietos kunigaikščių.

J.Razma taip pat siūlė neleisti savivaldos rinkimuose rinkėjams dalinti mažas, iki 5 Lt vertės dovanėles, tačiau parlamentarai su juo nesutiko.

„Žmonių tiesiogiai išrinktas meras nebūtų lengvai atstatydinamas, tam reikėtų Administracinio teismo sprendimo.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi, kad nenori merų postuose matyti vietos kunigaikščių, meras turi būti atstovaujamoji valdžia, kad nebūtų tarybos narių įrankis, kurį bet kas gali mėtyti“, – ragindama balsuoti už pataisas sakė Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkė Virginija Baltraitienė.

Socialdemokratė Milda Petrauskienė teigė, kad tobulo merų rinkimo modelio negali būti, tačiau šis, kuris yra siūlomas, yra geras, be to, jam pritaria Savivaldybių asociacija.

Konservatorius Donatas Jankauskas siūlė įpareigoti Vyriausybę parengti tvarką, kuri leistų kiekvienos savivaldybės žmonėms patiems nuspręsti, kokiu būdu jie nori rinkti merą. Seimas šį pasiūlymą atmetė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius