-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 03

Iki vasaros planuojama parengti siūlymus dėl gimdymo namuose įteisinimo

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sudarė darbo grupę, kuri iki vasaros turi parengti siūlymus dėl gimdymo namuose įteisinimo.
Kūdikis įsčiose
Kūdikis įsčiose / „Youtube“ stopkadras

Ministras pabrėžia, kad būtina gerbti moterų teisę rinktis, o vis daugiau moterų apsisprendžiant gimdyti namuose „negalima užsimerkti ir nematyti realybės“, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Būtina nustatyti konkrečias taisykles ir sąlygas, o tai darant prioritetas turi būti teikiamas mamos ir vaiko saugumui, kaip tai daroma kitose Europos valstybėse. Reikia labai aiškiai apibrėžti, kada galima gimdyti ne ligoninėje, kokią pagalbą ir kokią kvalifikaciją turintis profesionalus akušeris gali teikti gimdyvei“, – A.Veryga cituojamas pranešime.

Pasak ministro, dabar susiklosčiusi keista situacija – namuose gimdyti nedraudžiama, tačiau tai teisiškai nereglamentuota, tad tarsi niekas neatsakingas už motinos ir naujagimio saugumą, galimas sunkias ar skaudžias pasekmes.

Į ministro sudarytą darbo grupę įtraukti ekspertai iki birželio 1 dienos turi įvertinti gimdymo ne ligoninėse reglamentavimo galimybes, sąlygas, užsienio šalių patirtį bei parengti gimdymo ne ligoninėse priežiūros modelį.

SAM duomenimis, planiniai gimdymai ne ligoninėse teisiškai reglamentuojami ir reguliuojami 20-yje Europos valstybių, tarp jų ir kaimyninėse Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje.

Į Sveikatos apsaugos ministerijos darbo grupę gimdymo ne ligoninėse klausimams nagrinėti įtraukti šalies akušeriai ginekologai, neonatologai, nevyriausybinių organizacijų atstovai, ministerijos specialistai. Darbo grupei vadovauja sveikatos apsaugos viceministrė Gintarė Šakalytė.

Gimdymo namuose šalininkai jo įteisinimo siekia argumentuodami, kad moteris psichologiškai ramiau jaučiasi gimdydama namuose, šeimos aplinkoje.

Gimdymo namuose šalininkai jo įteisinimo siekia argumentuodami, kad moteris psichologiškai ramiau jaučiasi gimdydama namuose, šeimos aplinkoje.

Valstybei niekaip neįteisinant gimdymo namuose, prokurorai prieš kelerius metus pradėjo tyrimą dėl gimdymų namuose, byla buvo perduota teismui.

Praėjusių metų pabaigoje Vilniaus apylinkės teismas išteisino gimdyvėms padėjusią pribuvėją Jurgitą Ingą Švedienę, tačiau bendrosios praktikos gydytojos išsilavinimą turinti Dalia Jakaitė pripažinta kalta dėl neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla.

Vilniaus apylinkės prokuratūra apskundė nuosprendį ir prašo nuteisti ir pribuvėją, savo ruožtu apeliacinį skundą pateikė ir D.Jakaitė. Vilniaus apygardos teismas bylą pradės nagrinėti kovo 14 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius