Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 05 31

Įleista Vyčio skulptūros simbolinė kapsulė: viena kauniečių šeima aukojo net 7 kartus

Gegužės 31 dieną Kauno pilies prieigose surengta Vyčio paminklo simbolinės kapsulės įleidimo ceremonija. Nuo 1366 metų lietuvių tautos simboliu laikomas Vytis ant granitinio pjedestalo, į kurio pamatą atgulė visų tūkstančio, aukojusiųjų pinigų šiam paminklui, asmenų pavardės, iškils liepos 5-ąją.
Vyčio skultūros kapsulės įkasimas Kaune
Vyčio skultūros kapsulės įkasimas Kaune / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Vytis – valstybės simbolis nuo 1366 metų. Su juo Lietuva buvo tapusi didžiausia Europos valstybe. Šlovė ir garbė slypi jame. Pats, būdamas mažas, iš faneros lakšto buvau pasigaminęs mažą Vytį. Visada prie mano lovos jis būdavo“, – prisiminimais ceremonijos metu dalijosi Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Pasak arkivyskupo Liongino Virbalo, Vytys turi du aspektus. Tai karinis simbolis, atliepiantis šimtmečius lietuvių kurtus darbus. Be to, jis įkvepia, veda tautą į priekį.

„Vytis pakliuvo į geras rankas. Kaunas – miestas su ambicijomis, dideliu patriotiškumo užtaisu, dvasinė Lietuvos sostinė. Tai bus šimtmečio Lietuvos paminklas. Idėja jį statyti Kaune kilo Valdui Adamkui. Man tai yra įrodymas, kad kažką galime padaryti kartu. Rodos, nuo rusų išėjimo iš Lietuvos to nebuvome patyrę.

Viena kauniečių šeima atliko net 7 pervedimus, nes turi 6 vaikus. Norėjo, kad kiekvienas vaikas turėtų atskirą eilutę sąraše.

Sulaukėme 1 040 aukotojų šiai skulptūrai. Viena kauniečių šeima atliko net 7 pervedimus, nes turi 6 vaikus. Norėjo, kad kiekvienas vaikas turėtų atskirą eilutę sąraše. Mes atėjome ir išeisime, bet Vytis liks. Parodysime, kad ši karta ne tik pravalgyti viską moka. Ši karta kažką vieningai padarė. Tai ateities Lietuvos ženklas“, – emocingai ceremonijos metu kalbėjo Vyčio paramos fondo atstovas Vilius Kavaliauskas.

Pasak Vyčio skulptūros autoriaus, Nacionalinės meno premijos laureato prof. Arūno Sakalausko, kuris nuo metų pradžios kartu su dviem Ukrainos meistrais – Borisu Krilovu ir Olesiu Sidoruku, rūpinasi paminklo gamyba, skulptūra bus pagaminta per trumpiausią įmanomą laiką. Tai bendras Lietuvos ir Ukrainos projektas.

„Žirgas su raiteliu jau beveik sėdi. Darbai beveik baigti. Birželio 25 dieną skulptūra pajudės iš Ukrainos į Kauną. Ją, pagamintą keturiolikos žmonių ir sveriančią 5 tonas, perveš žemės ūkio techniką vežantis transportas. Teks perpjauti į tris dalis, kad palįstų po visais tiltais. Vešime per Lenkiją, o ne Baltarusiją. Vytis įveiks 1 tūkst. kilometrų“, – teigė A.Sakalauskas.

Anot jo, Vytis heraldikos pasauliniame sąraše rikiuojasi trečias pagal savo originalumą.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vyčio skultūros kapsulės įkasimas Kaune
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vyčio skultūros kapsulės įkasimas Kaune

Skulptūra stovės Kauno pilies kiemo centre. Tarp dviejų pilies bokštų, gynybinės sienos ir skulptūros susidaro menamas ryšys, sukuriantis vientisą kompoziciją. Dar tiksliai nežinome, į kurią pusę bus atsukta žirgo galva. Tikėtina, kad jis žiūrės Šv. Jurgio Kankinio bažnyčios link. Žirgo uodega bus atsukta į Nerį, Vilijampolės link.

Sudaryta iš 500 dalių

Kauno pilies prieigose iškilsiančios legendinio kario – Vyčio – skulptūros gimimas pasiekė pusiaukelę. Šiuo metu Ukrainoje pradėtas vienas svarbiausių skulptūros gamybos etapų – bronzinių dalių liejimas. Į nuimtas gipsines formas išliejus vašką, vaškinės dalys perduotos į bronzos liejikų rankas. Iš bronzos bus nulieta daugiau kaip 500 atskirų dalių, iš kurių susidės visa skulptūra. Prasidėjusį itin svarbų bronzos liejimo etapą planuojama pabaigti iki birželio mėnesio vidurio, o skulptūros atidengimas numatytas liepos 5-ąją.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vyčio skulptūra
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vyčio skulptūra

Kol skulptoriai dirba Ukrainoje, Kaune pradėti Vyčiui skirtos aikštelės įrengimo darbai: iškastas gruntas, įrengti pjedestalą laikysiantys poliai.

Bronzinė skulptūra stovės ant tamsaus granito 6 metrų skersmens sferos. Aplink pjedestalą iš šviesaus granito plokščių bus suformuota kietos dangos dalis, kuri pereis į skaldos dangą, nuo vejos atitvertą metalo borteliu.

Suaukojo 178 tūkst. eurų

Siekiama, kad skulptoriaus A.Sakalausko sukurtas bronzinis paminklas būtų pastatytas už žmonių bei įmonių suaukotas lėšas, kurias renka Vyčio paramos fondas.

Daugiau informacijos apie galimybes prisidėti prie Vyčio paminklo įgyvendinimo galima rasti interneto svetainėje http://vytis.kaunas.lt/

Vyčio paramos fondas šiuo metu jau yra surinkęs 178 tūkst. eurų. Pinigus aukojo daugiau kaip 1 tūkst. piliečių. Fondas gavo paramą ir ne pinigine forma, o darbais: pamatų projektavimą ir pamatų įrengimo darbus dovanojo UAB „Projektana“ (20 tūkst. eurų vertės), darbų priežiūrą – UAB „Laboratorinių tyrimų centras“ (5 tūkst. eurų vertės), apsaugą – UAB „Vyčio komisarai“ (10 tūkst. eurų vertės dovana). Gerbūvio tvarkymą dalinai finansuos ir darbus atliks UAB „Autokausta“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius