Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 14

„Išeiti buvo sunku“: 32 metus „Aro“ rinktinėje praleidęs V.Grabauskas pratinasi prie naujo gyvenimo

Pirmasis Lietuvos pareigūnas, studijas baigęs Federalinio tyrimų biuro (FTB) Nacionalinėje akademijoje JAV ir specialioms operacijoms ruošęs ne tik Lietuvos, bet ir Amerikos pareigūnus. Žmogus, tiesiogiai dalyvavęs rezonansinėse įkaitų dramose Lietuvoje. Pareigūnas, kuris į pasaulinį terorizmo žemėlapį žiūri kitu žvilgsniu ir per grėsmės Lietuvai kontūrą. Tai – ilgametis Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas, kuris prieš kelias savaites tarnybą rinktinėje baigė ir tapo generalinio komisaro Renato Požėlos patarėju.
Viktoras Grabauskas, Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas
Viktoras Grabauskas, Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Išeiti sunku“, – duodamas interviu 15min sakė V.Grabauskas, rinktinėje praleidęs 32 metus. Tarnybą „Are“ V.Grabauskas pradėjo 1992 metais kaip specialiojo būrio vadas, vėliau tapo rinktinės „Aras“ vado pavaduotoju, o nuo 2001 metų – vadovu.

V.Grabauską pakeitė Vaidas Plienius, iki šiol vadovavęs vienam iš antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ padalinių.

„Padaryta tikrai nemažai“

– Ką jums pačiam reiškia šis pokytis ir po tiek metų palikti tarnybą „Are“?

– Sunku papasakoti, tačiau kai tiek metų praleidau „Are“, buvau jame beveik nuo pačios pradžios, dalyvavau rinktinės kūrime – išeiti sunku.

– Galima sakyti, kad jus pakeitęs V.Plienius – jūsų mokinys?

– Daug ten mano mokinių (juokiasi). Manau, kad mokiniai turi praaugti savo mokytojus ir džiaugiuosi mane pakeisiančiu pareigūnu. Labai svarbu, kad šis žmogus yra iš mūsų tarpo, kad tai žmogus, kuriuo aš galiu pasitikėti. Dėl to jaučiuosi tikrai gerai.

Visada ateina laikas išeiti, tačiau svarbu, kaip išeidamas žmogus jaučiasi. Manau, kad rinktinėje reikėjo pokyčių, užaugo jaunimas ir jie turi tęsti darbus.

Dar svarbu, kaip tu išeini. Ar iškelta galva, ar ją panarinęs ir vengdamas kolegų žvilgsnio? Aš išeinu ramiai – visos kovinės operacijos buvo sėkmingos, turime gerą bazę treniruotėms, net savo pratyboms skirtą lėktuvą. Bazės treniruotėms, pasirengimui mums pavydi net iš kitų šalių atvykę kolegos. Puikiausia ir ekipuotė, ginkluotė. Kiekvienam kolegai galiu drąsiai pažiūrėti į akis. Padaryta tikrai nemažai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Viktoras Grabauskas, Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Viktoras Grabauskas, Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas

Svarbiausios interviu temos

  • Lietuvai kelia grėsmę vienišieji vilkai.
  • Įkaitų dramos Jonavoje ir Panevėžyje
  • Dėl ko buvo sunkiausia pakeisti pirmųjų „Aro“ pareigūnų mąstymą?
  • Buvo laikai, kai „Aro“ pareigūnai per savo nemokamas atostogas plaukdavo prie Somalio krantų nuo piratų saugoti laivų.

– Antra vertus, iš policijos sistemos neišeinate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius