Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 30

Ilgasis savaitgalis pajūryje – lyg repeticija prieš vasarą

Šalies pajūrio kurortams ateinantis ilgasis savaitgalis – lyg repeticija prieš vasaros sezono atidarymą. Verslininkai tikisi sausakimšų viešbučių, kavinių ir restoranų. Tačiau optimizmu trykšta ne visi, mat šalies pajūryje ilgajam savaitgaliui atvyks kaip reta mažai rusų. Jie gegužę, kuomet lietuviai dar nesiryžta atostogauti, jau gerokai išjudindavo pajūrio kurortų apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų sektorių.
Poilsiautojai mėgaujasi vasariška kaitra
Poilsiautojai Palangoje / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Koją pakišo nuvertėjęs rublis

Pajūrio verslininkai ateinantį ilgąjį savaitgalį pasitinka nevienodai. Vieni sako, kad galimybe kelias dienas atsipūsti pajūryje poilsiautojai viliojasi nenoriai, kiti džiaugiasi viešbučius būsiant sausakimšus. Viename prabangiausių Palangos viešbučių „Palangos vėtra“ laisvų kambarių ateinantį savaitgalį nebus.

„Ir praėjusį, ir ateinantį savaitgalį pas mus jau kaip tikra vasara. Nebegalime pasiūlyti laisvų kambarių. Visi rezervuoti prieš mėnesį“, – pasakojo viešbučio administratorė Aurelija Venskutė.

Tačiau ne visi apgyvendinimo paslaugas teikiantys verslininkai trykšta optimizmu. Tie, kurių klientai dažniausiai būdavo poilsiautojai iš Rusijos, dar suka galvas, kaip užpildyti likusius laisvus kambarius.

Nuvertėjus rubliui atostogos Palangoje dažnam rusui tapo per brangios. O anksčiau gegužę Palanga būdavo pilna rusakalbių. Gegužės 1-oji  – Tarptautinė darbo diena, gegužės 9 d. Rusijoje – pergalės šventė. Ilgiau nei savaitės tarpušventį daug rusų leisdavo kaip tik Palangoje.

„Tradiciškai gegužę Palangoje daugiausia būdavo turistų iš Rusijos. Birželį kiek aprimdavo jų srautas, o tada vėl visi suvažiuodavo liepą. O dabar nieko. Vos vienas kitas rusas per ilgąjį savaitgalį atvažiuos į Palangą“, – nuogąstavo dėl nuvertėjusio rublio turistų srautą iš Rusijos praradęs viešbučio valdytojas  Mindaugas Nesteckis.

Gegužę Palangoje daugiausia būdavo turistų iš Rusijos. Birželį kiek aprimdavo jų srautas, o tada vėl visi suvažiuodavo liepą. O dabar nieko.

Gausaus uždarbio gegužę nesitiki ir poilsiautojams vasarą dalį savo namų užleidžiantys palangiškiai. Jie tikina ateinančiam savaitgaliui neplanuojantys priimti atvykėlių.

Visą šaltąjį metų laiką nuomai skirtos patalpos pas dažną privatininką  – nešildomos ir dar neparuoštos poilsiautojų antplūdžiui.

„Niekas pas privatininkus dar nevažiuoja, nebent pažįstami per ilgesnes išeigines užvažiuos. Nė neapsimoka ruošti kambarių. Mums sezonas dar neprasidėjęs“, – pasakojo dalį savo namo poilsiautojams vasarą nuomojanti Marija Kniūkštienė.

Į Neringą suvažiuos šeimos

Neringos kurortas ateinantį savaitgalį sulauks šeimų antplūdžio. Kad į pusiasalį trauks šeimos su vaikais, liudija kambarių ir apartamentų rezervacija. Ji, kaip ir Palangoje, prasidėjo prieš gerą mėnesį. Tik neringiškiai, kitaip nei palangiškiai, nesiskundžia sumažėjusiu poilsiautojų iš Rusijos srautu. Jie kaip važiavo į Neringą, taip ir važiuoja.

Tačiau nakvynei kurorte lieka retas. Daugiausia rusų į pusiasalį suvažiuoja iš Karaliaučiaus. Dieną pabūna, o vakarop traukia namo.

15min.lt nuotr./Nida
15min.lt nuotr./Nida

„Jie labai mėgsta nors ir vienai dienai pas mus atvažiuoti. Sužino, kad kokia šventė vyksta Nidoje, ir atlekia. Dažniausiai be nakvynės. Planuotis iš anksto tokios kelionės jiems nereikia. Jie pasirūpinę metinėmis vizomis į Lietuvą, kad galėtų atvykti, kada tik užsimanę“, – pasakojo Nidos turizmo ir informacijos centro atstovė Eglė Baltranaitė.

Pajūryje laukia linksmybės

Nors dar ne atostogų sezonas, pramogų pajūryje ateinantį savaitgalį bus gausu. Palangos kultūros centre „Ramybė“, klube „Vandenis“, Kurhauze ir Gintaro muziejuje vyks įvairiausio žanro koncertai.

O Neringa ilgąjį savaitgalį antrą kartą rengia Žiobrines. Kurorto svečiai kviečiami paskanauti įmantriausiais būdais pagaminto žiobrio. Žadamos mugės, amatų dirbtuvės ir įvairių ansamblių pasirodymai.

Organizatorių nuotr./ziobrines
Organizatorių nuotr./Žiobrinės Nidoje

Kainas verslininkai tikina dar laikysiantys tokias, kokias taiko šaltuoju metų laiku. O po vasaros sezono atidarymo jau laukia brangymetis. Palanga vasaros sezono pradžią skelbs gegužės 15 d., Neringa  – gegužės 29 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius