Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 08

Ilgiausiai nelaisvėje laikytas Baltarusijos politinis kalinys Mikalajus Autuchovičius paleistas iš kalėjimo

Antradienį po daugiau nei 5 metus trukusio kalinimo griežtomis sąlygomis į laisvę išleistas Baltarusijos politinis kalinys Mikalajus Autuchovičius. Jam Baltarusijos valdžia buvo paskelbusi nuosprendį, remiantis suklastotais kaltinimais dėl neteisėto ginklų laikymo. M.Autuchovičius kalėjime Gardine praleido visą numatytą bausmės laikotarpį.
Andersui Behringui Breivikui teisme nuimami antrankiai
Andersui Behringui Breivikui teisme nuimami antrankiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Seime minint Baltarusijos Nepriklausomybės dieną šio ilgiausiai nelaisvėje buvusio politinio kalinio globėju tapęs liberalas Algis Kašėta teigia, kad balandžio 8-oji – svarbi M.Autuchovičiui ir visai jo šeimai.     

„Nors šiandien M.Autuchovičius pagaliau paleistas iš kalėjimo, Baltarusijoje politinių kalinių padėtis ir toliau negerėja. M.Autuchovičius buvo kalinamas itin griežtomis sąlygomis, buvo spaudžiamas prašyti malonės, bet atsilaikė. Viso to kaina – per kelerius metus smarkiai pašlijusi sveikata. Be to, M.Autuchovičiui išėjus iš kalėjimo dar bemaž pusantrų metų paskirta „prevencinė policijos priežiūra“. Griežtai smerkiame tokias tolesnio persekiojimo priemones“, – teigė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys A.Kašėta.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Algis Kašėta
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Algis Kašėta

M.Autuchovičius buvo kalinamas itin griežtomis sąlygomis, buvo spaudžiamas prašyti malonės, bet atsilaikė. Viso to kaina – per kelerius metus smarkiai pašlijusi sveikata.

Nevyriausybinės organizacijos „Freedom House“ padalinio Vilniuje vadovas Vytis Jurkonis teigė, kad M.Autuchovičiaus paleidimas iš kalėjimo dar nereiškia, kad jis atsidūrė laisvėje.

„Net 16-ai mėnesių priskirdama „policijos priežiūrą“ Baltarusijos valdžia, galima sakyti, pratęsė laisvės apribojimą. Tai ne tik ribos M. Autuchovičiaus galimybes keliauti, bet ir suteiks Baltarusijos režimui patogų instrumentą „prireikus“ jį vėl pasodinti į kalėjimą, pavyzdžiui, jei valdžiai nepatiktų M. Autuchovičiaus vieši pasisakymai“, – sakė „Freedom House“ atstovas V.Jurkonis.

Baltarusijos kalėjimuose šiuo metu vis dar yra 9 politiniai kaliniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius