-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 15

Ilgieji savaitgaliai: daugiau pliusų negu minusų?

Ką tik baigėsi dar vienas ilgasis savaitgalis iš septynių, kuriuos padovanos 2010-ieji. Kiek atsikvėpę per tris poilsio dienas Velykų proga galėsime vėl ruoštis keturių Joninėms skirtų laisvadienių maratonui.
Šventinio koncerto akimirka
Šventinio koncerto akimirka / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Kauno diena“ rašo apie aistras dėl daugybės ilgųjų savaitgalių, kurie susidarydavo, kai dėl šventinių dienų, sutapdavusių su poilsio dienomis, buvo trumpinama darbo savaitė. Verslininkai skundėsi, kad ilgieji savaitgaliai stumia valstybę į krizę, nepagaminta produkcija didina infliaciją, kiekviena papildoma švenčių diena mažina mūsų įmonių konkurencingumą užsienio rinkose, reikia mokėti darbuotojams už nepagamintą produkciją ir panašiai. Kaip šias mažas atostogas vertina verslininkai?

Bendrovės „Lituanica“ generalinis direktorius Kęstutis Deltuva nustebo paklaustas, kaip vertina dabartinius ilguosius savaitgalius. „O kaip juos turėčiau vertinti? Normalūs savaitgaliai. Juolab kad krizė apkarpė mūsų gaminamos avalynės kiekius – dirbti savaitgaliais tikrai nereikia. Be to, darbo dienos, įsiterpiančios tarp švenčių ir poilsio dienų, nors ir tampa šventinės, jas juk reikia atidirbti numatytą šeštadienį. Tad mūsų gamyba dėl ilgų savaitgalių dabar tikrai nenukenčia, o žmonės geriau pailsi, nes gali išvažiuoti iš miesto, o gal ir toliau pailsėti ar papramogauti“, – vardijo K.Deltuva.

Bendrovės vadovas sakė ir asmeniškai labai vertinąs ilguosius savaitgalius: „Galiu juos skirti savišvietai, šeimai, namų ūkiui.“

Dirbantieji pagal verslo liudijimus jaučiasi autonomiški Vyriausybės nutarimo atžvilgiu – dirba tada, kada reikia.

„Mes, kelios siuvėjos, kartu nuomojame kelias patalpas, kurių vienoje siuvome ir taisome drabužius, o kitoje priimame klientus. Ilgaisiais savaitgaliais stengiamės nedirbti – juk visos norime pailsėti, tačiau jei turime neatidėliotinų darbų, einame į darbą“, – pasakojo siuvėja Aldona.

Ar tiek nedarbo dienų nekerta per kišenę – juk už patalpų nuomą vis tiek reikia mokėti? „Kai apskaičiuojame, kiek sutaupome, nenaudodamos elektros energijos apšvietimui ir šildymui, nusiraminame. Žodžiu, mūsų verslui ilgieji savaitgaliai neturi jokios įtakos“, – pasakojo kaunietė.

Tuo tarpu kauniškės kepyklos „Alaista“ direktorius Alvydas Bilkevičius teigė, kad ilgieji savaitgaliai tik išbalansuoja įprastą darbo grafiką, nes prieš tokias ilgas šventes reikia daugiau iškepti duonos ir pyrago gaminių. Kadangi kepykloje kai kurie gamybos procesai negali sustoti, duonos ir pyrago kepėjai nepaiso ilgųjų savaitgalių – kepyklose yra savas darbo ritmas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius