-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 09

Imbraso dienos suskaičiuotos (atnaujinta 21.58 val.)

Pirmadienio vakarą susirinkusi Socialdemokratų partijos Vilniaus miesto skyriaus taryba slaptu balsavimu nusprendė remti dešiniuosius Vilniaus miesto tarybos narius formuojant naują valdančiąją koaliciją.
Juozas Imbrasas.
Juozas Imbrasas mero poste gali likti neilgai. / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Už koaliciją su liberalcentristais, Liberalų sąjūdžiu ir konservatoriais balsavo 63, prieš pasisakė 47 Socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus tarybos nariai.

Derėsis dėl sąlygų

Socialdemokratai nusprendė suformuoti derybų grupę, kuri tarsis su naujaisiais koalicijos partneriais dėl postų ir programos. Planuojama vasario 19 dieną derybų rezultatus įtvirtinti raštiškai. Vilniaus miesto tarybos Socialdemokratų frakcijos pirmininkas Romas Adomavičius teigė, kad jei bus sutarta dėl esminių programos dalykų, jie palaikys mero nuvertimą.

„Jei mes pasirašysim koalicinę sutartį, tai reiškia, kad taip, – paklaustas, ar socialdemokratai balsuos prieš merą J.Imbrasą, sakė R.Adomavičius. – Yra ten dėl visų dalykų, surištų su privatizacija, viešųjų paslaugų, dėl švietimo sistemos yra abejonių ir dar keletas, kuriuos mes tikrai turime įnešti. <...> Jei koalicija tam pritars, nebus jokių kliūčių pasirašyti.“ Palaukime, kol viskas įvyks, bet manau, kad kryptis aiški, – sakė R.Adomavičius.Už paramą naujai koalicijai sostinės taryboje socialdemokratams buvo pasiūlytas vicemero postas, kurį turėtų užimti R.Adomavičius, bei administracijos direktoriaus postas. Jame turėtų likti socialdemokratas Gintautas Paluckas. „Gavome aiškų nurodymą, kad galime dirbti naujoje koalicijoje. Derybinei grupei reikės suderinti sutartis, kitame skyriaus posėdyje spręsime ir dėl vicemero bei administracijos direktoriaus postų“, – naujienų portalui 15min.lt sakė R.Adomavičius. Politikas nenorėjo užbėgti įvykiams už akių ir skaičiuoti J.Imbrasui likusių dienų. „Palaukime, kol viskas įvyks, bet manau, kad kryptis aiški“, – tikino R.Adomavičius.

Palaikymo koalicijai užtektų

Susirinkę socialdemokratai klausimą dėl perėjimo pas dešiniuosius svarstė porą valandų – nusprendę balsuoti dėl paramos besiformuojančiai naujai valdančiajai daugumai Vilniaus taryboje slaptai, dar išklausė keliolikos pasisakymų „už“ ir „prieš“ šį sprendimą. 

Jau penktadienį opozicinės Vilniaus tarybos partijos pasirašė pareiškimą dėl nepasitikėjimo J.Imbrasu. Iš viso surinkti 26 parašai – teoriškai to užtektų merui nuversti, jei visi pasirašiusieji balsuotų prieš merą.

Interpeliaciją pasirašė 10 konservatorių, 10 liberalcentristų, 3 Liberalų sąjūdžio atstovai ir 3 nepriklausomi Vilniaus tarybos nariai. Tačiau, neoficialiomis žiniomis, jokiai partijai nepriklausantys Vilniaus tarybos nariai dalyvauja derybose ir su dabartiniais valdančiaisiais, todėl be socialdemokratų palaikymo mero nuversti nepavyktų. Šiuo metu J.Imbrasą palaiko 4 „Fronto“ partijos nariai, 6 Lenkų rinkimų akcijos atstovai bei 10 „Tvarkos ir teisingumo“ partijos narių. Iš viso Vilniaus taryboje yra 51 narys.

Nukėlė tarybos posėdį

Interpeliaciją planuota svarstyti šį trečiadienį Vilniaus tarybos posėdyje, tačiau šiandien meras J.Imbrasas tarybos posėdį atidėjo iki vasario 20 dienos. R.Adomavičius abejojo, kad dabartinės opozicinės partijos ryžtųsi trečiadienį šaukti tarybos posėdį ir jame svarstyti mero nušalinimą. Jei taip ir atsitiktų, jis teigė, kad socialdemokratai balsavime nedalyvautų, nes toks posėdis būtų neteisėtas.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Gintautas Babravičius
Gintautas Babravičius

Tuo tarpu opozicinės partijos mero skubotą sprendimą atidėti tarybos posėdį vadina agonija ir ketina rinktis į posėdžių salę. „Įstatymas nenurodo tvarkos, kaip turi būti atšauktas posėdis. Apie jį paskelbiama prieš 4 dienas, manau, logiška manyti, kad apie nukėlimą taip pat turi būti pranešta iš anksto“, – sakė Liberalų ir centro sąjungos frakcijos pirmininko pavaduotojas Gintautas Babravičius. Anot jo, posėdis bus visiškai teisėtas ir jei į jį susirinks kvorumas, bus priimami sprendimai. „Šie žaidimai tiknutkelia valdančiųjų pabaigą kelioms dienoms“, – konstatavo G.Babravičius.

Meras: „Tegul patys ir žinosi“

Meras J.Imbrasas tikina sostinės tarybos posėdį atidėjęs dėl užsitęsusių koalicijos derybų ir neigia vengiantis stoti akis į akį su sukilusia opozicija. „Norėjome ramiai pasitvirtinti vicemerus, kad padėtis būtų stabilesnė, ir tada imtis miesto biudžeto. Dabar, kai taip nutiko, tegul patys ir žinosi“, – naujienų portalui 15min.lt sakė J.Imbrasas. Pasak miesto vadovo, socialdemokratų išdavystė buvo užprogramuota nuo pat pradžių. „Tai jie su opozicija žaidė – lyg šioje pusėje, lyg kitoje. Mums buvo sakoma, kad R.Adomavičius kursto chaosą, o dabar pasirodė, kad visas Vilniaus skyriaus už to“, – aiškino politikas.

J.Imbrasas teigė, kad dar praėjusią savaitę „tvarkiečių“ atstovas buvo susitikęs su Algirdu Brazausku, esą tada buvo patikinta, kad socdemai rems „tvarkiečių“ koaliciją. „Bet, matyt, žmogus jau aktyviai politikoje nedalyvauja, nelabai jo paklausė“, – samprotavo J.Imbrasas.  Pašnekovas tikino nelaikąs kėdės ir esąs pasiruošęs dirbti opozicijoje. „Pažiūrėsim, kaip čia viskas bus. Kas čia liksim.. mes, „Frontas“ ir lenkai. Nemaža jėga, gal ir Liberalų sąjūdis bendradarbiaus konstruktyviai. Pajudės bent taip sprendimai“, – dėstė J.Imbrasas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius