Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 21

Tamsioji imigrančių gyvenimo pusė: smurtas, prostitučių įvaizdis ir sunkios darbo paieškos

Austrijoje gyvenanti imigrantė Beatrice nesugebėjo rasti darbo, todėl tiesiog pradėjo savo verslą. Madi vyras aiškino, kad verslas moteriai – ne vieta. Todėl dabar jis – jau tik buvęs jos vyras. Imigrantėms verslą svetimoje šalyje pradėti sunku, visgi, kaip sako jos pačios ir jas drąsinantieji, moteriai tik dangus yra lubos.
Madi Sharma
Madi Sharma / EK nuotr.

„Moteris – kaip arbatos pakelis: kol jos kartą neįmeta į vandenį, ji nežino, kokia stipri yra“, – smulkaus ir vidutinio verslo konferencijoje Briuselyje sakė verslininkė Madi Sharma.

Jos teigimu, dauguma emigrantų, o ypač moterys, patiria diskriminaciją – jos atvyksta į šalį neturėdamos jokių pažįstamų, jokių kontaktų, jokių grupių, kurioms priklausytų, neturi pinigų, šeimos, socialinės apsaugos. Iš Indijos kilusiai Madi įsitvirtinti Jungtinėje Karalystėje nebuvo lengva.

Kai man buvo 28, man buvo pasakyta, kad man niekad nepasiseks įgyvendinti savo svajonių vien dėl to, kad aš esu moteris, – pasakojo Madi.

„Tai, ką patiriu aš, patiria daug verslą pradedančių imigrantų. Man buvo pasakyta, kad verslas yra ne vieta moteriai, kai man buvo 16. Kai man buvo 19, aš susituokiau. 23 metų sulaukusi išgirdau, kad esu pernelyg entuziastinga savo darbui. Kaip galima būti pernelyg entuziastingai? To niekada nesuprasiu. Kai man buvo 28, man buvo pasakyta, kad man niekad nepasiseks įgyvendinti savo svajonių vien dėl to, kad aš esu moteris. Todėl mano vyras yra jau tik mano buvęs vyras“, atviravo Madi. Jos teigimu, smurtas imigrantų šeimose – taip pat dažnas reiškinys.

Išsiskyrusi ji pradėjo dirbti gamyboje, vėliau sukūrė „Madi Group“ – eksporto, importo, logistikos, konsultavimo įmonių grupę.

Norinčioms, bet nedrįstančios pradėti savo verslo, ji siūlo pradėti nuo idėjos. Tik originali idėja, kuria moteris tiki, gali virsti verslu, o ne verslo planas, kuris reikalingas tik finansavimui gauti.

Kova su stereotipais

Tuo metu Austrijos imigrantė Beatrice Achaleke sakė, kad verslo planas visgi yra labai svarbus.

Asm. tinklaraščio nuotr./Beatrice Achaleke
Asm. tinklaraščio nuotr./Beatrice Achaleke

„Jeigu matai, įsivaizduoji, kaip tavo verslas atrodys po dešimties metų, gali pradėti žengti pirmuosius žingsnius“, – kalbėjo Beatrice. Ji, nesugebėjusi Austrijoje rasti darbo, sumanė pati sukurti darbo vietų ir dabar jai priklauso kompanija „Diversity Leadership and Consulting e.U.“.

Anot jos, verslą pradedančiai imigrantei svarbu labai išsamiai susipažinti su verslo aplinka atitinkamoje šalyse, išmanyti kuo daugiau susijusių teisės aktų.

„Be to, reikia išsiaiškinti, kas yra tavo klientai, ir, žinoma, tavo konkurentai. Ir tau taip pat reikia žinoti, kas bus su tavo vaikais, kai tu negalėsi būti su jais“, – kalbėjo Beatrice.

Be to, būtinas ir pakankamas kapitalas, kurį, anot Beatrice, moteriai imigrantei labai sunku gauti – mat skolinti nenori niekas.

Tai, moteris teigimu, susiję su stereotipais.

„Gyvi stereotipai, kad imigrantai vyrai yra nusikaltėliai, o moterys – prostitutės, jos nėra išsilavinusius.  Į imigrantus žvelgiama kaip į vartotojus, kurie atvyko pasinaudoti tam tikros šalies privalumais“, – pasakojo Beatrice.

Lubos – nebent dangus

Europos Komisijos atstovė Joanna Drake ragino moteris nebijoti ir siekti savo svajonių. O tas, kurioms jau pasisekė, ragino įkvėpti ir tas, kurios nedrįsta.

Moteriai, kuri nori, esą nėra nieko neįmanomo.

„Sakoma, kad, jei moterys nori turėti šeimą ir vaikų, jos negali pradėti verslo, o jei pradeda, tada skriaudžia šeimą. Galiu pasakyti, kad verslo pradžia reiškia ilgas darbo valandas. Reikia kantrybės, bet jei tikrai nori, gali džiaugtis ir sėkminga karjera, ir laimingu šeimos gyvenimu. Moterys šiais laikais gali daryti ką tik nori. Tik dangus yra riba“, – sakė Joanna Drake.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius