Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 12

Indekso uodegoje likusių rajonų merai jį vertina skeptiškai, bet problemas pripažįsta

Blogiausiai įvertintų savivaldybių merai skeptiškai vertina savivaldybių gerovės indeksą, bet pripažįsta, kad jų vadovaujamuose rajonuose bėdų esama. Savivaldos atstovai teigia, kad nuo jų valios ne viskas priklauso ir rodo pirštais į centrinę valdžią.
Biurokratai
Asociatyvi nuotrauka: biurokratai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Akmenės rajono savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas atkreipė dėmesį, kad šalies savivaldybėms pačioms be centrinės valdžios įsikišimo leidžiama perskirstyti tik apie 17 proc. lėšų. Tuo metu, ES vidurkis, mero duomenimis, siekia 38 procentus.

„Bijau, kad centrinė valdžia, paėmusi šį rodiklį, sakys: matote, yra progresyvių savivaldybių, o kitos – vistiek gale. Ir vis dėlto, savivaldybės bus kaltos, kad investicijos neateina, kodėl emigracija savivaldybėse didžiulė“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė V.Mitrofanovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitalijus Mitrofanovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitalijus Mitrofanovas

Vertino penkis rodiklius

Pirmadienį Vilniaus politikos analizės institutas paskelbė savivaldybių gerovės indeksą. Prasčiausiai pagal visus rodiklius indekse įvertintos šios dešimt savivaldybių: Zarasų, Lazdijų, Ignalinos, Kalvarijos, Kelmės, Kupiškio, Alytaus, Anykščių, Biržų, Joniškio rajonų savivaldybės.

Indeksas sudarytas remiantis 2017-ųjų oficialiosios statistikos duomenimis, vertinti penki rodikliai: socialinis ir fizinis saugumas, gyvybinga ekonomika, kokybiškas švietimas bei sveika demografija.

Švietimą, anot tyrimo, prasčiausiai užtikrina Anykščių, Ignalinos rajonų savivaldybės.

Pagal demografinius rodiklius, prasčiausiai taip pat įvertinti Anykščiai, kartu su Ignalinos rajono savivaldybe.

Nepalankiausiai ekonomikos gyvybingumo kategorijoje įvertintos Zarasų ir Kalvarijos savivaldybės, socialinį ir fizinį saugumą prasčiausiai užtikrino Kalvarijos, Lazdijų, Zarasų savivaldybės.

Suabejojo objektyvumu

Šalia prasčiausiai indeksuotų savivaldybių atsidūrusios Akmenės rajono savivaldybės meras V.Mitrofanovas teigė, kad į geriausių savivaldybių reitingo dvidešimtuką pateko tos, kur gyvena daugiau nei 30 tūkst. žmonių.

„Tad galima teigti, kad viskas labai priklauso nuo gyventojų skaičiaus“, – pristatant indeksą tvirtino jis.

Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė teigiamai įvertino tai, kad sudarant indeksą atsižvelgta ne tik į investicijas, ekonomika, bet ir viešąsias paslaugas, kitus aspektus.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad ne viskas priklauso nuo pačių savivaldybių, nes finansavimą tvirtina centrinė valdžia.

R.Žakaitienė abejojo ir tyrimo objektyvumu. Anot jos, pagal savivaldybių statistinius duomenis, nėra visiškai objektyvu vertinti, kad vienose savivaldybėse žmogus gauna daugiau viešųjų paslaugų, o kitose mažiau.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Roma Žakaitienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Roma Žakaitienė

„Finansavimas kiekvienais metais tvirtinamas, gyventojų pajamų mokesčio dalis nustatoma ir „nuleidžiama“ kiek gausite, čia viskas įskaičiuojama: ir gatvių ilgiai, ir gyventojų, mokyklų skaičius – kas tik norite. Bet viešoji paslauga, ar tu gyveni Šalčininkuose, ar Visagine, ar Vilniuje, žmogui turi būti suteikta. Ji apima ir sveikatos, ir socialines paslaugas, ir švietimą, komunalinių atliekų tvarkymą, tvarkingas gatves“, – pabrėžė R.Žakaitienė.

Nesutinka su vertinimu

Kalvarijos savivaldybės meras Vincas Plikaitis mano, kad tokie rezultatai ir nepalankus vertinimas yra dėl to, kad ne viskas tyrimo autoriams žinoma apie savivaldybės darbus.

„Gal su viešinimu mes kažkiek ir apsileidę – ne viską paviešiname. Ne viskas teisingai įvertinta“, – BNS sakė Kalvarijos savivaldybės vadovas.

Su vertinimu nesutiko ir Biržų rajono savivaldybės meras Valdemaras Valkiūnas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Valdemaras Valkiūnas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Valdemaras Valkiūnas

„Visų pirma, aš tokio instituto nežinau, nepažįstu. Kiek ten žmonių dirba, gal vienas žmogus, kaip yra tie pasivadinę institutai“, – teigė V.Valkiūnas.

Pasak Biržų rajono vadovo, miestelėnų ir atvykėlių pasitikėjimas Biržais išaugo, padidėjo turizmas, vykdomi įvairūs projektai, kurie gražina miestą, todėl V.Valkiūnas indeksą pavadino „išmislu“.

Pagrindinės bėdos

Kupiškio rajono savivaldybės meras Dainius Bardauskas ir pripažino, kad indeksą vertina skeptiškai, tačiau atskleidė pagrindines rajono problemas.

„Geografinė vieta, savivaldybės dydis, didmiesčių buvimas ar nebuvimas aplink, čia daug įvairiausių situacijų“, – BNS sakė D.Bardauskas.

Joniškio rajono savivaldybės meras Gediminas Čepulis pripažino, kad opiausia bėda jo rajone yra žmonių mažėjimas.

„Pas mus, Jonišky, emigracija didelė yra. Žemės ūkio kraštas, žemės daug turi, darbo jėgos mažai reikia, nes techniką galingą turi“, – teigė G.Čepulis.

Su kai kurių prasčiausiai įvertintų savivaldybių merais susisiekti nepavyko, kai kurie indeksą komentuoti atsisakė.

Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas žadėjo kviestis darbuotojus ir aiškintis situaciją, kodėl šiame indekse jo vadovaujama savivaldybė įvertinta kaip viena iš prasčiausių.

Pasak indekso sudarytojų, prasčiausiai įvertintos savivaldybės sutampa su Specialiųjų tyrimų tarnybos sudarytu Lietuvos nepotizmo žemėlapiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius