Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 11

Informacinių karų ekspertas M.Martišius: Rusija pati save apgavo

Informacinių karų tyrinėtojas daktaras Mantas Martišius savo 2010 metais išleistoje knygoje „Neakivaizdus karas“ rašo, kad kiekviename kare pirmoji auka būna tiesa. Tik ji mažai kam rūpi. Svarbiausia įtikinti aplinkinius, kad esi teisus, net jei meluoji. Todėl susikuria paradoksali situacija: žiūri karo vaizdus ir suvoki, kad matai melą ir tiesą viename. Portalo 15min videolaidoje „15/15“ Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas, informacinių karų analitikas Mantas Martišius pasakoja, kaip žmonių – paprastų ir šalių lyderių – sprendimus lemia propaganda ir kad laimi informacinius mūšius – agresorė Rusija ar jos užpulta Ukraina?
Mantas Martišius
Mantas Martišius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

– Įprasta manyti, žvelgiant į karų istoriją, kad akivaizdus karas tas, kuris vyksta tam tikroje vietoje, vyksta mūšiai – ar ore, ar ant žemės, įsitraukia žmonės, (būna) ginklai šaltieji. Informacinis karas tuo metu būna neakivaizdus. Ar galima sakyti, kad Ukrainos užpuolimo metu informacinis karas yra neakivaizdus?

Dabar jisai yra akivaizdus, bet turbūt pačioje pradžioje Rusija galvojo labai paprastą dalyką. Galbūt pradėkime ne nuo Ukrainos ir Rusijos, bet paimkime kitas valstybes – pavyzdžiui, Indija ir Kinija, kurios turi tam tikrą pasienio konfliktą Himalajų kalnuose.

Vienas iš to konflikto sprendimo būdų yra panaudoti konvencinę karinę jėgą. Ir, pavyzdžiui, jeigu kažkuri pusė, tarkime, Kinija, sugebėtų įrodyti, kad jos karinis pranašumas yra gerokai didesnis, kad kariauti prieš ją nėra prasmės, Indija tiesiog patirs didelius praradimus ir vis tiek jiems teks atsitraukti, tokiu būdu, jei Indijos politikai patiki tuo, karo neįvyksta. O karas yra labai brangus dalykas. Ir automatiškai jie patys atsitraukia.

Šiuo atveju grįžkime prie Ukrainos ir Rusijos. Jos pastarųjų metų karinių konfliktų sėkmė buvo teigiama. Ir beveik iš visur ji išeidavo laimėtoja. Ji galvojo, kad vasario 24 dieną pradės karinį konfliktą ir greitu būdu viskas čia baigsis, nes ukrainiečiai neturės valios priešintis, nes Rusija didelė, Ukraina maža, o vakariečiai tą tiesiog praris, susitaikys su esama padėtimi – Ukrainos nėra, na, ką daryti.

Ir dėl to jie buvo patys įkaitai savo tam tikro tikėjimo informacija, kad jie tokie galingi, geri ir užtenka jiems tiktai įvest kariuomenę ir viskas griūna.

Jeigu informacija ir realybė truputėlį yra per toli, atsitinka tai, kas atsitinka.

– Tai, galima sakyti, kad Rusija pati save apgavo?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius