Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 06

Ingrida Šimonytė prašo laikytis rimties ir neduoti preteksto Kremliaus propagandai

Ukrainoje jau antrą savaitę vykstant karui premjerė Ingrida Šimonytė ragina mūsų šalies gyventojus laikytis rimties ir nesuteikti preteksto Kremliui to išnaudoti savo propagandai. Dėl to ji įspėjo sekmadienį, išvakarėse Maskvai pareikalavus, kad Baltijos valstybės imtųsi priemonių Rusijos ambasadoms apsaugoti.
4 dienų protesto akcija prie Rusijos ambasados
4 dienų protesto akcija prie Rusijos ambasados / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Prašo laikytis įstatymų

„Labai svarbu šalies viduje laikytis rimties ir visais būdais vengti kokių nors provokacijų ar kokių nors nesusipratimų, kurie galėtų būti išnaudoti Kremliaus propagandai, – spaudos konferencijoje sekmadienį teigė ministrė pirmininkė. – Vakar taip ir buvo padaryta.

Buvo tam tikrų pareiškimų iš Užsienio reikalų ministerijos atstovės. Komentuoti jų, matyt, nėra didelės vertės.“

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Ingrida Šimonytė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Ingrida Šimonytė

Dėl to I.Šimonytė jau buvo perspėjusi anksčiau.

„Norėčiau atkreipti dėmesį dar kartą visų mūsų piliečių, bendrapiliečių, visų žmonių, kurie yra neabejingi tam, kas vyksta Ukrainoje, neabejingi ir pagalbai, ir paramai įvairiomis formomis. Kad visas pastangas reikia dėti, jog niekas, ką mes darome, nebūtų lengvas grobis Kremliaus propagandininkams.“

Vyriausybės vadovės žodžiais, neabejotinai padidėjusi provokacijų, galbūt ir tyčinių veiksmų, bandant žmones į kažką įtraukti, rizika.

„Būkite labai atsargūs, visi kurie žinote, dėl ko esate, dėl ko kažką darote, tiesiog elkitės pagal įstatymus ir nesudarykite vados taip papildomai kažkaip išnaudoti Kremliaus propagandai“, – pabrėžė I.Šimonytė.

„Ambasadų apsauga užtikrinama“

Šeštadienį Maskva pareikalavo, kad Baltijos valstybės imtųsi priemonių Rusijos ambasadoms apsaugoti.

„Perspėjame Vilnių, Rygą ir Taliną, kad jie yra atsakingi už savo paleistos antirusiškos psichozės padarinius“, – naujienų agentūra „Reuters“ citavo Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešimą.

Užsienio reikalų ministerija jokių detalių apie rusų diplomato užpuolimą nepateikė.

Kaip jau buvo skelbta, vasario pabaigoje Vilniaus policija pranešė, kad vieno daugiabučio kieme Latvių gatvėje, kurioje įsikūrusi Rusijos ambasada, buvo sumuštas šios šalies diplomatinės tarnybos trečiasis sekretorius. Įtariamasis, gimęs 1964 m., buvo sulaikytas.

Dar vienas incidentas pastaruoju metu įvyko Baltarusijos ambasados teritorijoje. Į ją pateko pašaliniai asmenys, nukabino valstybinę ir pakabino nepriklausomos Baltarusijos bei Ukrainos vėliavas. Taip pat buvo apdeginta ambasados siena.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis BNS patvirtino, jog tai – visi pastaruoju metu įvykę incidentai, susiję su ambasadomis, kitų per tą laiką nefiksuota.

Anot jo, Rusijos ir Baltarusijos ambasadų apsauga užtikrinama: „Ambasadų apsauga visą laiką buvo užtikrinama, tai – mūsų vidiniai dalykai, kaip apsauga vykdoma, bet ji tikrai užtikrinama. Yra imtasi priemonių, kad saugumas būtų užtikrintas, kiek reikia, tiek pajėgumų yra.“

Policijos sustiprinti Rusijos ir Baltarusijos ambasadų apsaugą šią savaitę paprašė ir I.Šimonytė.

Ministrė pirmininkė kartu paragino žmones per protesto akcijas vengti provokacijų, kad jos nebūtų panaudotos priešiškai propagandai: „Manau, kad savo nuomonę Lietuvos žmonės ne tik gali, bet ir turi pareikšti.“

Lietuvos prokuratūra ir policija, visapusiškai palaikydamos Ukrainą, taip pat paprašė gyventojų būti oriais ir atsakingais, vengti bet kokių provokacijų, nesibrauti į Rusijos ir Baltarusijos ambasadas ar konsulines įstaigas, neniekinti šių valstybių simbolių, nekurstyti neapykantos prieš kitos tautos, etnines ar kitokią žmonių grupę, vengti smurto prieš šių šalių diplomatus ir piliečius.

Primenama, kad tokie veiksmai yra nusikalstami, už juos numatyta baudžiamoji atsakomybė.

VIDEO: Ingridos Šimonytės ir Gabrieliaus Landsbergio spaudos konferencija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius