-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 11 /11:49

S.Skvernelis registruoja šūkį „Tėvynės labui“: nenori, kad žodžius naudotų kiti politikai

Paskelbus, kad premjero Saulius Skvernelio vardu pateikta paraiška registruoti prekės ženklą „Tėvynės labui“, žurnalistas Edmundas Jakilaitis trečiadienį feisbuke išplatino viešą laišką premjerui: skelbiamas protestas dėl žodžių junginio pasisavinimo. Vėliau pats S.Skvernelis atsakė, kad šūkį „Tėvynės labui“ registruoja tik tam, kad juo politinėje veikloje negalėtų naudotis kiti asmenys.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienį E.Jakilaitis išplatintame viešame laiške nurodė, kad žodžių junginys „Tėvynės labui“ yra nurodytas LR kariuomenės rikiuotės ir karinių ceremonijų statute ir yra ištariami tik ypatingomis visiems kariškiams bei statutiniams pareigūnams progomis, t.y. duodant priesaiką, gaunant valstybinius apdovanojimus, reiškiant padėką.

„Tokiomis progomis neturėtų skambėti kokio nors politiko ar politinio darinio pavadinimas. Tai daugiau nei du žodžiai, tai žodžiai, kuriuos pilietis taria su didžiausia pagarba savo Tėvynei. Tai žodžiai, kurie neturėtų būti savanaudiškai bandomi susieti su kokiu nors asmeniu ar politine organizacija. Toks žodžių junginys nėra ir negali būti kieno nors asmeninė nuosavybė. Tai visų Lietuvos piliečių, o ne vieno asmens turtas“, – rašoma viešame laiške.

Feisbuke S.Skvernelis atsakė, kad sprendimas užregistruoti „Tėvynės labui“ padarytas tik tam, kad šie žodžiai nebūtų naudojami jokių politinių judėjimų pavadinimuose.

„Prekės ženklas yra pateiktas registruoti pagal Nicos klasifikacijos 45 klasę ir jos poklasį – politinių susirinkimų rengimas. Taigi, jei prekės ženklas būtų registruotas, kiti asmenys negalėtų steigti politinės partijos ar politinio judėjimo tokiu pavadinimu. Šūkio „Tėvynės labui“ apsauga nebūtų taikoma niekam kitam – tik politinei veiklai“, – nurodė premjeras.

Pasak S.Skvernelio, šis pavadinimas jau buvo rezervuotas pusę metų ir niekas teisinių pretenzijų nereiškė.

„Toks precedentas rodo, kad jį rezervuoti galėjo ir gali bet kuris LR pilietis. Tai buvo mano rinkimų kampanijos šūkis ir simbolis. Aiškiai pasakiau ir galiu pakartoti – šis šūkis nebus naudojamas jokio naujo politinio judėjimo pavadinime. Jis registruojamas tik tam, kad juo politinėje veikloje negalėtų naudotis kiti asmenys. Ypač dabar, kai artėja rinkimai“, – atsakė premjeras.

Jis pridūrė, kad jam šis šūkis nėra tik skambi frazė.

Jis registruojamas tik tam, kad juo politinėje veikloje negalėtų naudotis kiti asmenys. Ypač dabar, kai artėja rinkimai, – teigė S.Skvernelis.

„Esu davęs priesaiką Tėvynei. Daug metų tarnavau Lietuvai dirbdamas policijoje. Puikiai žinau, ką reiškia šie žodžiai, ką reiškia ši priesaika“, – rašė S.Skvernelis.

Žemiau pateikiame visą E.Jakilaičio išplatintą laišką:

„Viešas laiškas LR piliečiui S. Skverneliui 2019-12-11

Protestuojame prieš Sauliaus Skvernelio prašymą registruoti prekių ženklą „Tėvynės labui“ kaip savo asmeninę nuosavybę.

Lietuvos valstybinio patentų biuro administruojamoje Lietuvos prekių ženklų duomenų bazėje yra paskelbta (paraiškos numeris 2019 2086), kad nuo 2019-12-02 yra pateikta paraiška prekių ženklo „Tėvynės labui“ registracijai. Ženklas skirtas politinių susirinkimų rengimui. Šio prekių ženklo savininku nurodytas Saulius Skvernelis.

Norime atkreipti dėmesį į tai, kad S.Skvernelio prašomas registruoti prekių ženklas – žodžių junginys „Tėvynės labui“ yra nurodytas LR kariuomenės rikiuotės ir karinių ceremonijų statute, patvirtintame Lietuvos krašto apsaugos ministro 2000-07-08 įsakymu Nr. 892., bei Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministro 2006 m. rugsėjo 7 d. įsakyme Nr. 1V-355 dėl vidaus reikalų statutinių įstaigų rikiuotės ir ceremonijų statuto patvirtinimo.

Žodžiai „Tėvynės labui“ yra ištariami tik ypatingomis visiems kariškiams bei statutiniams pareigūnams progomis, t.y. duodant priesaiką, gaunant valstybinius apdovanojimus, reiškiant padėką. Tai žodžiai, kuriuos ištaria valstybės apdovanojimus gaunantys realiuose karo veiksmuose pasižymėję kariai, nusikaltėlių gaujas sutriuškinę ar ypatingus nusikaltimus atskleidę pareigūnai ir kitaip priesaiką Tėvynei garbingai vykdę asmenys. Tokiomis progomis neturėtų skambėti kokio nors politiko ar politinio darinio pavadinimas. Tai daugiau nei du žodžiai, tai žodžiai, kuriuos pilietis taria su didžiausia pagarba savo Tėvynei. Tai žodžiai, kurie neturėtų būti savanaudiškai bandomi susieti su kokiu nors asmeniu ar politine organizacija. Toks žodžių junginys nėra ir negali būti kieno nors asmeninė nuosavybė. Tai visų Lietuvos piliečių, o ne vieno asmens turtas.

Atkreipiame S.Skvernelio dėmesį ne tik į moralinę šio žodžių junginio reikšme visiems kariškiams, statutiniams pareigūnams ir jų teisę išlaikyti šio žodžių junginio reikšmę įprasminat kariškių ir statutinių pareigūnų gyvenimo ypatingus įvykius ir ceremonijas, bet ir į tai, kad tokio žodžių junginio registravimas prekių ženklu prieštarauja Lietuvos Respublikos prekių ženklų įstatymui, kurio 7 straipsnio 1 dalies 11 punkte yra nustatytas draudimas registruoti ženklą arba tokia įregistruoto ženklo registracija pripažįstama negaliojančia, jeigu jis yra sudarytas iš didelę simbolinę vertę turinčio žymens.

Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatyme yra įtvirtinti politiko elgesio etikos kodekso principai. Vadovaujantis šiuo įstatymu Valstybės politikas viešajame gyvenime privalo vadovautis šiais elgesio principais: pagarba žmogui ir valstybei, teisingumas, sąžiningumas, skaidrumas ir viešumas, padorumas, pavyzdingumas, nesavanaudiškumas, nešališkumas, atsakomybė.

Tai daugiau nei du žodžiai, tai žodžiai, kuriuos pilietis taria su didžiausia pagarba savo Tėvynei. Tai žodžiai, kurie neturėtų būti savanaudiškai bandomi susieti su kokiu nors asmeniu ar politine organizacija.

S. Skvernelio bandymas pasisavinti Lietuvos valstybei ir jos piliečiams didelę simbolinę vertę turintį žodžių junginį „Tėvynės labui“ pažeidžia valstybės politiko elgesio principus, įpareigojančius politiką gerbti žmogų ir valstybę, t.y. vadovautis LR Konstitucija, elgtis padoriai, t.y. vengti nesąžiningų pranašumo siekimo būdų, būti pavyzdingam, t.y. deramai elgtis visuomenėje, laikytis visuotinai pripažįstamų dorovės, moralės ir etikos normų, būti nesavanaudiškam, t.y. tarnauti valstybei ir visuomenės, o ne savo asmeniniams interesams.

Raginam LR ministrą pirmininką Saulių Skvernelį gerbti Lietuvos Konstituciją, įstatymus, Lietuvos kariuomenę, vidaus reikalų statutines organizacijas bei jose tarnaujančius asmenis ir nedelsiant atsiimti savo asmeninę paraišką registruoti prekių ženklą „Tėvynės labui“ kaip savo asmeninę nuosavybę ir taip išvengti nepagrįsto ir neteisėto svarbių Lietuvos valstybei simbolių naudojimo savo asmeniniams politiniams tikslams.

Jei per vieną savaitę S.Skvernelis neatsiims savo paraiškos registruoti prekių ženklą „Tėvynės labui“, šio protesto dalyviai bus priversti imtis teisinių priemonių kreipiantis į LR Generalinę prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo, į LR patentų biurą dėl registracijos panaikinimo bei į LR Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl valstybės politiko elgesio principų pažeidimo.

Viešo protesto iniciatorių vardu –
Edmundas Jakilaitis

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Edmundas Jakilaitis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Edmundas Jakilaitis

Iniciatoriai:

Justinas Žalys, Tomas Balžekas, Paulius Budrikis, Darius Budzinauskas, Ugnius Jankauskas, Arūnas Kemežys, Antanas Šaduika, Paulius Tamolė, Benediktas Vanagas.

Kviečiame prie mūsų jungtis visus visuomeniškus piliečius, esamus ir buvusius karius, šaulius bei pareigūnus, visuomenines organizacijas.

Tėvynės labui!“

Antradienį naujienų portalas tv3.lt pranešė, kad gruodžio 2 dieną Lietuvos prekių ženklų duomenų bazėje gauta paraiška registruoti prekės ženklą „Tėvynės labui“. Paraiška pateikta paties ministro pirmininko vardu, joje nurodytas ir jo gyvenamosios vietos adresas.

Pasak portalo, pačią paraišką pateikė advokatas Dominykas Vanhara. Prekės ar paslaugos, kurios priskiriamos registruotam ženklui, registro pažymoje įvardijamos kaip „politinių susirinkimų rengimas“.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas patvirtino faktą, kad toks prekės ženklas buvo registruotas ministro pirmininko vardu.

„S.Skvernelis rezervavo šį pavadinimą, nes jis buvo naudojamas rinkiminės kampanijos metu. Šis šūkis tiesiogiai siejasi su S.Skverneliu, todėl norima jį apsaugoti. Tai nereiškia, kad S.Skvernelis kuria partiją ar politinį judėjimą“, – portalui sakė S.Malinauskas.

„Tėvynės labui“ buvo ir S.Skvernelio prezidento rinkimų kampanijos šūkis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius