-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 28

Inovacijų ir mokslo eurokomisarė ragina palaikyti tyrimams numatytas lėšas ES biudžete

Inovacijų, mokslo, kultūros ir švietimo eurokomisarė Mariya Gabriel sako, kad tyrimai ir inovacijos turėtų padėti Europai atsitiesti po koronaviruso sukeltos krizės ir ragina šalis palaikyti tam numatytas lėšas derybose dėl Bendrijos biudžeto.
Mariya Gabriel
Mariya Gabriel / „Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį dalyvaudama prezidento Gitano Nausėdos inicijuotoje mokslui ir inovacijoms skirtoje nuotolinėje konferencijoje, ji teigė, kad šios sritys gali ne tik padėti diagnozuoti, gydyti, bet ir išvengti ligų, bei spręsti „didesnius šios krizės keliamus iššūkius“.

„Išeinant iš šios krizės, investicijos į mokslą ir inovacijas padės bendruomenei ir mūsų ekonomikoms atsitiesti ir užsitikrinti geresnį pasirengimą būsimiems protrūkiams“, – sakė eurokomisarė.

„Siekiant iškilti stipresniems po šios pandemijos, mūsų atsigavimas turi būti paremtas inovacijomis, tvarus ir įtraukiantis. Ir „Europos Horizontai“ parems šį inovacijomis paremtą scenarijų“, – pabrėžė ji.

ES programa „Europos Horizontas“ skirta finansuoti moksliniams tyrimams ir inovacijoms.

Anot komisarės, norint įgyvendinti šias ambicijas, būtinas stiprus septynerių metų programos biudžetas.

„Būtent todėl aš kviečiu šalis nares padėti apginti europinius tyrimus ir inovacijas biudžeto derybose ir pasiekti susitarimo laiku, visų mūsų piliečių naudai“, – pridūrė ji.

Eurokomisarė tvirtino, kad ateinančioje ES finansinėje perspektyvoje tyrimams ir inovacijoms numatytos lėšos auga 13,5 mlrd. eurų.

„Tai gerai. Bet dabar mums reikia užbaigti derybas tarp šalių narių, tuo pat metu turime parodyti, kad per krizę mūsų tyrėjų ir inovatorių dėka galime pateikti skubius sprendimus“, – pabrėžė M.Gabriel.

Anot jos, koronaviruso krizė parodė, kokį svarbų vaidmenį atlieka tyrimai ir inovacijos, įskaitant fundamentalius tyrimus, diagnostiką, gydymą ir vakcinos kūrimą, taip pat parama startuoliams ir kitiems inovatyviems sprendimams kovoje su koronavirusu.

M.Gabriel pabrėžė, kad Briuselio iniciatyva jau pavyko pritraukti 9,5 mrld. eurų vakcinos ir vaistų kūrimui iš įvairių donorų pasaulyje, įskaitant 1,4 mlrd. eurų pačios Europos Komisijos lėšų, 1 mlrd. iš jų – iš mokslinių tyrimų iniciatyvos „Horizon Europe 2020“.

Ji taip pat pažymėjo, kad balandį už tyrimus atsakingi ES šalių ministrai patvirtino veiksmų planą, numatantį prioritetus tyrimams ir inovacijoms, ir jis jau „duoda rezultatų“, t.y. balandžio pabaigoje surengtame hakatone (kūrėjų dirbtuvėse) pritraukta per 20 tūkst. specialistų, pristačiusių 2 tūkst. įvairių problemų sprendimų, o Lietuvių įkurtas finansinių technologijų startuolio „Bankera“ sprendimas smulkaus ir vidutinio verslo finansavimui tapo hakatono nugalėtoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius