Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 04

Vilniuje – protesto eitynės prieš žmonių su negalia atskirtį: „Diskriminacija – įvairiose srityse“

Šeštadienį Vilniaus centre apie šimtas žmonių susirinko į tarptautines protesto eitynes „Laimė galėti“ prieš žmonių su negalia atskirtį.
Neįgaliųjų eitynės „Laimė GALĖTI!“
Neįgaliųjų eitynės „Laimė GALĖTI!“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rinktis Vinco Kudirkos aikštėje, prie Vyriausybės eitynių dalyviai pradėjo apie 10 val. ryto. Maždaug vidurdienį susirinkusieji, tarp kurių buvo gausu tiek žmonių su negalia, tiek sveikųjų, pajudėjo link Seimo. Parlamentą eisena pasiekė prieš 13 val.

Eisenos dalyviai laikė plakatus, kurie skelbė: „Institucijos – ne sprendimas“, „Savarankiškumas yra jėga“, „Lygybės su visais“, „Miestas visiems“, „Prieš atskirtį, už įtrauktį“ ir pan.

Eisenos priekyje buvo nešamas didelis transparantas „Laimė GALĖTI!“. Skambėjo skanduotės „Savarankiškumo“, „Miestas visiems“ ir kitos.

Paramą žmonių su negalia kovai už savo teises prisijungdami prie eisenos išreiškė ir kai kurie politikai. Eisenoje išvysti buvo galima du kandidatus į prezidentus – Vytenį Povilą Andriukaitį bei Mindaugą Puidoką.

Taip pat eisenoje dalyvavo ir Seimo nariai Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Justas Džiugelis bei Aušrinė Armonaitė. Visi politikai lįsti į eisenos priekį vengė, laikėsi rikiuotės gale.

Eitynių dalyviams talkino keliolika savanorių. Dalyviai atvyko ne tik iš Vilniaus bet ir iš Kauno, Šiaulių, kitų miestų.

Organizatoriai: žmogaus teisės neįgaliesiems nėra užtikrinamos

Eitynes organizavo prieš metus įkurta organizacija „Savarankiškas gyvenimas“. Šios organizacijos valdybos pirmininkė Kristina Dūdonytė 15min sakė, kad eitynių tikslas yra kartu su kitų Europos Sąjungos šalių žmonių su negalia bendruomenėmis paminėti savarankiško gyvenimo dieną ir atkreipti dėmesį į Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencijos nuostatas, kurios vis dar nėra įgyvendinamos Lietuvoje.

„Vyrauja diskriminacija įvairiose srityse. Mokykloje, aplinkos nepritaikyme, darbo rinkoje ir taip toliau. Mes norime eitynėmis parodyti, kad mes esame, mes turime savo teises ir norime, kad tie 2010 m. priimti įsipareigojimai būtų greičiau įgyvendinami“, – sakė K.Dūdonytė.

Jos teigimu, Lietuvoje labai mažai mokyklų yra pritaikyta judėjimo sutrikimų turintiems vaikams, o intelekto sutrikimus, tokius kaip autizmą, turintiems asmenims yra sunku integruotis į visuomenę. Be to, pasak K.Dūdonytės, darbo rinka Lietuvoje yra sunkiai prieinama žmonėms su negalia.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Neįgaliųjų eitynės „Laimė GALĖTI!“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Neįgaliųjų eitynės „Laimė GALĖTI!“

Pasak K.Dūdonytės, pokyčiai vyksta tik ten, kur yra aktyvių ir už savo teises kovojančių žmonių su negalia, o ten, kur aktyvumo nėra, tęsiasi stagnacija.

Asociacija „Savarankiškas gyvenimas“, K.Dūdonytės teigimu, stengiasi užtikrinti savarankiško gyvenimo galimybes žmonėms su negalia.

„Tai reiškia, kad tu turi teisę pasirinkti, kur, kaip ir su kuo gyventi. Asociacijos veikla apima viską – įtraukos ugdymą, atvirą darbo rinką, prieinamą aplinką, prieinamas gydymo įstaigas, prieinamas mokyklas ir visa kita“, – sakė K.Dūdonytė.

Be to, pasak jos, Lietuvoje dar nėra tinkamai reglamentuojama asmeniniai asistentai kaip socialinės pagalbos forma, žmonėms su negalia užtikrinanti orų gyvenimą, ir ties tuo asociacija dabar daug dirba.

Ji kvietė nepamiršti, kad prieinamumas pasitarnauja ne tik neįgaliesiems, bet ir senyvo amžiaus žmonėms, mamos su kūdikiais vežimėliuose ir t. t.

Nori patys kontroliuoti gyvenimą

Prieš eitynes organizatorių išplatintame pranešime teigta, kad šių protesto eitynių priežastis – Lietuvos nesugebėjimas įgyvendinti JT neįgaliųjų teisių konvencijos nuostatų.

Tokia protesto eitynių data pasirinkta, nes gegužės 5 d. Europos žmonių su negalia bendruomenės jau šeštąjį kartą mini Savarankiško gyvenimo dieną.

Savarankiškas gyvenimas – teisė patiems kontroliuoti savo gyvenimą, nesvarbu, kokia negalia (institucijose, net ir mažose, tai kontroliuoja kiti), asmeninė pagalba, viešųjų paslaugų prieinamumas ir įtrauktis – transportas, būstas, pagalba bendrajame švietime, atviroje (ne specialioje ar socialinėje) darbo rinkoje, teigiama išplatintame pranešime spaudai.

Šios dienos minėjimą inicijavo Europos savarankiško gyvenimo tinklas, kuris jungia organizacijas visoje Europoje. Nuo 2014 metų kiekvieną gegužės 5-ąją žmonės su negalia ir jų artimieji kviečiami atkreipti dėmesį į kliūtis, kurios jiems trukdo gyventi savarankiškai.

Šios kliūtys atsiranda dėl paslaugų trūkumo, nepritaikytos aplinkos, neprieinamos informacijos, komunikacijos ar tiesiog ydingų nuostatų. Taip yra nuolat patiriama diskriminacija beveik visose gyvenimo srityse.

Pasak organizatorių pranešimo spaudai, asociacija „Savarankiškas gyvenimas“ bendradarbiauja su Lietuvos vežėjų asociacija, todėl į eitynes jų dalyvius vežė kiekvienam prieinami autobusai. Bendradarbiauta ir su Socialiniu taksi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius