Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 03

Integruota jūros stebėjimo sistema padės greičiau nustatyti sienos pažeidimus bei kontrabandos atvejus

Nuo kitų metų vasaros Krašto apsaugos, Vidaus reikalų ir Susisiekimo ministerijos turės galimybę matyti bendrą integruotą Baltijos jūros ir Kuršių marių vaizdą, leisiantį greitai ir efektyviai keistis informacija apie galimus sienos pažeidimus, jūros užteršimo, kontrabandos, neteisėtos žvejybos atvejus, vykdant paieškos ir gelbėjimo darbus.
Rasa JuknevRasa Juknevičienė, Raimundas Palaitis ir Eligijus Masiulis
Rasa JuknevRasa Juknevičienė, Raimundas Palaitis ir Eligijus Masiulis

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis ir susisiekimo ministras Eligijus Masiulis bendru įsakymu spalio 3 d. patvirtino turimų jūros stebėjimo sistemų sujungimo į bendrą sistemą planą.

Šiuo metu Baltijos jūros ir Kuršių marių ruožus skirtingais tikslais stebi kelios valstybinės institucijos ir įstaigos. Integravus institucijų turimas stebėjimo priemones (radarus, vaizdo kameras, termovizorius, kt.) bus sukurta bendra jūros stebėjimo sistema.

„Skirtingų institucijų naudojamų jūros stebėjimo priemonių sujungimas į bendrą sistemą leis turėti vieną išsamų atpažintą jūros paveikslą, kuriuo naudosis visos suinteresuotos institucijos.“

„Integruota sistema užtikrins galimybę greitai ir efektyviai keistis informacija apie galimus sienos pažeidimus, jūros užteršimo, neteisėtos žvejybos, kontrabandos atvejais, vykdant gelbėjimo darbus“, – pabrėžė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Pasak Krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės, „ne mažiau svarbu yra ir tai, kad integruota sistema leis išvengti kai kurių funkcijų dubliavimo ir taupyti valstybės biudžeto lėšas – skirtingų institucijų resursų bendras panaudojimas leis tuos pačius išteklius panaudoti kur kas efektyviau nei juos kiekvienai institucijai naudojant atskirai“.

Sistema bus kuriama Karinių jūrų pajėgų jūrų stebėjimo informacinės sistemos pagrindu.

Pirmąjį projekto įgyvendinimo etapą, kurio metu Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto ir Lietuvos saugios laivybos administracijos jūros stebėjimo priemonės bus prijungtos prie Karinių jūrų pajėgų jūrų stebėjimo informacinės sistemos, planuojama užbaigti kitų metų vasarą.

Kuriant nacionalinę integruotą jūros stebėjimo sistemą bus nustatyta bendra objektų atpažinimo tvarka, kuri leis išvengti atpažinimo funkcijos dubliavimo.

Sprendimą dėl bendros sistemos sukūrimo priėmė Vyriausybė 2011 m. birželio 1 d. nutarimu. Planus į bendrą sistemą sujungti skirtingų valstybės institucijų ir įstaigų turimas Baltijos jūros ir Kuršių marių stebėjimo priemones inicijavo Krašto apsaugos ministerija.

Karinių jūrų pajėgų Jūros ir pakrančių stebėjimo sistema buvo įdiegta dar 1995 m. padedant Švedijai. 2010–2011 metais buvo atlikti sistemos modernizavimo darbai, įdiegta nauja programinė įranga. Modernizuota sistema automatiškai apdoroja jūros ir pakrančių stebėjimo duomenis, gaunamus iš jūros stebėjimo postų, ir sukuria jų skaitmeninį vaizdą. Karinėms jūrų pajėgoms yra priskirta jūros ir pakrančių stebėjimo, kontrolės, paieškos ir gelbėjimo funkcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius