Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 03

Integruotos ES investicijos Lietuvos regionams: Alytaus kraštas

Varėna ir Alytus, Druskininkai bei Lazdijai – tai Alytaus krašto miestai, į kuriuos per ateinančius šešerius metus ateis tikslinės Europos Sąjungos (ES) ir Lietuvos valstybės investicijos. Kaip planuoja plėtotis ir skatinti verslą šie Vidaus reikalų ministerijos išskirti miestai?
Alytus, Alytaus miesto ženklas, Ikrauk.lt skaitytojos Robertos Jakubauskaitės nuotr.
Alytus, Alytaus miesto ženklas, Ikrauk.lt skaitytojos Robertos Jakubauskaitės nuotr.

Varėna

Auganti ekonomika, smulkaus ir vidutinio verslo plėtra ir patrauklesnė gyvenamoji aplinka, – tokių  tikslų sieks varėniškiai panaudodami Vidaus reikalų ministerijos (VRM) koordinuojamas ir administruojamas 2014-2020 m. investicijas. Tam numatoma ne tik įrengti pramonės zoną, bet ir atnaujinti, sutvarkyti bei visuomenės poreikiams pritaikyti Dainų slėnį, Legendų parką, Karloniškės ežerą ir jo prieigas. Mat siekiant didinti šiuo metu nepakankamą gyventojų verslumą ir gerinti investicinį tikslinių teritorijų patrauklumą, panaudoti viešųjų erdvių ir nepakankamai naudojamų teritorijų potencialą yra būtina. Investicinį ir gyvenamosios aplinkos patrauklumą taip pat ketinama didinti įrengiant mieste aktyvaus poilsio zonas, o daugiabučių namų kiemuose – vaikų žaidimų aikšteles. Gyvenimo sąlygas mieste turėtų pagerinti planuojamas J. Basanavičiaus bei Vasario 16-osios pėsčiųjų gatvės ir gretutinių teritorijų rekonstravimas, automobilių stovėjimo aikštelių prie ligoninės ir poliklinikos pastatų išplėtimas, daugiabučių renovacija,  gyvenamųjų namų kvartalų apšvietimo atnaujinimas ir viešosios paskirties pastatų energetinio efektyvumo padidinimas. Dideles investicijas taip pat ketinama nukreipti į šilumos tinklų renovaciją, miesto katilinės bei lietaus nuotekų sistemos modernizavimą.

Investicijos neaplenks ir švietimo bei kultūros įstaigų. Numatomas „Ąžuolo“ gimnazijos, vaikų lopšelio-darželio „Pasaka“,  Moksleivių kūrybos centro ir Menų mokyklos pastatų modernizavimas, muziejaus-meno centro veiklai planuojamas pritaikyti senasis gaisrinės pastatas.

Kęstučio Vanago nuotr./Varėna
Kęstučio Vanago nuotr./Varėna

 Alytus

2014-2020 m. investicijos neaplenks ir pereinamojo laikotarpio tikslinės teritorijos – 2007-2013 m. regioniniu ekonomikos augimo centru pripažinto ir ES fondų paramą gavusio Alytaus. Naujojo laikotarpio investicijos miestui numatytos įvairiems projektams užbaigti. Tęsdami viešųjų miesto erdvių tvarkymą, alytiškiai planuoja sutvarkyti teatro infrastruktūrą, rekonstruoti ir vaikų bei jaunimo reikmėms pritaikyti buvusios sinagogos ir rabino namų pastatus bei aplinkinę teritoriją, modernizuoti muziejų, įrengti miesto vartus, kompleksiškai sutvarkyti Putinų gyvenamųjų namų kvartalą ir dviračių bei pėsčiųjų takus Nemuno pakrantėse. Planuose taip pat – pramoninės miesto zonos sutvarkymas, aerodromo plėtra, kelių gatvių rekonstravimas, šviesoforų valdymo bei gatvių apšvietimo modernizavimas.  Miesto savivaldybei priklausančiuose pastatuose (mokyklos, vaikų darželiai ir pan.) ketinama diegti energinio efektyvumo priemones, modernizuoti švietimo bei sveikatos apsaugos įstaigas, rekonstruoti vandentiekio ir nuotekų tinklus. 

 Druskininkai, Lazdijai

Investicijos ateis ir į pereinamojo laikotarpio tikslines teritorijas – 2007-2013 m. probleminių teritorijų statusą turėjusių Druskininkų ir Lazdijų rajono savivaldybių centrus – Druskininkus ir Lazdijus.

Druskininkiečiai ketina išplėsti bei modernizuoti dviračių ir pėsčiųjų takus, įkurti amatų centrą, daug investuoti į kultūros centro įrangą. Siekiant padidinti miesto patrauklumą investicijoms, verslo plėtrai, naujų darbo vietų kūrimui, Lazdijuose planuojama išvalyti ir sutvarkyti Baltajo ežerą, pritaikyti visuomenės poreikiams prie ežero esančias viešąsias erdves ir Lazdijų hipodromo infrastruktūrą.  Numatomas taip pat renovuoti kultūros centrą bei rekonstravus apleistą pastatą, jame įkurti etninės veiklos centrą.

Miestuose planuojama gerinti savivaldybėms priklausančių pastatų energetines savybes, renovuoti geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tinklus, šilumos gamybos ir tiekimo sistemas, skatinti daugiabučių namų renovaciją, rekonstruoti gatves bei sankryžas, plėtoti komunalinių atliekų surinkimo ir pirminio rūšiavimo infrastruktūrą. Investicijas taip pat numatoma nukreipti į švietimo ir sveikatos apsaugos įstaigų modernizavimą, ketinama plėsti socialinių paslaugų infrastruktūrą bei socialinio būsto fondą.

Druskininkai Rasos Pakalnienės nuotr
Druskininkai Rasos Pakalnienės nuotr

Investuojama bus naujai, skatinant verslo plėtrą

Kokie Varėnos, Alytaus, Druskininkų ir Lazdijų plėtos planai sulauks ES ir Lietuvos valstybės investicijų, paaiškės, kai vidaus reikalų ministras patvirtins Alytaus regiono plėtros tarybos sudarytą regiono integruotų teritorijų vystymo programos projektą.

Patvirtinta programa 2014-2020 m. bus įgyvendinama taikant vadinamąjį integruotų teritorinių investicijų (ITI) principą,  kuomet atskirų ministerijų, vietos valdžios, bendruomenės ir verslo turimi ištekliai koncentruojami konkrečių vietovių kompleksinėms vystymosi problemoms spręsti, verslui skatinti.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas bendruomenės inicijuojamai vietos plėtrai (BIVP). Tai veiklos, skirtos mažinti socialinę atskirtį, skatinti užimtumą ir verslumą. Tokių veiklų strategijas rengs ir jų įgyvendinimui galės gauti finansavimą tie, kas gyvenamosios vietos problemas žino geriausiai: į vietos veiklos grupes susibūrę gyventojų, nevyriausybinių organizacijų, verslo ir vietos valdžios atstovai.  Numatoma, kad BIVP principais Lietuvoje įgyvendinamiems projektams bus skirta apie 50 mln. Lt Europos socialinio fondo lėšų.

Naujuoju laikotarpiu nebus pamirštos ir kaimo vietovių gyvenvietės. Tikslinių teritorijų šalies kaimo vietovėse plėtrai teks apie 165 mln. Lt VRM administruojamų investicijų. Alytaus krašto kaimų ir miestelių grupėje tikslines teritorijas išskirs Alytaus regiono plėtros taryba. Į tokių teritorijų statusą Alytaus krašte pretenduoja Miklusėnai, Viečiūnai, Senoji Varėna, Leipalingis ir Matuizos.

Parengta bendradarbiaujant su Vidaus reikalų ministerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius