Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2014 12 04

Integruotos ES investicijos Lietuvos regionams: Kauno kraštas

Garliava, Kaišiadorys, Kėdainiai, Prienai ir Raseiniai – tai vidutinio dydžio Kauno krašto miestai, į kuriuos per ateinančius šešerius metus ateis tikslinės Europos Sąjungos (ES) ir Lietuvos valstybės investicijos. Kaip planuoja plėtotis ir skatinti verslą šie Vidaus reikalų ministerijos išskirti miestai?
Nemuno sala
Nemuno sala

Garliava

Garliaviečiai jau pašventino kertinį būsimo miesto parko akmenį. Jis žymi vieną iš įėjimų į planuojamą 4,5 ha teritoriją, kurią garliaviečiai vadina Kaimynystės parku. Vidaus reikalų ministerijos (VRM) koordinuojamos ir administruojamos ES investicijos sudaro sąlygas ne tik įrengti parką ir sutvarkyti greta jo tekančio Maišiaus upelio krantus bei pakrantes, bet ir prie parko įrengti Turgaus aikštę, mieste - skverą, sutvarkyti ir išplėsti sveikatingumo zoną. Joje planuojama bendruomenės poreikiams pritaikyti šalia Garliavos Jonučių gimnazijos esančią erdvę: įrengti stadioną, sporto aikšteles, apšvietimą ir takus, pastatyti tribūnas, nutiesti dviračių-pėsčiųjų taką, įrengti stadioną ir prie A.Mitkaus pagrindinės mokyklos. Ketinama taip pat sutvarkyti Vytauto gatvę, renovuoti lietaus nuotekų sistemą. Mat siekiant didinti šiuo metu nepakankamą gyventojų verslumą ir gerinti investicinį tikslinių teritorijų patrauklumą, panaudoti viešųjų erdvių ir nepakankamai naudojamų teritorijų potencialą yra būtina.

 Kaišiadorys

Didžiausią miesto plėtrai skirtų investicijų dalį kaišiadoriečiai ketina nukreipti į Gedimino gatvės prieigų sutvarkymą. Investuoti ketinama ir į miesto centre esantį prezidento A. M. Brazausko parką. Jį, o taip pat kitas Kaišiadorių miesto viešąsias erdves ketinama pritaikyti rekreaciniams, poilsio bei sveikatinimo poreikiams. Investuoti numatoma ir į buvusio kino teatro pastatą, pritaikant jį vietos bendruomenės, verslo ir jaunimo poreikiams, ir į administracinio pastato rekonstrukciją, įrengiant jame viešąją biblioteką ir muziejų.

Pagerinę gyvenimo ir verslo mieste sąlygas, kaišiadoriečiai tikisi suteikti savo miestui naujų vystymosi ir plėtros galimybių. Siekti šio tikslo padės ir planuojamas pėsčiųjų – dviračių takų prie upės ir tvenkinio įrengimas, lopšelio – darželio „Spindulys“ modernizavimas, lietaus nuotekų surinkimo ir valymo sistemų įrengimas.

15min.lt/Eriko Ovčarenko nuotr. /Kaišiadorių Kristaus Atsimainymo Katedra
15min.lt/Eriko Ovčarenko nuotr. /Kaišiadorių Kristaus Atsimainymo Katedra

Kėdainiai

Investuoti į viešosios infrastruktūros  modernizavimą planuoja ir kėdainiečiai. Mat tokios investicijos gerina ne tik gyvenimo, bet ir verslo sąlygas, didina jo produktyvumą. Trys didžiausi Kėdainiuose planuojami įgyvendinti projektai - Didžiosios rinkos aikštės rekonstravimas, Nevėžio krantinės, dviračių takų bei pėsčiųjų tilto ir miesto parko bei su juo susijusios viešosios infrastruktūros modernizavimas. Be to ketinama sutvarkyti ligoninės teritoriją, Vytauto parką ir Dotnuvėlės upelio miesto parke užtvanką, įrengti maudyklas ir poilsio zonas Liepų alėjoje ir J.Biliūno gatvėje, modernizuoti Šviesiosios gimnazijos pastatą, esantį Didžioji g. 60, ir pritaikyti jį vietos bendruomenės poreikiams.

Investicijos į viešąją infrastruktūrą padarys Kėdainius patrauklesnius – mieste padaugės bendruomenės ir verslo poreikius tenkinančių erdvių ir objektų. Planuojama rekonstruoti kultūros centrą, dailės mokyklą, kitame pastate įrengti viešosios bibliotekos vaikų ir jaunimo skyrių,  sutvarkyti pėsčiųjų takus, tunelį ir pėsčiųjų tiltą per Smilgos upelį, keliose gatvėse rekonstruoti šaligatvius, modernizuoti dalies miesto transporto infrastruktūrą.

wikimedia.org nuotr./Kėdainiai
wikimedia.org nuotr./Kėdainiai

 Prienai

Prienų rajonas išsiskiria itin mažu verslumo lygiu. Tai lemia ir atitinkamos infrastruktūros smulkiam verslui Prienuose trūkumas. Padėtį turėtų pakeisti investicijos į nenaudojamų pastatų, patalpų bei erdvių regeneravimą ir miesto urbanistinės struktūros panaudojimą.

Bendruomenės ir verslo poreikiams Prienuose planuojama pritaikyti buvusį Revuonos viešbutį, miesto autobusų stoties ir jos apylinkės teritorijas. Planuose taip pat - Nemuno krantinės prie parko ir viešbučio sutvarkymas, upės apžvalgos aikštelės įrengimas, „Arenos“ stadiono aikštės pritaikymas bendruomenės poreikiams. Sutvarkyti ir pritaikyti poilsiui bei rekreacijai ketinama ir Revuonos parką bei jo prieigas: parko tvenkinį, buvusios dvaro sodybos ir buvusios dvarvietės, vadinamos Butlerio pilimi, teritorijas. Mieste planuojama įrengti dviračių ir pėsčiųjų takus, rekonstruoti magistralinio kelio ir kelių gatvių sankryžą.

Investicijų sulauks ir Prienų kultūra bei švietimas: ketinama rekonstruoti kultūros centrą, modernizuoti miesto muziejų ir Tradicinių amatų centro dirbtuves, sutvarkyti miesto estradą, rekonstruoti ir modernizuoti kelių mokyklų stadionus ir pastatus.

Tikimasi, kad šios investicijos ne tik padidins prieniškių verslumą, bet pagerins ir jų gyvenamąją aplinką bei sumažins emigraciją.

Nuotr. iš Wikipedia.org/Prienai
Nuotr. iš Wikipedia.org/Prienai

 Raseiniai

Labiau nei regione mažėjanti darbingo amžiaus gyventojų ir didžiausia apskrityje registruotų bedarbių dalis - tokios šiandien Raseinių realijos. Jas lemia ir nepakankamai gyvenimui bei verslui pritaikyta miesto infrastruktūra – viešąsias paslaugas teikiančių įstaigų pastatų, viešųjų erdvių ir gatvių būklė.  Todėl didžiausias investicijas Raseiniuose  planuojama nukreipti į gatvių  rekonstravimą, viešųjų erdvių modernizavimą, miesto autobusų stoties, jos prieigų bei visos keleivių vežimo infrastruktūros sutvarkymą bei įrengimą. Patrauklesnius gyventi Raseinius ketinama padaryti pastačius mieste sporto kompleksą, gyventojų sveikatinimui ir poilsiui pritaikius Prabaudos miškelį – parką, sutvarkius piliakalnį, šalia gimnazijos įrengus sporto aikštelę, sukūrus mieste pėsčiųjų ir dviračių tinklą. Geresnes sąlygas smulkiam verslui numatoma sukurti atnaujinus arba kitai veiklai pritaikius turgaus aikštę, įsteigus jaunimo centrą ir įvairioms veikloms pritaikius jo patalpas.

Neliks Raseiniuose užmiršta kultūra – planuojama visuomenės poreikiams pritaikyti kultūros centrą, modernizuoti M.Martinaičio bibliotekos patalpas. Investicijų Raseiniuose sulauks ir švietimo, sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų, šilumos tiekimo bei komunalinių atliekų šalinimo infrastruktūros.

Raseinių hipodromas
Raseinių hipodromas

Investicijos – ir į didmiestį, ir į kaimus

Kokie Garliavos, Kaišiadorių, Kėdainių, Prienų ir Raseinių plėtos planai sulauks investicijų, paaiškės, kai vidaus reikalų ministras patvirtins Kauno regiono plėtros tarybos sudarytą regiono integruotų teritorijų vystymo programos projektą. Tačiau kaimo vietovių gyvenvietės naujuoju laikotarpiu irgi nebus pamirštos. Tikslinių teritorijų šalies kaimo vietovėse plėtrai teks apie 165 mln. Lt VRM administruojamų investicijų. Kauno regiono plėtros tarybos sprendimu tikslinėmis teritorijomis šio krašto kaimų ir miestelių grupėje išskirta 10 gyvenviečių: Jieznas, Vilkija, Rukla, Ežerėlis, Ariogala, Viduklė, Pelėdnagiai, Vilainiai, Gudiena, Rumšiškės.

Pažymėtina, kad didelės naujo laikotarpio ES investicijos pasieks ir Kauno miestą.  Daugiau galimybių padidinti patrauklumą verslo plėtrai, investicijoms, naujų darbo vietų kūrimui, o taip pat modernizuoti viešąsias erdves, kurti naujus ar stiprinti esamus traukos centrus 2014 -2020 metais turi dvi Kauno miesto seniūnijos (Aleksoto ir Žaliakalnio).

Parengta bendradarbiaujant su Vidaus reikalų ministerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius