Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 10

Integruotos ES investicijos Lietuvos regionams: Marijampolės kraštas

Kalvarija, Vilkaviškis ir Marijampolė – tai šio krašto miestai, į kuriuos per ateinančius šešerius metus ateis tikslinės Europos Sąjungos (ES) ir Lietuvos valstybės investicijos. Kaip planuoja plėtosis ir skatinti verslą šie Vidaus reikalų ministerijos išskirti miestai?
Marijampolė
Marijampolė / Eglės Digrytės nuotr.

Kalvarija

Žemu verslumo lygiu apskrityje išsiskirianti, tačiau gerą pagrindą plėtoti keleivių ir krovinių tranzitą aptarnaujančius verslus turinti savivaldybė dideles Vidaus reikalų ministerijos (VRM) koordinuojamas ir administruojamas ES investicijas planuoja nukreipti į kompleksinį miesto centrinės dalies (parkas, stotis, aikštė, turgus)  sutvarkymą, į infrastruktūros Suvalkų g. sukūrimą ir jos pritaikymą verslo investicijoms. Mat siekiant didinti šiuo metu nepakankamą gyventojų verslumą ir gerinti investicinį tikslinių teritorijų patrauklumą, panaudoti viešųjų erdvių ir nepakankamai naudojamų teritorijų potencialą yra būtina.

Mieste ketinama atlikti Šešupės krantų priešerozinius tvirtinimo darbus, sukurti viešąją infrastruktūrą Suvalkų g. gyvenamųjų namų kvartale, įrengti šaligatvį Vytauto g. atkarpoje. Planuojama taip pat modernizuoti Kultūros namus, sutvarkyti sinagogų kompleksą, įrengti salę iškilmingoms ceremonijoms, bendruomenės poreikiams pritaikyti viešosios bibliotekos patalpas, sutvarkyti ir visuomenės reikmėms pritaikyti arklių pašto kompleksą.  Numatomos investicijos į kompleksinį Kalvarijos gimnazijos sutvarkymą, į popamokinio ugdymo centro gimnazijos rūsiuose įrengimą, į lopšelio – darželio „Žilvytis“ aplinkos sutvarkymą. Susisiekimą mieste planuojama pagerinti rekonstravus Laisvės gatvę, nutiesus per Šešupę dar vieną pėsčiųjų tiltą, įrengus dviračių takus tarp Kęstučio ir J. Basanavičiaus g.,  į Jungėnus bei Oriją. Ketinama taip pat plėtoti ekologišką viešąjį transportą.

Numatoma padidinti kelių viešosios paskirties pastatų energetinį efektyvumą, plėtoti socialinį būstą, modernizuoti sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigas. Planuojamos investicijos ir į miesto vandenvietės rekonstrukciją, lietaus nuotekų tinklo įrengimą Laisvės g. ir Vasario 16-osios g. atkarpoje, hidrotechninio statinio Vytauto g. rekonstrukciją.

Vilkaviškis

Į miesto viešųjų erdvių sutvarkymą daug investuoti planuoja ir vilkaviškiečiai. Tikimasi, kad tokios investicijos sudarys geresnes sąlygas plėtoti turizmą, poilsį ir žemės ūkį aptarnaujančius verslus. Vilkaviškyje ketinama sutvarkyti centrinę Basanavičiaus aikštę ir jos prieigas, teritoriją tarp Vaikų ir jaunimo centro, autobusų stoties ir kultūros centro, prie Šeimenos upės sukurti rekreacinę teritoriją, modernizuoti, sutvarkyti ir išplėsti didelę Miesto sodo dalį. Investicijas nukreipti planuojama ir į kultūros bei vaikų ir jaunimo centrų modernizavimą, viešosios bibliotekos pastato remontą, administracinio pastato (Basanavičiaus g. 3) pritaikymą kultūros ir meno centro veiklai.

Jaunųjų vilkaviškiečių ugdymo kokybę tikimasi pagerinti sutvarkius abiejų pradinių mokyklų pastatus, renovavus S.Neries pagrindinės mokyklos ir Aušros gimnazijos pastatus, atlikus sporto mokyklos sporto salės rekonstrukciją. Investuoti planuojama  į kelių gatvių atkarpų sutvarkymą, į pėsčiųjų tako nuo J. Basanavičiaus aikštės iki Sporto salės įrengimą. Renovavus kelis viešuosius pastatus (savivaldybės administracijos, pašto, autobusų stoties, parapijos) numatoma energijos ekonomija, o atnaujinus bei modernizavus sveikatos priežiūros įstaigas – geresnis paslaugų prieinamumas ir kokybė. Nemažai investuoti ketinama ir į socialinio būsto (miesto bendrabučio) renovavimą.

Marijampolė

2014-2020 m. investicijos neaplenks ir pereinamojo laikotarpio tikslinės teritorijos – 2007-2013 m. laikotarpiu regioniniu ekonomikos centru pripažintos Marijampolės. Čia planuoja sutvarkyti kelių gyvenamųjų kvartalų aplinką, kairiojo Šešupės kranto bei dar kelias viešąsias erdves, pertvarkyti neišnaudotas buvusio cukraus fabriko valymo įrenginių bei Gėlyno g. teritorijas. Ankstesnio laikotarpio projektų įgyvendinimo patirtis marijampoliečius įtikino, kad siekiant didinti gyventojų verslumą ir gerinti investicinį teritorijų patrauklumą, panaudoti viešųjų erdvių ir nepakankamai naudojamų teritorijų potencialą yra būtina.

Ketinama plėtoti kempingo infrastruktūrą, sutvarkyti kitas poilsiavietes. Investuoti planuojama į Laisvosios ekonominės zonos infrastruktūros plėtrą bei rinkodarą, į investicijas skatinančios sistemos bei investavimo galimybių duomenų informacinės bazės sukūrimą, į verslo misijų organizavimą.

Investicijų sulauks ir Marijampolės kultūra bei švietimas: planuojama modernizuoti dramos teatrą, rekonstruoti viešąją biblioteką, plėtoti kino teatro paslaugas. Ketinama sutvarkyti kelių švietimo įstaigų vidaus patalpas, modernizuoti ugdymą ir padidinti bemaž visų pastatų, kuriuose įsikūrusios miesto švietimo įstaigos, energetinį efektyvumą. Daug investuoti planuojama į kolegijos  pastatų, studijų erdvių ir mokymo bazės modernizavimą bei rekonstrukciją.

Kompleksiškai sutvarkyti ketinama automobilių ir pėsčiųjų tiltus ir jų prieigas, kelias miesto gatves, jose įrengti žiedinių sankryžų,  rekonstruoti privažiavimą prie kempingo, modernizuoti gatvių ir pėsčiųjų perėjų apšvietimą.

Investicijų sulauks ir sveikatos priežiūros įstaigos, jų pastatai ir infrastruktūra. Rekonstruoti ir plėsti planuojami vandentiekio ir nuotekų tinklai, lietaus nuotekų tvarkymo infrastruktūra.

Eglės Digrytės nuotr./Marijampolė
Eglės Digrytės nuotr./Marijampolė

Investuojama bus naujai, skatinant verslo plėtrą

Kokie Kalvarijų, Vilkaviškio ir Marijampolės plėtos planai sulauks ES ir Lietuvos valstybės investicijų, paaiškės, kai vidaus reikalų ministras patvirtins Marijampolės regiono plėtros tarybos sudarytą regiono integruotų teritorijų vystymo programos projektą.

Patvirtinta programa 2014-2020 m. bus įgyvendinama taikant vadinamąjį integruotų teritorinių investicijų (ITI) principą,  kuomet atskirų ministerijų, vietos valdžios, bendruomenės ir verslo turimi ištekliai koncentruojami konkrečių vietovių kompleksinėms vystymosi problemoms spręsti, verslui skatinti.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas bendruomenės inicijuojamai vietos plėtrai (BIVP). Tai veiklos, skirtos mažinti socialinę atskirtį, skatinti užimtumą ir verslumą. Tokių veiklų strategijas rengs ir jų įgyvendinimui galės gauti finansavimą tie, kas geriausiai žino savo gyvenamosios vietos problemas: į vietos veiklos grupes susibūrę gyventojų, nevyriausybinių organizacijų, verslo ir vietos valdžios atstovai.  Numatoma, kad BIVP principais Lietuvoje įgyvendinamiems projektams bus skirta apie 50 mln. Lt Europos socialinio fondo lėšų.

Naujuoju laikotarpiu nebus pamirštos ir kaimo vietovių gyvenvietės. Tikslinių teritorijų šalies kaimo vietovėse plėtrai teks apie 165 mln. Lt VRM administruojamų investicijų. Marijampolės regiono plėtros taryba jau išskyrė tikslines teritorijas krašto kaimų ir miestelių grupėje. Tai Mokolai, Gelgaudiškis, Kudirkos Naumiestis, Lukšiai, Kybartai, Pilviškiai, Virbalis.

Parengta bendradarbiaujant su Vidaus reikalų ministerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius