Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2014 12 12

Integruotos ES investicijos Lietuvos regionams: Šiaulių kraštas

Kuršėnai ir Pakruojis, Naujoji Akmenė, Joniškis bei Kelmė, – tai vidutinio dydžio Šiaulių krašto miestai, į kuriuos per ateinančius šešerius metus ateis tikslinės Europos Sąjungos (ES) ir Lietuvos valstybės investicijos. Kaip planuoja plėtotis ir skatinti verslą šie Vidaus reikalų ministerijos išskirti miestai?
Šiauliuose sumažėjo pavojingų perėjų
Šiauliai / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Kuršėnai

Didesnis užimtumas ir mažesnė gyventojų emigracija, - tokių  tikslų sieks kuršėniškiai panaudodami Vidaus reikalų ministerijos (VRM) koordinuojamas ir administruojamas 2014-2020 m. investicijas. Tam labai patrauklioje ir patogioje Kuršėnų miesto dalyje numatoma sukurti Daugėlių laisvalaikio, sporto ir sveikatingumo zoną, sutvarkyti gotikinio stiliaus Lauryno Ivinskio aikštę su prieigomis, įrengti viešąsias erdves palei Ventos upę. Įgyvendinus tokius planus, mieste atsirastų verslui ir gyventojams patraukli zona, kurioje būtų sutvarkytas stadionas ir želdiniai, atnaujintos ir įrengtos vaikų žaidimo ir automobilių stovėjimo aikštelės, įrengti šaligatviai, atnaujintos dangos, modernizuotas apšvietimas. Siekiant didinti šiuo metu nepakankamą gyventojų verslumą ir gerinti investicinį tikslinių teritorijų patrauklumą, tokių projektų įgyvendinimas yra ne tik reikalingas, bet ir būtinas.

Viešosios miesto erdvės taptų patrauklesnės investicijoms, nutiesus planuojamus 3 dviračių - pėsčiųjų takus, jungsiančius miestą skersai ir išilgai (15,5 km), pertvarkytame pastate (Vilniaus g. 3) įrengus viešąją biblioteką, atnaujinus ir naujoms veikloms pritaikius Kultūros namus ir jų prieigas, sutvarkius Kuršėnų dvaro sodybą bei krašto amatų ir kalendorių muziejui pritaikius šio dvaro rūmus. Taip pat numatoma sutvarkyti miesto daugiaaukščių namų kiemus (atnaujinti aikšteles, takus ir apšvietimą, sutvarkyti želdinius), atnaujinti sveikatos priežiūros įstaigas, plėtori socialinių paslaugų infrastruktūrą ir socialinio būsto fondą.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Aviamodeliavimas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Aviamodeliavimas

  Pakruojis

Didžiausias investicijas pakruojiečiai planuoja nukreipti į miesto atnaujinimą ir plėtrą. Ketinama renovuoti kelias aikštes ir skverus, viešosioms reikmėms pritaikyti Kruojos upės salą ir pakrantes,  įrengti estradą ir sutvarkyti jos prieigas, keliose gatvėse atnaujinti arba įrengti šaligatvius bei apšvietimą, prie visuomeninių pastatų rekonstruoti arba įrengti privažiavimus, automobilių stovėjimo aikšteles. Be to numatoma kompleksiškai sutvarkyti daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalus, viešose erdvėse įrengti lauko treniruoklius, vaikų žaidimo aikšteles, Vytauto Didžiojo gatvėje sutvarkyti sandėlius ir garažus.

Investuoti planuojama ir į sporto infrastruktūrą: ketinama atnaujinti miesto stadioną, įrengti dengtą sporto maniežą, patobulinti dviračių kroso (BMX) trasą ir prie jos įrengti sporto ir laisvalaikio infrastruktūrą.

Ketinama renovuoti Kultūros centro pastatą, gimnazijos pastatą ir ugdymo aplinką, sutvarkyti stadionų prie gimnazijos ir pagrindinės mokyklos teritorijas, muzikos mokyklos veiklai pritaikyti Laisvalaikio ir papildomo ugdymo centrą.

Investicijų sulaukę sveikatos priežiūros įstaigos bus pritaikomos naujoms paslaugoms teikti, planuojama atnaujinti jų infrastruktūrą. Modernizuoti ketinama ir nestacionarių socialinių paslaugų centrą bei plėtoti  socialinio būsto fondą. Taip pat numatoma atnaujinti gatvių tinklą, rekonstruoti gaisrinės pastatą ir jį pritaikyti viešosioms bei kultūrinėms reikmėms.

L.Grybienės nuotr./Pakruojo dvaro tiltas
L.Grybienės nuotr./Pakruojo dvaro tiltas

Naujoji Akmenė, Kelmė, Joniškis

2014-2020 m. investicijos neaplenks ir pereinamojo laikotarpio tikslinių teritorijų – 2007-2013 m. probleminės teritorijos statusą  turėjusių Akmenės, Kelmės ir Joniškio rajonų savivaldybių centrų – Naujosios Akmenės, Kelmės ir Joniškio miestų. Naujojoje Akmenėje planuojama atnaujinti sporto rūmus (renovuoti sporto salę ir baseiną, įrengti sveikatingumo kompleksą, sutvarkyti teritoriją), taip pat - miesto stadioną, Kultūros rūmų aplinką ir kelių gatvių atkarpas. Rekonstravus dabar nenaudojamą pastatą, jame ketinama įkurti Meno mokyklą. Kelmiškiai planuoja statyti daugiafunkcinį sporto centrą su baseinu, sutvarkyti centrinę miesto dalį ir parką prie Kražantės, rekonstruoti ir modernizuoti Kultūros centro pastatą, restauruoti Kelmės dvaro rūmų vidaus patalpas, sutvarkyti bei turizmo reikmėms pritaikyti dvaro ansamblio paminklinę teritoriją ir parką. Joniškiečiai ketina sutvarkyti miesto parką ir modernizuoti Kultūros centrą.

Minėtuose miestuose taip pat planuojama modernizuoti švietimo ir sveikatos priežiūros įstaigas, rekonstruoti mokyklų stadionus ir aikštynus, kompleksiškai tvarkyti daugiabučių namų kvartalus, rekonstruoti ar įrengti pėsčiųjų ir dviračių takus, atnaujinti ar įrengti vandentiekio ir nuotekų tinklus.

Nuotr. iš Wikipedia nuotr./Kelmė
Nuotr. iš Wikipedia nuotr./Kelmė

Investuojama bus naujai, skatinant verslo plėtrą

Kokie Kuršėnų, Pakruojo, Naujosios Akmenės, Kelmės ir Joniškio plėtos planai sulauks ES ir Lietuvos valstybės investicijų, paaiškės, kai vidaus reikalų ministras patvirtins Šiaulių regiono plėtros tarybos sudarytą regiono integruotų teritorijų vystymo programos projektą.

Patvirtinta programa 2014-2020 m. bus įgyvendinama taikant vadinamąjį integruotų teritorinių investicijų (ITI) principą,  kuomet atskirų ministerijų, vietos valdžios, bendruomenės ir verslo turimi ištekliai koncentruojami konkrečių vietovių kompleksinėms vystymosi problemoms spręsti, verslui skatinti.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas bendruomenės inicijuojamai vietos plėtrai (BIVP). Tai veiklos, skirtos mažinti socialinę atskirtį, skatinti užimtumą ir verslumą. Tokių veiklų strategijas rengs ir jų įgyvendinimui galės gauti finansavimą tie, kas gyvenamosios vietos problemas žino geriausiai: į vietos veiklos grupes susibūrę gyventojų, nevyriausybinių organizacijų, verslo ir vietos valdžios atstovai.  Numatoma, kad BIVP principais Lietuvoje įgyvendinamiems projektams bus skirta apie 50 mln. Lt Europos socialinio fondo lėšų.

Naujuoju laikotarpiu nebus pamirštos ir kaimo vietovių gyvenvietės. Tikslinių teritorijų šalies kaimo vietovėse plėtrai teks apie 165 mln. Lt VRM administruojamų investicijų. Į Šiaulių krašto kaimų ir miestelių tikslines teritorijas,  kurias išskirs Šiaulių regiono plėtros taryba, pretenduoja Akmenė, Papilė, Venta, Tytuvėnai, Linkuva, Baisogala, Šeduva, Gruzdžiai, Kairiai ir Meškuičiai.

Parengta bendradarbiaujant su Vidaus Reikalų Ministerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius