-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 12 09

Integruotos ES investicijos Lietuvos regionams: Tauragės kraštas

Jurbarkas, Pagėgiai ir Tauragė – tai šio krašto miestai, į kuriuos per ateinančius šešerius metus ateis tikslinės Europos Sąjungos (ES) ir Lietuvos valstybės investicijos. Kaip planuoja plėtosis ir skatinti verslą šie Vidaus reikalų ministerijos išskirti miestai per naująjį ES investicijų laikotarpį?
Jurbarkas
Jurbarkas / Jurbarko savivaldybės nuotr.

Pagėgiai

Didelę dalį Pagėgių plėtrai skirtų Vidaus reikalų ministerijos (VRM) koordinuojamų ir administruojamų ES investicijų planuojama nukreipti į miesto aikštės įrengimą ir jos prieigų sutvarkymą. Ketinama sutvarkyti ir tinkamai įrengti didelę teritorija, kuri bus pavadinta Turgaus aikšte. Joje planuojama įrengti atviras ir dengtas vietas prekybai, apšvietimą ir viešąjį tualetą, o prieigose – privažiavimo kelius ir automobilių stovėjimo aikšteles. Sutvarkyti bei verslo, rekreaciniams, poilsio ir sveikatinimo poreikiams numatoma pritaikyti ir apleistą teritoriją prie upelio už Kultūros centro. Čia ketinama nugriauti nelegalius statinius, įrengti tvenkinį, pėsčiųjų ir dviračių takus, suoliukus, pavėsines ir apšvietimą, sutvarkyti upelį ir jo prieigas. Mat siekiant didinti šiuo metu nepakankamą gyventojų verslumą ir gerinti investicinį tikslinių teritorijų patrauklumą, panaudoti viešųjų erdvių ir nepakankamai naudojamų teritorijų potencialą yra būtina.

Daug investuoti planuojama į švietimo bei ugdymo reikmėms tarnaujančių pastatų sutvarkymą, renovavimą ir modernizavimą. Ketinama kompleksiškai atnaujinti Pagėgių pradinės mokyklos pastatą ir jo aplinką, rekonstruoti mokyklos sporto bazę, įrengti baseiną. Planuojama pagerinti sąlygas ugdyti vaikus ne tik modernizuojant meno ir sporto mokyklas, bet ir vaikų lopšelį – darželį. Jo veikloms ketinama pritaikyti buvusios Kristijono Donelaičio gimnazijos pastatą. O su Pagėgiais susietoje Lumpėnų gyvenvietėje planuojama sutvarkyti atkarpą krašto kelio, jungiančio Kauną ir Klaipėdą.

Pagėgių sav. nuotr./Pagėgiai
Pagėgių sav. nuotr./Pagėgiai

Jurbarkas

Kultūros centro patalpos, miesto aikštė prie Kultūros centro ir gyvenamųjų namų kvartalai, - į šiuos objektus jurbarkiečiai planuoja nukreipti didžiausias naujo laikotarpio investicijas. Kultūros centro patalpas ketinama atnaujinti ir pritaikyti bendruomenės bei verslo poreikiams, aikštėje įrengti sceną ir vietas žiūrovams, pakeisti grindinius, sutvarkyti gėlynus, įrengti apšvietimą, sumontuoti suoliukus ir šiukšliadėžes. Gyvenamųjų namų kvartaluose (tarp P.Cvirkos, K.Donelaičio, Vytauto Didžiojo bei Dariaus ir Girėno gatvių) numatoma sutvarkyti privažiavimo kelius, automobilių stovėjimo aikšteles, įrengti dviračių ir pėsčiųjų takus, vaikų žaidimo aikšteles, lauko treniruoklius, atnaujinti šaligatvius. Pastebėta, kad sutvarkytuose gyvenamųjų namų kvartaluose dažniau atidaromos naujos įstaigos – parduotuvės, sporto klubai, buitinio aptarnavimo taškai, taip pat padidėja nekilnojamojo turto vertė.

Investicijų sulauks ir kiti Jurbarko kultūros objektai. Planuojama sutvarkyti ir lankymui pritaikyti Jurbarko piliakalnio teritoriją, restauruota miesto kapinių tvorą ir vartus, sakralinėms ir kultūrinėms reikmėms pritaikyti Švč. Trejybės bažnyčios vidų ir aplinką.

Jurbarkui, kaip praėjusio laikotarpio probleminės teritorijos savivaldybės centrui, investicijos skirtos 2007-2013 m. pradėtiems darbams užbaigti. 

Roberto Tamulevičiaus nuotr./Lietuva iš oro: Jurbarko apylinkės
Roberto Tamulevičiaus nuotr./Lietuva iš oro: Jurbarko apylinkės

Tauragė

Finansinės investicijos pasieks ir pereinamojo laikotarpio tikslinę teritoriją – Tauragę, kuri 2007-2013 m. buvo išskirta kaip regioninis ekonomikos augimo centras ir gavo paramos plėtrai.

Didžiausias naujojo laikotarpio investicijas Tauragėje ketinama nukreipti į apleistos teritorijos buvusiame kariniame miestelyje sutvarkymą, miesto urbanistikos ir architektūros akcentu pagristai laikomos Tauragės pilies atnaujinimą, gyvenamųjų namų kvartalų sutvarkymą ir pastatų, kuriuose veikia ugdymo įstaigos, renovavimą. Centrinėje miesto dalyje planuojama sutvarkyti viešųjų pastatų fasadus ir viešąsias erdves: atnaujinti pėsčiųjų ir dviračių takus, sutvarkyti kelių gatvių atkarpas, renovuoti sporto klubo ir buvusio vaikų darželio pastatus. Tauragės pilies kultūros paveldą numatoma  pritaikyti bendruomeniniams ir edukaciniams poreikiams, o patalpas – kultūros centro reikmėms.

Gyvenamuosiuose kvartaluose planuojama sutvarkyti privažiavimo kelius, automobilių stovėjimo ir vaikų žaidimo aikšteles, įrengti arba atnaujinti pėsčiųjų ir dviračių takus bei šaligatvius. Prioritetą numatoma teikti tiems kvartalams, kuriuose vykdoma namų renovacija.

Mokymo ir mokymosi sąlygas pagerinti numatoma renovuojant Vaikų reabilitacijos centrą – mokyklą, Moksleivių kūrybos centrą, Muzikos mokyklą bei dviejų pagrindinių miesto mokyklų pastatus. 

Tauragės industrinio parko archyvo nuotr./Tauragės industrinis parkas
Tauragės industrinio parko archyvo nuotr./Tauragės industrinis parkas

Investuojama bus naujai, skatinant verslo plėtrą

Kokie Pagėgių, Jurbarko ir Tauragės plėtos planai sulauks ES ir Lietuvos valstybės investicijų, paaiškės, kai vidaus reikalų ministras patvirtins Tauragės regiono plėtros tarybos sudarytą regiono integruotų teritorijų vystymo programos projektą.

Patvirtinta programa 2014-2020 m. bus įgyvendinama taikant vadinamąjį integruotų teritorinių investicijų (ITI) principą,  kuomet atskirų ministerijų, vietos valdžios, bendruomenės ir verslo turimi ištekliai koncentruojami konkrečių vietovių kompleksinėms vystymosi problemoms spręsti.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas bendruomenės inicijuojamai vietos plėtrai (BIVP). Tai veiklos, skirtos mažinti socialinę atskirtį, skatinti užimtumą ir verslumą. Tokių veiklų strategijas rengs ir jų įgyvendinimui galės gauti finansavimą tie, kas savo gyvenamosios vietos problemas žino geriausiai: į vietos veiklos grupes susibūrę gyventojų, nevyriausybinių organizacijų, verslo ir vietos valdžios atstovai.  Numatoma, kad BIVP principais Lietuvoje įgyvendinamiems projektams bus skirta apie 50 mln. Lt Europos socialinio fondo lėšų.

Nors pastaruoju laikotarpiu kaimo vietovėse vyko dideli pokyčiai, - investicijos atėjo į daugiau nei 200 miestelių ir kaimų, jie nebus pamiršti ir naujuoju laikotarpiu. Tikslinių teritorijų šalies kaimo vietovėse plėtrai teks apie 165 mln. Lt VRM administruojamų investicijų. Tauragės regiono plėtros tarybos sprendimu tikslinėmis teritorijomis šio krašto kaimų ir miestelių grupėje išskirta Skaudvilė ir Kvėdarna.

Parengta bendradarbiaujant su Vidaus reikalų ministerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius