Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 08 /21:59

Internete – slapta įrašyti Ž.Pavilionio raginimai ignoruoti G.Nausėdą, opozicija inicijuoja jo atstatydinimą

Internete antradienį paviešinti Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininko Žygimanto Pavilionio pokalbiai su Rusijos opozicijos atstovu prisistačiusiu apsimetėliu. Juose Lietuvos politikas ragina „nekreipti dėmesio“ į prezidentą Gitaną Nausėdą, tvirtina apsimetėlį opozicionierių galįs pristatyti JAV Kongreso atstovams. Opozicija sako, kad reikalaus Ž.Pavilionio pasitraukimo iš pareigų ir prašo jo elgesį svarstyti Etikos ir procedūrų komisijoje.
Žygimantas Pavilionis
Žygimantas Pavilionis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Parlamentaras iškarpytame pokalbyje ragino Rusijos opozicionieriumi Leonidu Volkovu apsimetusį asmenį „nekreipti dėmesio“ į prezidentą Gitaną Nausėdą.

„Mes dabar vyriausybė, premjerė Ingrida (Šimonytė – red.) galvoja taip, kaip ir aš, užsienio reikalų ministras galvoja taip, kaip ir aš, mes – pati didžiausia parlamentinė partija, pas mus – parlamentinė respublika, prezidentas – simbolinis“, – teigė jis provokatoriui.

Parlamentaras pokalbyje tvirtino, kad po pernykščių JAV prezidento rinkimų „Vašingtonas dar negrįžo į save, jis tik dabar tampa Vašingtonu“. Jis taip pat pabrėžė tikintis JAV prezidento Joe Bideno komandos galimybėmis griežtinti JAV politiką Rusijos atžvilgiu.

„Dabartinė komanda, kuri atėjo, yra kitokia. Ji tokia reiganiška“, – sakė Ž.Pavilionis, turėdamas omenyje buvusį JAV prezidentą Ronaldą Reaganą.

Paviešintame pokalbyje Ž.Pavilionis tikino, kad kalbėsis su Latvijos ir Estijos šalių atstovais, kurie ieško būdų, „kaip visą tą naują Bideno energiją nukreipti į demokratinę ar europietišką Rusiją“.

„Ar mes su autokratijomis normaliai kariaujame ar ne? Ar mes neturime proto, jėgų parklupdyti Kremlių ant kelių? Žinome, turime, tik to nedarome“, – pridūrė jis.

VIDEO: Žygimantas Pavilionis kalba su apsimetėliu

Ž.Pavilionis pasakojo apie ryšius su JAV Kongreso nariais, sakė galįs su jais supažindinti L.Volkovu apsimetusį asmenį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Surplys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Surplys

Opozicinių valstiečių atstovas, šešėlinis užsienio reikalų ministras Giedrius Surplys dėl Ž.Pavilionio veiklos kreipėsi į Seimo etikos ir procedūrų komisiją, o vėliau – inicijuos jo atstatydinimą iš komiteto pirmininko pareigų.

„Ne kartą esu sakęs, kad labai vertinu Ž.Pavilionio diplomatinę patirtį, tačiau panašu, kad Ž.Pavilionis, kaip politikas, perdegė“, – 15min sakė G.Surplys.

Jo teigimu, Ž.Pavilionio „nuolatinė Prezidento kritika, vienasmenė užsienio politika komandiruotės Sakartvele metu, klausimus drįstančių užduoti Lietuvos akademinės bendruomenės atstovų menkinimas ir, galiausiai, klaidos viešojoje erdvėje, ima kenkti Lietuvos tarptautiniam įvaizdžiui“.

Kreipimesi komisijai G.Surplys taip pat primena, kad anksčiau Ž.Pavilionis gynėsi, kad nieko svarbaus troliams nepasakojo ir taip užkirto kelią pasirengti informacinės atakos pasirodymui.

Opozicijos politikas taip pat primena, kad Ž.Pavilionis neseniai „įžeidžiamai sukritikavo“ politikos apžvalgininką Vladimirą Laučių.

Ž.Pavilionis: bandoma diskredituoti laisvės lyderius

Ž.Pavilionis BNS tvirtino siejantis Rusijos apsimetėlius su šalies specialiosiomis tarnybomis ir teigė, kad šalies režimas siekia diskredituoti „lyderius laisvės ir demokratijos klausimais“.

„Mes tampame pavojingi Rusijos režimui, nes nemaža dalimi formuojame tą Vakarų politiką, – sakė Ž.Pavilionis. – Jų siekis yra diskredituoti tai darančius žmones“.

Su L.Volkovu apsimetusiais asmenimis kalbėję politikai įtaria, kad jie naudojo vadinamąją „deepfake“ technologiją, leidžiančią vaizdo pokalbyje ar įraše imituoti kito asmens veidą. Patys apsimetėliai tai neigia.

„Vovan“ ir „Lexus“ taip pat neigia savo sąsajas su Rusijos specialiosiomis tarnybomis, tačiau jų provokuojami žinomi žmonės dažnai yra Kremliui oponuojantys aukšto lygio politikai.

L.Volkovu apsimetęs asmuo dalyvavo nuotoliniuose susitikimuose su Latvijos ir Estijos parlamentų Užsienio reikalų komitetų atstovais, taip pat kalbėjosi su Ukrainos bei Nyderlandų parlamentarais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius